Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:17 am Temat postu: pęcherze na skórze okolicy stawów u przedszkolaka |
|
|
Witajcie.
Mam poważny problem z moja 3,5-letnią córcią. W niedzielę wieczorem po kilku godzinach na słońcu (tak mi się wydaje) zauważyliśmy z mężem pęcherzyki na łokciach i kolanach. Myślałam, że to jakieś uczulenie ale to zbyt nietypowe miejsca na reakcje uczuleniowe.
Są to różnej wielkości pęcherzyki wypełnione czymś. Część przysycha i zostaje plamka.
Zrobiłam jej morfologię i CRP, dzisiaj też w trybie natychmiastowym udamy się do dziecięcego reumatologa o ile nas przyjmie, bo nie ma już miejsc na dziś i to prywatnie.
Tak to wygląda na 1 kolanku i 1 łokciu (a tych gorzej wysypanych):
Czy możecie mnie naprowadzić co to może być?
Przerażona jestem.... Nie chcę żeby moje dzieci przechodziły przez to co ja.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:26 am Temat postu: |
|
|
Paulinko nie panikuj.. Idz do lekarza z corcia- to po pierwsze.
Moja corka miala cos takiego na dloniach i w okolicach lokci, kolan rowniez, stwierdzono uczulenie na slonce plus jakas infekcje. Zalecono czeste mycie mydlem antybakteryjnym, zele w miedzyczasie i masc.. Troche sie z tym bujalysmy ale przeszlo..
Oby sprawa sie szybko wyjasnila. Daj znac co druid wymyslil.
Pozdrawiam.
hmm jeszcze cos mi przyszlo do glowy..
czy ten plyn jest bezbarwny? (moja corka miala tez liszajec zakazny- czesto wystepujacy w wieku przedszkolnym i nie bylo typowych zmian przy ustach)
przejrzyj to:
http://www.prozdrowie.pl/Pokaz-slajdow/Ciaza-i-Dziecko/Noworodek-i-niemowle/Wysypki-i-choroby-skorne-u-dzieci
Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Wto Sie 06, 2013 11:34 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:32 am Temat postu: |
|
|
dziękuję za odpowiedź Ewela, tak jest bezbarwny i samoistnie przysychają pozostawiając brunatne plamko-blizny, nie swędzi
Musżę trzymać rękę na pulsie, bo u mnie 4 lata traktowali mnie jak królika doświadczalnego zanim postawiono diagnozę, a było to już 11 lat temu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:54 am Temat postu: |
|
|
to nie jest na pewno liszajec, jej pęcherzyki inaczej wyglądają, nie swędzą, nie bolą i są tylko na stawach kolanowych, łokciowych i kilka zauważyłam na paliczkach |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 11:58 am Temat postu: |
|
|
Paulinko, no to trzymam kciuki aby lekarz rozwiazal zagatke.
Daj znac po wizycie.
pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja wiem, ze jestem zboczona w tym temacie (moje dziecko mialo 4 razy),ale moze to wirus bostonski lub coś z wirusowek? Od razu zaznacza, ze moje dziecie nie miało krost w buzi ani na stopach tylko na dłoniach, paliczkach i na nogach. Pare korostek tez na tulowiu |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 10:26 pm Temat postu: |
|
|
byliśmy u reumatologa z Adą, kazał odstawić wszystkie leki i witaminy (brała bactrim i coś p-ciwwirusowego + witaminy) i obserwować tak do 10 dni. Jak się nie poprawi lub odpukać pogorszy to jedziemy na wizytę i będziemy decydować co dalej.
W nietypowym miejscu ma te zmiany, być może jest to reakcja alergiczna na słońce podczas brania Bactrimu (niby 1:100 osób wg ulotki może takie r-cje nie pożądane mieć..).
Czekamy, obserwujemy... Podajemy tylko calcium i amertil zgodnie z zaleceniem reumatologa.
Mnie to przeraziło, stąd wizyta u reumatologa. O dziwo po ponad 11 latach poznał mnie (diagnozował mnie jeszzcze w dziecięcym szpitalu klinicznym) i pogratulował mi dzieciaczków  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Paulina zyczę ci ,żeby to była tylko reakcja słonce+ leki
niech nic wiecej się nie dzieje _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 7:15 pm Temat postu: |
|
|
możliwe że to tylko reakcja od słońca przy lekach
ja mam uczulenie na słońce i ono wygląda zupełnie inaczej, tzn pojawia się w miejscach gdzie słońce było, najczęściej na dekolcie ramionach, itd, to też są bąble z płynem, ale u mnie nie jest to bezbarwne, lekko żółtawe a i swędzi jak diabli, po rozdrapaniu jest to lepkie i robią się strupki i swędzi do póki się nie wygoi. Pomagają maści hydrokortozini (nie wiem czy dobrze napisałam bo obecnie nie mam tubki).
natomiast nie wiem jak wygląda reakcja na słońce od leków, być moze właśnie tak. Mam taką nadzieję ze to tylko to, zobaczysz czy znika i czy sie już nie pojawi. Pozdrowienia dla was  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 7:47 pm Temat postu: |
|
|
paulina - podobne wyszły u mnie 2 tygodnie temu. Też n ie swędzi, nie boli, wypełnione bezbarwnym płynem, przysycha samo dość długo, robi się ciemne. Z ty że ja mam pod kolanem i poniżej pachy.... U lekarza nie byłam z tym, przeszkadza jedynie wtedy, gdy krótką kieckę chcę założyć
Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego, tulaski dla was  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|