Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 7:22 pm Temat postu: Czy to jest toczen? |
|
|
Witam wszystkich
Mam na imię Klaudia. Od jakiegoś czasu czytam to forum, długo czekałam aż administrator aktywuje moje konto i oto jestem. Problem dotyczy mojego chłopaka (30l.).
W maju 2011 zauważyłam, że zaczęły mu wypadać rzęsy. Dodam, że było to po jego powrocie z Chin. Na początku podejrzewaliśmy, że to może jakaś infekcja. Mój chłopak wspominał, że kiedyś jego siostra zauważyła, że ma łysy placek z tyłu głowy. To było mniej więcej w 2007 roku. Rzęsy wypadły mu całkowicie, później zaczęły wypadać brwi i włosy na głowie, bo na ciele to odkąd pamięta ma braki w owłosieniu (nogi, ręce itp.). Włosy zaczęły mu już tak intensywnie wypadać, że musiał je zgolić. Teraz jest łysy, a na dodatek wypadają mu brwi i rzęsy z 2 oka.
Byliśmy u paru dermatologów, z czego większość stwierdziła, że jest to łysienie plackowate. Jedna pani doktor zasugerowała, że może to być choroba autoimmunologiczna. Pojechał do immunologa i ten wysłał go do dermatologa twierdząc, że to choroba dermatologiczna. Dermatolog zrobił wycinek skóry nad uchem, by zbadać ją pod mikroskopem. Nie znaleźli w niej znaków tocznia czy zespołu antyfosfolipidowego. Zrobili też badania, które załączę w linku na dole postu. Według jednego lekarza, wyniki nie wskazują ani na tocznia ani na zespól antyfospolipidowy. Według jego koleżanki po fachu wskazują. Szczególnie, że bolą go stawy (stopy, kolana), ostatnio miał dość duży ból głowy, chrupią mu też kości w okolicach szyi (choć nie wiem czy to objaw), ma powiększone węzły chłonne. Jako tako problemów ze słońcem nie ma, rumienia brak. Jest bardzo zmęczony i senny (ma też niedoczynność tarczycy). Jego skóra szczególnie po prysznicu jest bardzo zaczerwieniona. Ma też często problemy z żołądkiem.
Oto wyniki badań:
http://www.voila.pl/496/cor7d/index.php?get=1&f=1
Wyniki są po niemiecku jednak skróty są te same, więc mam nadzieję, że zrozumiecie. W razie wątpliwości zapytajcie
Czytałam, że wysoki wynik IgG może być przyczyną HIV. Czy mam się tego obawiać.
Pozdrawiam.
PS. Syphilis to jest kiła. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 8:05 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, nie jestem pewna ale antykardiolipiny ma podwyższony oraz beta2-Glicoproteine co wskazuje ewidentnie na zespół antyfosfolipidowy, który może współistnieć przy toczniu.
A miał robione badania ANA? _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Tez mi się wydaje, że to ewidentnie wskazuje na zespół antyfospolipidowy, tocznia tam nie widzę, bo nie wyszły mu dodatnie wyniki na kiłę i na przeciwciała ds-DNS
ANA miał niedawno robione. Stanęło na tym, że ma się zgłosić aż 18 grudnia po wyniki. I podają mu teraz kortyzon. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 9:10 pm Temat postu: |
|
|
żeby stwierdzic toczen trzeba miec przynajmniej 4 z tych podanych tutaj objawów + badania
Cytat: |
ab.1. Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia. |
z tego co piszesz , nie ma tutaj wskazan na razie żeby przyjąc ze to toczen
dziwi mnie wprowadzenie sterydów ,
tutaj masz jeszcze do poczytania warto http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1692
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 9:32 pm Temat postu: |
|
|
a co to dokladnie jest ten kortyzon? i na co to jest? doktor powiedzial ze to jest na to zeby wlosy zaczely mu rosnac |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Mój brat ma łysienie plackowate i dzięki temu lekarz zorientował sie, ze coś z tarczyca nie tak. Po badaniach wyszło, ze ma niedoczynnosc i Hashimoto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Jemu niby nie wyszło Hashimoto. Chociaż nie jestem pewna bo Ci niemieccy lekarze tak mieszają, że się juz pogubiłam w tym wszystkim hehe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 9:53 pm Temat postu: |
|
|
a myslicie ze to moe byc hiv ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 10:03 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum, Kadiiaa  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 10:07 pm Temat postu: |
|
|
żeby to wyjasnic trzeba zrobić badania w kierunku HIV,
sterydy osłabią organizm co przy ewentualnym HIV nie jest obojętne
warto zrobic to badanie żeby miec jedną niewiadomą z głowy
czy Twoj chłopak dostaje ten kortyzon w postaci zastrzyków w skórę głowy ? jesli tak to jest to jeden ze sposobów leczenia łysienia plackowatego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 10:15 pm Temat postu: |
|
|
moj chlopak dostaje to jako zastrzyk w reke
Ostatnio zmieniony przez Kadiiaa dnia Nie Gru 09, 2012 7:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum i życzę zdrowia dla chłopaka .
I tak jak napisała Monika bez badania nie będziesz wiedzieć .
Wszystkiego dobrego Wam życzę _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Dopiero w grudniu bedzie mial wyniki, nie wiem dlaczego tyle trzeba czekac. Lekarz powiedzial ze jak bedzie cos nie tak to zadzwoni a jak wszystko dobrze to sie dowiemy w grudniu. Powiedzialam mu zeby zrobil badania na HIV.
Dziekuje za serdeczne powitanie
Ostatnio zmieniony przez Kadiiaa dnia Nie Gru 09, 2012 7:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kadiiaa Junior

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 11:12 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za odp
Ostatnio zmieniony przez Kadiiaa dnia Nie Gru 09, 2012 7:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 7:47 am Temat postu: |
|
|
Witaj Kadiia na forum.
Trzymaj się i uszy do góry |
|