Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bydgoszcz Wita :D
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Klaudinka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Gru 08, 2012 5:53 pm    Temat postu: Bydgoszcz Wita :D Odpowiedz z cytatem

Witam! Forum ślędzę już długi czas, ale jest tutaj tyle informacji, że do tej pory nie miałam potrzeby pisania Smile. Od długiego czasu podejrzewają u mnie toczeń układowy, praktycznie to już został u mnie stwierdzony lecz po wizycie w szpitalu lekarze poddali diagnozę w wielką wątpiliwość, co mnie szczerze mówiąc z jednej strony bardzo ucieszyło. Wszystkie podstawowe wyniki mam dobre, pozbyłam się anemii, ostatnio też zadne obrzęki stawów nie wsytępują, ale ból jest straszny, zarówno kosci, stawów jak i mięsni. Zdjecia rentgenowskie czy usg też nie wykazało żadnych zmian w obrębie stawów. W szpitalu powtórzyli mi badania ANA, ANA2 i dodatkowo zrobili ANA3, których jeszcze nie miałam wykonywane, na te wyniki muszę z miesiąc poczekać.
Wcześniej moje ANA było podwyższone a ANA2 w mianie 1:320 obraz swiecenie hoogenny i ziarnisty. Przy jakich chorobach oprócz tocznia taki obraz świecenia może występować? Mam nadzieję, że ktoś z Was mi pomoże, bo są to moje jedyne niepokojące wyniki, a z dnia na dzień czuję się coraz gorzej. Pozdrawiam serdecznie Smile.

Zapomniałąm dodać, od dziecka choruję na zespół reynauda, praktycznie od 8 roku życia, w tej chwili mam 21 lat.

Ostatnio zmieniony przez Klaudinka dnia Sob Gru 08, 2012 5:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Gru 08, 2012 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klaudinko... witam.. i pytam: jakiej pomocy oczekujesz???... Nikt na forum nie da Ci odpowiedzi na co chorujesz.. Confused
Musisz, niestety uzbroic sie w cierpliwosc.. Diagnozowanie jest dlugie i frustrujace ale do przejscia.. Wink
Mam nadzieje, ze niebawem lekarze beda potrafili dac Ci odpowiedz..

pozdrawiam-ewela.
Powrót do góry
Klaudinka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Gru 08, 2012 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie oczekuję diagnozy, chciałabym tylko wiedzieć w jakich chorobach jeszcze występuje podwyzszone ANA2 z obrazem świecenia homogennym i ziarnistym, z czystej ciekawości Smile. Wiem, że na wyniki muszę czekać cierpliwie i dopiero wtedy czegoś konkretnego się dowiem Smile.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Gru 08, 2012 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
pytasz i masz Very Happy
Cytat:
homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami

- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.

pozdrawiam
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Gru 09, 2012 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj, Klaudinko Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Klaudinka
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Gru 09, 2012 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam witam i dziękuję za odpowiedź, z moich wyników wynika, że coś z tych chorób mi się przyopałętało, no, ale skoro tocznia raczej wykluczają to kto wie Smile. Jeszcze mam jedno pytanie, badał mnie dr Sławomir Jeka odrynator oddziału reumatologicznego w szpitalu Biziela w Bydgoszczy i powiedział mi ciekawą rzecz, że nie mam nadwrażliwości na światło słoneczne, co prawda światło słoneczne drażni mnie, oczy mnie bolą, głowa, stawy nieziemsko i do tego jestem zmeczona, ale występuje u mnie tylko i wyłącznie wysypka pokrzywkowa utrzymująca się kilka godzin, a dr Jeka powiedział, że przy nadwrażliwości wysypka powinna utrzymywać się kilka dni conajmniej. Jak to jest u Was z tą stwierdzoną nadwrażliwością? Zawsze wysypka utrzymuje się wysypka kilka dni?
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Gru 09, 2012 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klaudinko..
ja wysypke czasem mam a czasem nie.... i powiem szczerze, ze objawy naszych chorob sa bardzo zroznicowane..i NIE ma takiego "przepisu" na 100%.. choc niektore wystepuja czesciej.. Wink

pozdrawiam. Very Happy
Powrót do góry
kasiuniabu
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Gru 09, 2012 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klaudinko...
aż chce mi się napisać, bo tak samo jak Ty po licznych badaniach jestem w punkcie zero!!!

też prawie miałam diagnozę tocznia (od dermatologa), po 3 wizytach u reumatologa obserwacja w kierunku tocznia - nie spełnia kryteriów klinicznych do diagnozy tocznia...
ANA 2 dodatnie typ świecenia z sierpnia jak u ciebie, teraz już tylko ziarnisty, anemia była słaba, teraz wyniki ok, bolą stawy lub mięśnie wędrująco i okropna czerwona swędząca twarz, pokrzywka na rękach...

ale wg lekarza to nie spełniam kryteriów a ANA za jakiś czas może być po prostu ujemne
także cierpliwości Tobie i sobie Smile
Powrót do góry
Klaudinka
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 11:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dobrze wiedzieć, że są osoby z podobnymi dolegliwościami a nic nie wiadomo nadal Smile. U mnie tocznia stwierdziła pani reumatolog, która mnie prowadziła, stwierdziła, że 4 kryterium były spełnione, jednak w szpitalu wyszło jak wyszło, cóż, czekam na wyniki zobaczymy co będzie Smile Tobie kasiuniabu również życzę szybkiej diagnozy, bo życie w niewiedzy męczy Smile.
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj serdecznie!
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 1:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Smile

Powrót do góry
maglia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy
kasiuniabu
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Gru 10, 2012 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klaudinka napisał:
Jak dobrze wiedzieć, że są osoby z podobnymi dolegliwościami a nic nie wiadomo nadal Smile. U mnie tocznia stwierdziła pani reumatolog, która mnie prowadziła, stwierdziła, że 4 kryterium były spełnione, jednak w szpitalu wyszło jak wyszło, cóż, czekam na wyniki zobaczymy co będzie Smile Tobie kasiuniabu również życzę szybkiej diagnozy, bo życie w niewiedzy męczy Smile.

oj męczy, ja psychicznie już nie daję rady ani w domu ani w pracy ze mną już nie wytrzymują...
w czwartek mam wycinek skóry do badania, który ma być krokiem milowym w diagnozie, ale chyba już w nic nie wierzę

pozdrawiam
Powrót do góry
bellybelly
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Gru 11, 2012 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez bellybelly dnia Sro Mar 13, 2013 3:15 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Klaudinka
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Gru 11, 2012 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tzn dr na codzień mnie nie prowadzi, w szpitalu też mam inną panią doktor prowadzącą, ale wszystko konsultuje z ordynatorem doktorem Jeką dlatego na jedno wychodzi Smile. Doktor Jeka na ostatnim obchodzie stwierdził, że u mnie nie występuje choroba reumatologiczna (miał na myśli konkretnie chorobę stawów), no ale zobaczymy, za miesiąc będą wyniki może czegoś konkretniejszego się dowiem, wiem, że doktor ma wstępną diagnozę, ale mi nie została ona przetawiona póki co :p
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: