Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bliny

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Nie Sty 06, 2013 6:43 pm    Temat postu: Bliny Odpowiedz z cytatem

Bliny
składniki - wszystkie o temperaturze pokojowej/ z lodówki be musi się ogrzać /

30 dkg mąki gryczanej
25 dkg mąki pszennej /nie krupczatki/- mąki przesiać razem żeby się zmieszały
3 jaja
mala kostka drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
płaska łyżka cukru
400 ml mleka
15 dkg masła roztopić

W kubeczku rozetrzeć cukier ,łyżkę mąki pszennej i drożdże z150 ml ciepłego mleka /bardzo dokładnie/ i odstawić do urośnięcia zaczynu / można blisko gorącego garnka/ jakieś 15-20 minut
w tym czasie jaja wbić do naczynia dość sporego i z solą ubijać około 10 minut. Drożdże już powinny wypełnić kubek. Rozczyn wlać do ubitych jaek dodać 1/3 mąki ,połowę pozostałego po rozczynie mleka i bardzo dokładnie wymieszać robotem. Dodać 1/3 mąki resztę mleka i stopione masło i powtórka z rozrywki dokładnie wymieszać robotem. Dodać resztę mąki. Robotowi dać odpocząć i łyżką dokładnie wyrobić/ ponoć można zrobić to łapką ale jakoś mi nie pasiło/. Nawet zbyt długo nie wyrabiać żeby mąka się ładnie wmieszała. Przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 20 minut. można sprawdzić wcześniej. Jak ciasto urosło/ podwoi swoją objętość / to ponownie łyżką wyrobić. Można już smażyć ale jak wyrabianie się powtórzy jeszcze ze dwa razy to będą pulchniejsze. Każde następne wyrastanie trwa nieco krócej
Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy i dodać łyżeczkę masła /niekoniecznie /Nakładać łyżką placuszki - mocno rosną/i smażyć na rumiano na niezbyt dużym gazie. Podawać z kwaśną gęstą śmietaną, z dżemem z czarnej porzeczki z wędzonym łososiem, siekanym drobno śledziem z czymś o zdecydowanym smaku. Bliny można jeść na słodko i na ostro.
Ja zmieliłam wędzonego łososia sałatkowego z kawałkiem cebuli i dodałam majonez no i pieprz ziołowy. no i wg uznania na dokładkę kwaśna śmietana. Może być łosoś w plasterkach ale drogo i niewygodnie
bo mimo że potrawę je się widelcem i nożem to łosoś się ciągnie .
Smacznego

PS miałam mąkę gryczaną z gryki nieprażonej czasem można dostać z prażonej ale ma zupełnie inny smak
_________________
"uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Nie Sty 06, 2013 7:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki Very Happy Very Happy Very Happy
łopatologia jak dla mnie zrozumiała Very Happy Very Happy
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
denim85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 24 Wrz 2012
Posty: 490

PostWysłany: Nie Sty 06, 2013 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajny przepis też muszę spróbować Smile
_________________
My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Sty 07, 2013 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zostało mi kilka placuszków i na zimno zdecydowanie nie . Położyłam na gorącą patelnię między placuszkami łyżeczkę wody/ po kilka kropelek dosłownie między placuszki/ przykryłam przykrywką i na malutkim gazie 3-4 minuty i przewróciłam placuszki po chwili były gorące i pulchne. Zjadłam z kwaśną śmietaną. Pyszne i kaloryczne.W ten sposób można odświeżyć bułeczki z poprzedniego dnia.
Czas odgrzewania zależny od rodzaju patelni.

Lidka
_________________
"uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group