|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magdamagda Junior

|
Wysłany: Pon Gru 24, 2012 12:48 pm Temat postu: Witajcie! Hashimoto+endometrioza+ANA dodatnie |
|
|
Witajcie!
Mam na imię Magda, za chwilę 31 lat. W grudniu 2009 zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Wtedy te zaczęły się nasze starania o dziecko (moje i mojego Męża). Udało się we wrzesniu 2011, niestety tylko do 5/6 tygodnia ciąży Beta HCG wolno przyrastała, nie widać było pęcherzyka na USG. Oprócz tego stwierdzono u mnie zakrzepicę i hiperstymulację (brałam lek na wzrost pęcherzyków). Po poronieniu zrobiłam badanie na przeciwciała antykardiolipidowe. Ujemne. Zostawiłam więc ten temat i zaczęłam czytać ponownie o zespole antyfosfolipidowym niedawno, w grudniu. Zrobiłam przeciwciała ANA. Wynik to 1:320, typ świecenia: homogenny. Oprócz tego w październiku miałam laparoskopię, w trakcie której okazało się, że mam endometriozę.
Piszę na forum, ponieważ jestem załamana i zdezorientowana: nie wiem, co robić dalej... Od czasu laparoskopii mam 6 miesięcy na zajście w ciążę. Zaraz miną trzy,a nadal się nie udaje Jeszcze teraz te przeciwciała.
Nawet nie wiem, do jakiego lekarza iść, od czego zacząć, pomocy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Gru 24, 2012 3:03 pm Temat postu: |
|
|
witaj Magda magda
Cytat: |
Piszę na forum, ponieważ jestem załamana i zdezorientowana: nie wiem, co robić dalej... |
mam pomysł na najbliższe dni:
nie myśl, tylko odpocznij i Świętuj
stres i zbędne myślenie Tobie nie pomogą
ciesz się, tym co masz  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 24, 2012 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Magda
podpisuję się po słowami Kingi  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 25, 2012 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Sa u nas dziewczyny z podobnymi problemami, mysle, ze sie odezwa ale mamy okres swiateczny i wszyscy raczej z rodzinkami w domkach swietuja... tak wiec musisz sie uzbroic w cierpliwosc.. i ...
.. skorzystaj z rady Kingi- swieta sa raz do roku!
Wesolych, zycze
pozdrawiam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 26, 2012 11:35 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Tj. dziewczyny piszą - odpuść myślenie i oczekiwanie. To bardzo blokuje psychikę i wg mnie jest rodzajem "antykoncepcji". Ja ,wtedy ,kiedy "odpuściłam" zaszłam w ciążę od razu, przedtem 4 miesiące czekałam, liczyłam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdamagda Junior

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 2:06 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za miłe przyjęcie
Nie udało mi się wyłączyć myślenia na święta Cały czas trawi mnie pytanie: do jakiego lekarza powinnam iść w pierwszej kolejności i ewent. jakie badania już zacząć robić?
"Odpuszczanie starań" niestety nie zadziała w naszym przypadku, ponieważ powtarzaliśmy badania nasienia sześć razy: jest za słabe na naturalne starania. Byłam w ciąży dzięki inseminacji.
A może jest miejsce na forum-takie standardowe postepowanie, lista badań do zrobienia, żeby stwierdzić, czy to toczeń, czy nie?
Wiem już, że ANA moga występować też przy Hashimoto. A czy Wy będąc w ciąży brałyście sterydy typu encorton, na jej utrzymanie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
e-ta Kadet

|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 12:52 pm Temat postu: |
|
|
nie odpuszczaj w zadnym razie
ja mam za sobie 11 lat bezowocnych staran, laparoskopie, histeroskpie, 10 miesiecy stymualcji, 2x InVitro, 1 crio i przez 10,5 roku zylam w niewiedzy ze mam chorobe tkanki lacznej bo zaden lekarz nie wpadl na pomysl by zbadac mi chocby ANA
sama badz dla siebie najlepszym lekarzem, bo wiekszosc to konowaly |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|