Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Toczeń - sprzeczne informacje
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eiffla
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:10 pm    Temat postu: Toczeń - sprzeczne informacje Odpowiedz z cytatem

Witam, to mój 1 post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałośćSmile Mam 25 lat, 10 lat temu po raz pierwszy pojawił mi sie rumień na twarzy, niestety Pani dermatolog stwierdziła, ze odmroziłam sobie twarz i to nic wielkiego a na blizny jakie pojawiły mi się na głowie ( nie mam w tym miejscu włosów od tamtego czasu) to taka moja uroda. A wiec maja 15 lat wraz z rodzicami stwierdziliśmy ze tak jest. Po raz 2 trafiłam do dermatologa mając 23 lata czyli jakieś 2 lata temu, pani doktor pobrała mi wycinek z głowy, zrobiła testy ANA. Z wycinka wyszedł toczeń, natomiast z wyników nic nie wyszło. Pani dr powiedziała, ze mam szczęście w nieszczęściu bo mam tylko toczeń na skórze. Rok leczyłam się sterydami Metypred. Po roku stwierdziła Pani dr ze uśpiłyśmy chorobę i mam się pojawić jak sie pojawi nowa blizna. Po roku nie brania sterydów tj jakieś 4 tygodnie temu pojawiła mi sie nowa blizna, obecnie przebywam w Niemczech i tu poszłam do dermatologa, pobrali mi krew, mocz oraz 2 wycinki jeden z ogniska jeden obok. Z wycinków wyszło ze w 1 mam toczeń w 2 nie. Z krwi i moczu wyszła jakaś infekcja i lekarz skierował mnie na specjalistyczne badania do szpitala, muszę na nie czekać miesiąc. Przy czym tutaj pierwszy raz lekarz powiedział mi ze mój toczeń skórny to początek i niekontrolowany przerzucić się może na narządy wewnętrzne,nigdy nie słyszałam aby tak było. Czy to prawda? I jakie są szanse bo ogólnie czuje się dobrze, nic mnie nie boli, nie mam gorączki żadnych objawów o jakich mowa gdy atakuje narady wewnętrzne. Proszę o jakieś wskazówki bo się martwię czy faktycznie może to pójść dalej Sad Dowiedziałam się również, że jest to choroba dziedziczna czego lekarz w Polsce też mi nie powiedział Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj eiffla

Duzo informacji znajdziesz tu:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816

To tak na poczatek.. Wink
Witam cieplutko na forum.. Very Happy

Polecam tez nasza niezawodna wyszukiwarke..oj lektury bedzie duuuzo Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
eiffla
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super dziękuje:) Po prostu byłam w szoku jak dostałam 2 różne opinie od dwóch rożnych lekarz a szukałam na wielu stronach, nie dostałam jasnej informacji więc napisałam Smile
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
Ewela jak zwykle niezawodna, widzę Wink
A ja pozwoliłam sobie przesunąć Twój temat do innego działu Wink
Miłego pobytu na forum życzę Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma za co.. Wink
Jak wpiszesz w wyszukiwarke ineresujacy Cie temat to bedziesz miala az nadto informacji.. Wink
Gdzies byla mowa o mozliwosci rozwiniecia sie tocznia uogolnionego z postaci skornej..chcialam Ci wrzucic linka ale moja nastoletnia corka okupuje loptopa a na tableciku jeszcze tak sprawnie nie pomykam..sorka.. Jednakze wierze w Twoje mozliwosci-znajdziesz wszystko Very Happy

Pozdrawiam..
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie
eiffla
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ewela.t dziękuje bardzo, szukałam na stronach ale nie umiałam dobrze sformułować zapytania Wink Teraz jak wpisałam jak ty napisałaś od razu wyskoczyło co szukałam Smile Super Very Happy Ah tablet to taki mały laptop więc szybko się nauczysz Wink
Powrót do góry
maglia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Effila Smile
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 15, 2013 11:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj eiffla Laughing
Nie taki diabeł straszny jak go malują. Co do dziedziczności Tocznia istnieje takie prawdopodobieństwo. Znaczy to , że można dziedziczyć ale wcale nie trzeba. Zależy od organizmu. Na pierwszej wizycie u reumatologa padło pytanie na co chorowali przodkowie. Dużo zależy od lekarzy. Wink
Powrót do góry
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 10:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj eiffa Very Happy
Ja też jestem posiadaczką tocznia skórnego Wink zdiagnozowana ponad 10 lat temu...narządy są "czyste", od czasu do czasu pobolewają mnie tylko drobne stawy dłoni...co do dziedziczenia- wg mojej lekarki nie jest do końca zbadane, czy toczeń jest dziedziczny. W mojej rodzinie doszliśmy do 3 pokolenia i nikt według mojego wywiadu nie chorowal- a ja mam- tak więc temat dyskusyjny...

pozdrawiam i duzo zdrówka życzę Very Happy
eiffla
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 12:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ah widzisz Basiula mnie się dopiero tutaj w Niemczech pytał lekarz czy ktoś w rodzinie cierpi na bóle stawów powiedziała że i mama i babcia od mamy, wtedy wytłumaczył mi, że toczeń atakuje tkanki miękkie i to są właśnie np stawy, mnie stawy pobolewają ale chyba od zawsze Smile Dzięki Basiula za dobre słowa jestem teraz spokojniejsza Smile

Pozdrawiam i życzę zdrówka oraz dużo uśmiechu Very Happy
Powrót do góry
maglia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie lekarz pytał o choroby autoimmunologiczne w rodzinie.
U mnie od strony taty jest toczeń, a od mamy RZS
eiffla
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie w rodzinie toczeń,że tak powiem to nowość jedynie własnie mama i babcia maja problemy ze stawami. Ciekawa byłam też czy jak będę miała dzieci czy na nie się przeniesie to w Polsce Pani dr powiedziała że oczywiście że nie i mogę mieć spokojnie, a zaś lekarz w Niemczech że się przeniesie i może u mnie coś się pogorszyć...co lekarz to inna teoria Smile
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 6:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie udowodniono ze toczen jest dziedziczny
ale czasem się tak zdarza,
tylko że lekarz ktorzy mówi że dziecko będzie na pewno chore nie wie o tej chorobie zbyt dużo

u mnie w rodzinie tylko ja choruje , moi chłopcy- teraz juz stara konie są zdrowi
inaczej sprawa ma się np . z alegią , jesli jedno z rodziców jest alergikiem prawdopodobienstwo że dziecko będzie ja miało jest niemal pewne
w toczniu nie ma takich pewników
eiffla
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No widzisz Monika B jakos tutaj lekarze tak uwarzają, ale mysle, że Niemcy chyba maja tendencje do przesady Razz Oj ja też jestem alergikiem jestem jakas szczęsliwa Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: