|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Klaudinka Junior

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 5:53 pm Temat postu: Bydgoszcz Wita :D |
|
|
Witam! Forum ślędzę już długi czas, ale jest tutaj tyle informacji, że do tej pory nie miałam potrzeby pisania . Od długiego czasu podejrzewają u mnie toczeń układowy, praktycznie to już został u mnie stwierdzony lecz po wizycie w szpitalu lekarze poddali diagnozę w wielką wątpiliwość, co mnie szczerze mówiąc z jednej strony bardzo ucieszyło. Wszystkie podstawowe wyniki mam dobre, pozbyłam się anemii, ostatnio też zadne obrzęki stawów nie wsytępują, ale ból jest straszny, zarówno kosci, stawów jak i mięsni. Zdjecia rentgenowskie czy usg też nie wykazało żadnych zmian w obrębie stawów. W szpitalu powtórzyli mi badania ANA, ANA2 i dodatkowo zrobili ANA3, których jeszcze nie miałam wykonywane, na te wyniki muszę z miesiąc poczekać.
Wcześniej moje ANA było podwyższone a ANA2 w mianie 1:320 obraz swiecenie hoogenny i ziarnisty. Przy jakich chorobach oprócz tocznia taki obraz świecenia może występować? Mam nadzieję, że ktoś z Was mi pomoże, bo są to moje jedyne niepokojące wyniki, a z dnia na dzień czuję się coraz gorzej. Pozdrawiam serdecznie .
Zapomniałąm dodać, od dziecka choruję na zespół reynauda, praktycznie od 8 roku życia, w tej chwili mam 21 lat.
Ostatnio zmieniony przez Klaudinka dnia Sob Gru 08, 2012 5:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Klaudinko... witam.. i pytam: jakiej pomocy oczekujesz???... Nikt na forum nie da Ci odpowiedzi na co chorujesz..
Musisz, niestety uzbroic sie w cierpliwosc.. Diagnozowanie jest dlugie i frustrujace ale do przejscia..
Mam nadzieje, ze niebawem lekarze beda potrafili dac Ci odpowiedz..
pozdrawiam-ewela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klaudinka Junior

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Nie oczekuję diagnozy, chciałabym tylko wiedzieć w jakich chorobach jeszcze występuje podwyzszone ANA2 z obrazem świecenia homogennym i ziarnistym, z czystej ciekawości . Wiem, że na wyniki muszę czekać cierpliwie i dopiero wtedy czegoś konkretnego się dowiem . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 10:31 pm Temat postu: |
|
|
witaj
pytasz i masz
Cytat: |
homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie. |
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 11:09 am Temat postu: |
|
|
Witaj, Klaudinko  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klaudinka Junior

|
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 11:31 am Temat postu: |
|
|
Witam witam i dziękuję za odpowiedź, z moich wyników wynika, że coś z tych chorób mi się przyopałętało, no, ale skoro tocznia raczej wykluczają to kto wie . Jeszcze mam jedno pytanie, badał mnie dr Sławomir Jeka odrynator oddziału reumatologicznego w szpitalu Biziela w Bydgoszczy i powiedział mi ciekawą rzecz, że nie mam nadwrażliwości na światło słoneczne, co prawda światło słoneczne drażni mnie, oczy mnie bolą, głowa, stawy nieziemsko i do tego jestem zmeczona, ale występuje u mnie tylko i wyłącznie wysypka pokrzywkowa utrzymująca się kilka godzin, a dr Jeka powiedział, że przy nadwrażliwości wysypka powinna utrzymywać się kilka dni conajmniej. Jak to jest u Was z tą stwierdzoną nadwrażliwością? Zawsze wysypka utrzymuje się wysypka kilka dni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 11:47 am Temat postu: |
|
|
Klaudinko..
ja wysypke czasem mam a czasem nie.... i powiem szczerze, ze objawy naszych chorob sa bardzo zroznicowane..i NIE ma takiego "przepisu" na 100%.. choc niektore wystepuja czesciej..
pozdrawiam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiuniabu Kadet

|
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Klaudinko...
aż chce mi się napisać, bo tak samo jak Ty po licznych badaniach jestem w punkcie zero!!!
też prawie miałam diagnozę tocznia (od dermatologa), po 3 wizytach u reumatologa obserwacja w kierunku tocznia - nie spełnia kryteriów klinicznych do diagnozy tocznia...
ANA 2 dodatnie typ świecenia z sierpnia jak u ciebie, teraz już tylko ziarnisty, anemia była słaba, teraz wyniki ok, bolą stawy lub mięśnie wędrująco i okropna czerwona swędząca twarz, pokrzywka na rękach...
ale wg lekarza to nie spełniam kryteriów a ANA za jakiś czas może być po prostu ujemne
także cierpliwości Tobie i sobie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klaudinka Junior

|
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 11:42 am Temat postu: |
|
|
Jak dobrze wiedzieć, że są osoby z podobnymi dolegliwościami a nic nie wiadomo nadal . U mnie tocznia stwierdziła pani reumatolog, która mnie prowadziła, stwierdziła, że 4 kryterium były spełnione, jednak w szpitalu wyszło jak wyszło, cóż, czekam na wyniki zobaczymy co będzie Tobie kasiuniabu również życzę szybkiej diagnozy, bo życie w niewiedzy męczy . |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 1:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj serdecznie! _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 1:48 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiuniabu Kadet

|
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Klaudinka napisał: |
Jak dobrze wiedzieć, że są osoby z podobnymi dolegliwościami a nic nie wiadomo nadal . U mnie tocznia stwierdziła pani reumatolog, która mnie prowadziła, stwierdziła, że 4 kryterium były spełnione, jednak w szpitalu wyszło jak wyszło, cóż, czekam na wyniki zobaczymy co będzie Tobie kasiuniabu również życzę szybkiej diagnozy, bo życie w niewiedzy męczy . |
oj męczy, ja psychicznie już nie daję rady ani w domu ani w pracy ze mną już nie wytrzymują...
w czwartek mam wycinek skóry do badania, który ma być krokiem milowym w diagnozie, ale chyba już w nic nie wierzę
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 11, 2012 12:59 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez bellybelly dnia Sro Mar 13, 2013 3:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klaudinka Junior

|
Wysłany: Wto Gru 11, 2012 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Tzn dr na codzień mnie nie prowadzi, w szpitalu też mam inną panią doktor prowadzącą, ale wszystko konsultuje z ordynatorem doktorem Jeką dlatego na jedno wychodzi . Doktor Jeka na ostatnim obchodzie stwierdził, że u mnie nie występuje choroba reumatologiczna (miał na myśli konkretnie chorobę stawów), no ale zobaczymy, za miesiąc będą wyniki może czegoś konkretniejszego się dowiem, wiem, że doktor ma wstępną diagnozę, ale mi nie została ona przetawiona póki co :p |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|