|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aniakochana Junior

|
Wysłany: Wto Lip 30, 2013 11:11 am Temat postu: Jakie witaminy powinniśmy brać i nazwy najtańszych!!! |
|
|
Chciałam zapytać jakie witaminy powinniśmy brać przy naszej chorobie, by uzupełnić niedobory? I podajcie nazwy tych leków, które są najtańsze. _________________
życie jest piękne    |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 30, 2013 11:30 am Temat postu: |
|
|
W temacie samego tocznia jestem początkująca i mam nadzieje, że nie będę musiała się dalej w ten temat zagłębiać, ale co do witamin to owszem, jest tak, że w danych jednostkach chorobowych częściej się spotyka niedobory danych witamin, jednak nie można dobie dawkować witamin tylko na ogólnie przyjętym założeniu, bez wcześniejszych badań poziomu tych witamin, bo nadmiar bywa mocno szkodliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Witek88 Senior

|
Wysłany: Wto Lip 30, 2013 11:40 am Temat postu: |
|
|
Ja suplementuje się Wit C, czasem rutyna oraz wapnem.
Wit C w ilosciach ok 2 gramy, rutyna- 500, a wapono to standardowo 1 gram.
Pozwala to zmniejszac czasem obrzeki i zmiany skorne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasia_Zabrze Junior

|
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 9:45 pm Temat postu: |
|
|
ja z witamin biorę:
wapń - Calperos 1000mg - cena ok. 30zł za 100 szt
witaminę D - Alfadiol 0,25 mcg - cena ok. 12 zł za 100 szt
potas - Kalduym - cena ok. 30 zł za 100 szt
ostatnio biorę też żelazo - przepisano mi Biofer Folic - cena ok. 23 zł za 80 szt, kupiłam jednak Ascofer - cena ok 11 zł za 50 szt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Poltergeist Junior

|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 12:43 pm Temat postu: |
|
|
POTAS: najtańszy to Kalipoz, poza tym jeśli się go bierze przy przewlekłej sterydoterapi jest refundowany, no i najłatwiej się połyka:P nie cierpię tych wielkich kapsułek Kaldyum. Te oba preparaty są na receptę a niedawno na rynek wszedł Katelin, jest bez recepty a dawka ta sama co Kaldyum, podobnie wygląda, nie wiem jak z jego ceną.
Jeśli chodzi o wapń i D3 to fajny jest ostercal bo zawiera obie substancje, i to wychodzi taniej niż jakby je jeść osobno, tylko zależy jaką macie zaleconą dawkę bo może być za mało w ostercalu. jest on bez recepty 60 tabl ok 25-30 zł
I tak na marginesie, na doz.pl można zamawiać leki do apteki w swoim mieście, tam niektóre są tańsze niż w aptekach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|