Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam SLE
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gosiagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 11:09 am    Temat postu: Witam SLE Odpowiedz z cytatem

Witajcie, jestem na forum pierwszy raz. Jestem trochę przestraszona sytuacją, w której się znalazłam. Co prawda jako diagnoza na razie usłyszałam: niezidentyfikowane zajęcie tkanki łącznej z podejrzemiem SLE, ale biore juś Metypred, 16 mg, od dwóch miesięcy.

Wszystko zaczęło się od połowy maja. Musze wspomnieć, że wcześniej byłam BARDZO aktywna fizycznie, nie miałam większych problemów ze zdrowiem. Zaczęło się od zasłabnięć i zaburzeń czucia, drętwienia języka, części twarzy, mrowienia, słowem: parestezje. Jednak wszystkie badania neurologiczne (rezonans, tomograf, płyn mózgowo-rdzeniowy, przewodnictwo nerwów) nie wykazywały znaczących odchyleń od normy. Tymczasem ja praktycznie byłam zbyt słaba by chodzić, oszołomiona, wzrok wolniej łapał mi ostrość. Potem doszedł miesiąc gorączki, do 38 st. Do tego czasu nie byłam leczona żadnymi środkami. Gorączka minęła, na nogach i rękach pojawiła się siność siateczkowata, kolana mam dalej wiecznie czerwone. To trwa z mniejszym lub większym nasileniem do dziś. Bóle - praktycznie wszędzie, z niezidentyfikowanej przyczyny. Byłam w 3 szpitalach, w badaniach wychodzi jedynie leukopenia i zaniżony dopełniacz C4. Przeciwciał nie wykryto. Schudłam już 7 kg, nie mam apetytu. Dodatkowo teraz prawie cały czas drżą mi mięśnie, nie wiem już czy to efekt sterydów czy choroby, ale boję się, mam wrażenie że zaczynam mieć wariować, a pomocy znikąd, bo nawet nie ma pewnej diagnozy...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 12:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum.

A może dorzuć sobie potas i magnez??[/b]
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam na forum

zgadzam się z koleżanką , sterydy potrzebują potasu i magnezu , inaczej organizm tak to odczuwa i dzieje się tak jak u Ciebie
możesz najpierw oznaczyć ich poziom ale niekoniecznie .
pozdrawiam
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 3:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie na forum.

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gosiagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pewno nie zaszkodzi, a skoro może pomóc, to będe brała dodatkowo. dziękuję za radę. Dziwią mnie takie reakcje, bo podobno ta dawka sterydów jest dość niska, a ja się czuję słabo i mam skoki ciśnienia. najbardziej dokuczliwe jest jednak to drżenie mięśni. dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam was wszystkich.
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 17, 2013 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Gosiagosia Very Happy

No coz... droga do diagnozy latwa nie jest. Wprowadzono leczenie wiec mam nadzieje, ze przyniesie ono oczekiwany rezultat ..i to szybko Wink . Co do drzenia miesni to juz otrzymalas podpowiedz-daj znac czy odczuwasz poprawe.
Trzymam kciuki za dokladniejsza diagnoze.
Rozgosc sie-znajdziesz u nas mase informacji a i w razie dolka kilka duszyczek, ktore chetnie rekawka uzycza Wink

Pozdrawiam Very Happy
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 17, 2013 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Very Happy
gosiagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Wrz 17, 2013 6:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aż serce rośnie, takie miłe przywitanie, serdecznie dziękuję. Krążę po wątkach i muszę przyznać, że znajduję tu bardzo przydatne informacje. Mam nadzieję, że będzie dobrze i u Was, i u mnie. Przeglądając tematy myśle, że powinnam się cieszyć ze stanu, który w porównaniu z niektórymi historiami jest dobry. Tym niemniej wcześniej byłam bardzo, bardzo aktywna sportowo, teraz nie jestem w stanie robić prawie nic. Ta dysproporcja daje mi w psychę. Dziękuję za rady raz jeszcze. Wink
Powrót do góry
iza.b
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 17, 2013 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 17, 2013 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Strach to nadzwyczaj zły doradca. Kiedy go pokonasz, problemy mniejszymi się wydadzą.

Wierzę, że wszystko się unormuje i trzymam kciuki aby tak było. Tymczasem mam nadzieję, że forum dostarczy Tobie wielu inspiracji do walki z chorobą.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
anna.mac25
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 18, 2013 1:04 pm    Temat postu: Re: Witam SLE Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, czy coś mądrego doradzę, ale mąż mojej koleżanki też miał takie długotrwałe gorączki i m.in. objawy stawowe, diagnozowali, diagnozowali i wyszło, że zespół Stilla. Tylko on jest z Krakowa i trafił do tej pani doktor: http://www.fakt.pl/Juz-nie-trzeba-bedzie-biegac-od-lekarza-do-lekarza-by-ktorys-rozpoznal-nieznana-chorobe,artykuly,147319,1.html.
Powrót do góry
gosiagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 18, 2013 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ehh....dzisiaj znów zasłabłam, ledwo chodzę. Zobaczymy co powie lekarz, na szczęście wizyta już jutro. Confused anna.mac25 serdeczne dzięki, może dobrze by było, gdybym właśnie tam trafiła. Łukasz, masz rację - strach jest najgorszym doradcą, ale obecnie on panuje nade mną, nie ja nad nim, ale próbuję.
Powrót do góry
gosiagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 19, 2013 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, że tak podbijam posta, ale nie mogę znaleźć jeszcze jednej info...Czy ktoś z Was miał drgawki po metypredzie? W nocy cale ciało mi pospinały. Nie mówię już o zwykłym drżeniu, ale takiej mini-padaczce Sad również ciśnienie mi skacze na wysokości. Zwykle miałam sportowe 90/60, teraz 179/110 i ledwo chodzę na sztywnych nogach. Czy to mogą być skutki przyjmowania sterydów? Zastanawia mnie również to, że w przeciwieństwei do większości komentarzy nigdy nie miałam podwyższonego OB ani CRP, a do tego nie wykryto u mnie przeciwciał. Nie wiem już co o tym myśleć, ale pozdrawiam Was ciepło. Sad
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 19, 2013 3:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po sterydach jak najbardziej może cisnienie wzrosnąc
ja od początku ich brania musialam miec włączone leki na nadcisnienie

a padaczka , byc może choroba zajęla układ nerwowy stad drgawki
konsulatcja z lekarzem wskazana,
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 20, 2013 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: