Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kala Junior

|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 7:23 pm Temat postu: Kala wita :) |
|
|
Witam Was cieplutko i chciałabym się podzielić z Wami moim problemem.
Od sześciu lat cierpię na zespól suchego oka, nie zliczę u ilu okulistów byłam, nawet odwiedziłam klinikę okulistyczną w Katowicach, choć to 500 km od mojego miejsca zamieszkania, robiono mi test Schirmera, ale wyszedł w normie, nikt mi nie pomógł, dostawałam tylko sztuczne łzy do oka na złagodzenie pieczenia , swędzenia czy uczucie ciała obcego w oku. Na początku bardzo źle to znosiłam, ciągle mrugałam powiekami, w końcu nauczyłam się z tym żyć i nawet wydaje się mi że objawy trochę zmalały, pod warunkiem, że przebywam w pomieszczeniu albo na dworze ale w pochmurne dni, gdy wychodzi słońce to znowu się zaczyna. I tak sobie żyłam następne lata, aż w końcu podczas rutynowego badania morfologii wyszły mi bardzo niskie krwinki białe, powtarzałam to badanie kilka razy w róznych analitykach, brałam jakieś witaminy i znów powtarzałam a wynik stał w miejscu albo spadał, norma 4,0 a ja miałam 2,4. Tak było przez rok. W końcu dali mi skierowanie do hematologa. Pani doktor nie kwapiła się mnie wysłać na inne badania tylko przepisywała witaminki i znów na kontrole morfologii. Tak jeszcze przez kolejny rok. Nie powiedziałam jej o dolegliwości oczu, sądziłam że to na pewno nie ma znaczenia, od dwóch lat bolą mnie stawy w kolanach i nadgarstkach, ale o tym jej mówiłam i dopiero teraz wysłała mnie na badanie ANA 1. Wynik wyszedł dodatni. Oprócz innych dolegliwości mam wypadające włosy, zmęczenie. Jutro idę do niej z tym wynikiem. Jestem trochę przerażona. Boję się, czy można z tym normalnie żyć, pracować? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Kala na forum..
Oczywiscie, ze z tym mozna zyc, pracowac i normalnie funkcjonowac..
Przejrzyj sobie forum a od razu bedzie Ci lzej na duszy
Zycze szybkiej i trafnej diagnozy bo to oznacza podjecie leczenia i poprawe Twojego samopoczucia. -pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Z chorobą tkanki łącznej da się nie tylko żyć normalnie, ale i zdobywać szczyty i realizować nawet najbardziej śmiałe cele.
Dużo zależy od przebiegu choroby (wiadomo, w kryzysie trudno wykrzesać z siebie tyle energii, co przy remisji), jednak nie ma rzeczy niemożliwych.
Głowa do góry. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Kalu
Rozgość się na forum. Poczytaj nasze historie. Odpowiesz sobie na pytanie. Do tego co napisał Łukasz i Ewela dodam, że dużo też zależy od naszego nastawienia.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 10:48 pm Temat postu: |
|
|
Ja również witam,
zgadza się, nastawienie jest bardzo ważne, jak w każdej zresztą chorobie.
Rozgość się na forum
Pozdrawiam! _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kala Junior

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za życzliwe przywitanie i cieszę się, że tutaj można będzie z kimś pogadać o naszych dolegliwościach. Wczoraj byłam u lekarza rodzinnego po skierowanie do reumatologa, oczywiście Pani doktor podeszła poważnie do mojego problemu, poleciła kilku dobrych reumatologów w mojej miejscowości i raczej odradziła prywatne leczenie ponieważ czeka mnie mnóstwo badań bardzo kosztownych a na fundusz zdrowia mam wszystko refundowane. Na skierowaniu napisała "podejrzenie zespołu Sjögrena" Poszłam od razu zapisać się do tego reumatologa i tutaj doznałam szoku, bo najbliższe wolne terminy za pół roku, ale od czego ma się znajomości i termin znalazł się za tydzień. Pewnie minie trochę czasu zanim dowiem się co mi dolega, bo to wyjdzie z badań. A u Was jak to było? |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 5:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj kala  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 6:37 pm Temat postu: |
|
|
teraz znalazłam czas by poczytać dokładnie masz takie objawy jak ja na początku choroby da sie z tym żyć i pracować !  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 6:41 pm Temat postu: |
|
|
witam
i zyczę szybkiej diagnozy  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Ja też miałam na początku takie obawy jak Ty, ale teraz już wiem że da się żyć normalnie, nawet trzeba !
Powodzenia  _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kala Junior

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Maglia i Basia za odpowiedź, napiszcie mi cos więcej o dolegliwościach i objawach, czego mogę się spodziewać, jeszcze nie mam diagnozy, ale podświadomie czuje, ze może to być właśnie to samo co Wy macie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 4:54 pm Temat postu: |
|
|
Kala, objawy ja miałam trochę inne, jedynie obawy takie same Choć zmęczenie , dodatnie ANA i wypadanie włosów się zgadza.
Poczytaj to co Ewela Ci podrzuciła, przejrzyj również wątki w pierwszych krokach, można się wiele dowiedzieć.
I powodzenia w diagnozowaniu, bo sama wiem że to długa i ciężka droga. _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
|