Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy to jest toczen?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 7:22 pm    Temat postu: Czy to jest toczen? Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich Smile
Mam na imię Klaudia. Od jakiegoś czasu czytam to forum, długo czekałam aż administrator aktywuje moje konto i oto jestem. Problem dotyczy mojego chłopaka (30l.).
W maju 2011 zauważyłam, że zaczęły mu wypadać rzęsy. Dodam, że było to po jego powrocie z Chin. Na początku podejrzewaliśmy, że to może jakaś infekcja. Mój chłopak wspominał, że kiedyś jego siostra zauważyła, że ma łysy placek z tyłu głowy. To było mniej więcej w 2007 roku. Rzęsy wypadły mu całkowicie, później zaczęły wypadać brwi i włosy na głowie, bo na ciele to odkąd pamięta ma braki w owłosieniu (nogi, ręce itp.). Włosy zaczęły mu już tak intensywnie wypadać, że musiał je zgolić. Teraz jest łysy, a na dodatek wypadają mu brwi i rzęsy z 2 oka.
Byliśmy u paru dermatologów, z czego większość stwierdziła, że jest to łysienie plackowate. Jedna pani doktor zasugerowała, że może to być choroba autoimmunologiczna. Pojechał do immunologa i ten wysłał go do dermatologa twierdząc, że to choroba dermatologiczna. Dermatolog zrobił wycinek skóry nad uchem, by zbadać ją pod mikroskopem. Nie znaleźli w niej znaków tocznia czy zespołu antyfosfolipidowego. Zrobili też badania, które załączę w linku na dole postu. Według jednego lekarza, wyniki nie wskazują ani na tocznia ani na zespól antyfospolipidowy. Według jego koleżanki po fachu wskazują. Szczególnie, że bolą go stawy (stopy, kolana), ostatnio miał dość duży ból głowy, chrupią mu też kości w okolicach szyi (choć nie wiem czy to objaw), ma powiększone węzły chłonne. Jako tako problemów ze słońcem nie ma, rumienia brak. Jest bardzo zmęczony i senny (ma też niedoczynność tarczycy). Jego skóra szczególnie po prysznicu jest bardzo zaczerwieniona. Ma też często problemy z żołądkiem.
Oto wyniki badań:
http://www.voila.pl/496/cor7d/index.php?get=1&f=1
Wyniki są po niemiecku jednak skróty są te same, więc mam nadzieję, że zrozumiecie. W razie wątpliwości zapytajcie Smile
Czytałam, że wysoki wynik IgG może być przyczyną HIV. Czy mam się tego obawiać.
Pozdrawiam.

PS. Syphilis to jest kiła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm, nie jestem pewna ale antykardiolipiny ma podwyższony oraz beta2-Glicoproteine co wskazuje ewidentnie na zespół antyfosfolipidowy, który może współistnieć przy toczniu.
A miał robione badania ANA?
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tez mi się wydaje, że to ewidentnie wskazuje na zespół antyfospolipidowy, tocznia tam nie widzę, bo nie wyszły mu dodatnie wyniki na kiłę i na przeciwciała ds-DNS
ANA miał niedawno robione. Stanęło na tym, że ma się zgłosić aż 18 grudnia po wyniki. I podają mu teraz kortyzon.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żeby stwierdzic toczen trzeba miec przynajmniej 4 z tych podanych tutaj objawów + badania
Cytat:
ab.1. Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)

1. Rumień twarzy w kształcie motyla.

2. Rumień krążkowy.

3. Nadwrażliwość na światło.

4. Owrzodzenia jamy ustnej.

5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.

6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.

7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.

8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).

9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)

10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.

11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.

z tego co piszesz , nie ma tutaj wskazan na razie żeby przyjąc ze to toczen
dziwi mnie wprowadzenie sterydów ,

tutaj masz jeszcze do poczytania warto http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1692

pozdrawiam
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co to dokladnie jest ten kortyzon? i na co to jest? doktor powiedzial ze to jest na to zeby wlosy zaczely mu rosnac
Powrót do góry
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój brat ma łysienie plackowate i dzięki temu lekarz zorientował sie, ze coś z tarczyca nie tak. Po badaniach wyszło, ze ma niedoczynnosc i Hashimoto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jemu niby nie wyszło Hashimoto. Chociaż nie jestem pewna bo Ci niemieccy lekarze tak mieszają, że się juz pogubiłam w tym wszystkim hehe.
Powrót do góry
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a myslicie ze to moe byc hiv ?
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum, Kadiiaa Very Happy

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żeby to wyjasnic trzeba zrobić badania w kierunku HIV,
sterydy osłabią organizm co przy ewentualnym HIV nie jest obojętne
warto zrobic to badanie żeby miec jedną niewiadomą z głowy

czy Twoj chłopak dostaje ten kortyzon w postaci zastrzyków w skórę głowy ? jesli tak to jest to jeden ze sposobów leczenia łysienia plackowatego
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moj chlopak dostaje to jako zastrzyk w reke

Ostatnio zmieniony przez Kadiiaa dnia Nie Gru 09, 2012 7:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum i życzę zdrowia dla chłopaka .
I tak jak napisała Monika bez badania nie będziesz wiedzieć .

Wszystkiego dobrego Wam życzę
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dopiero w grudniu bedzie mial wyniki, nie wiem dlaczego tyle trzeba czekac. Lekarz powiedzial ze jak bedzie cos nie tak to zadzwoni a jak wszystko dobrze to sie dowiemy w grudniu. Powiedzialam mu zeby zrobil badania na HIV.
Dziekuje za serdeczne powitanie

Ostatnio zmieniony przez Kadiiaa dnia Nie Gru 09, 2012 7:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Kadiiaa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 19, 2012 11:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziekuje za odp

Ostatnio zmieniony przez Kadiiaa dnia Nie Gru 09, 2012 7:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 20, 2012 7:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Kadiia na forum.
Trzymaj się i uszy do góry
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: