|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cheri91 Junior

|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 10:35 am Temat postu: Witam! (i o pomoc proszę... :)) |
|
|
Witam wszystkich,
nazywam się Natalia i mam 22 lata. Z ręką na sercu przyznam, że pierwsze na co choruję to z pewnością hipochondria, bo w ciągu ostatniego roku zdiagnozowałam u siebie wraz z google ok. 15 chorób, z czego większość to choroby nowotworowe. Wszystko dlatego, że bardzo bliska mi osoba, niepaląca i niepijąca, zachorowała niespodziewanie na jedną z takich chorób, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że nikt nie może być niczego pewien, jeśli chodzi o zdrowie.
Ale do rzeczy.
Wszystko zaczęło się jakiś niecały rok temu. Zaczęłam odczuwać dość silne bóle w prawej ręce. Bóle były tak dziwne, że ciężko było mi scharakteryzować, czy bolą mnie mięśnie, czy kości, czy może żyły choć bardziej skłaniałam się ku temu drugiemu. Ból był „tępy” – mówię tak, bo mogłam normalnie funkcjonować i przy ruchach ręką ból się nie nasilał, chociaż nie ustępował też po lekach przeciwbólowych. Ból skupiał się w obrębie łokcia i czasami nadgarstka, ale był taki „ciągnący”, „promieniujący”, że czasami bolała cała ręka. Po dwóch dniach zaczęłam panikować. Byłam wtedy jeszcze studentką, mieszkającą poza domem, wiec po pomoc mogłam zwrócić się wtedy do lekarza dla studentów, który od razu zapytał jakie wypisać zwolnienie i zdziwił się, że mam prawdziwe dolegliwości. Zbagatelizował sprawę i przepisał Olfan. Dzień po wizycie zaczęła mnie niesamowicie boleć noga, też prawa. Ból skupiał się w kolanie, kostce i biodrze, ale był przy tym tak „ciągnący”, że bolało mnie całe udo od tej górnej części (tej, na której kładziemy dłoń). Wróciłam do lekarza i zmusiłam go, by dał mi skierowanie na RTG, ale łokcia, bo od tego się zaczęło. W obrazie RTG nie stwierdzono żadnych zmian i odchyleń od normy, a bóle samoistnie minęły.
Niedługo potem zaczęłam skarżyć się na ból pleców, ale jedynie z lewej strony, na żebrach, co lekarka (tym razem już w rodzinnym mieście) wytłumaczyła złą postawą itd., z czym się zgodziłam, bo przez cały rok miałam fatalne łóżko. Teraz, gdy śpię w domu, ból pleców ustał, wiec może nie jest związany z obecną chorobą?
Prawdziwe problemy zaczęły się miesiąc temu. Zaczęłam się czuć bardzo słabo. Sennosć dopadała mnie już o 13, podczas gdy wstawałam o 11 po ponad 10 godzinach snu. Ziewałam i byłam bardzo ospała, co zaczęło mnie najpierw dziwić, a dopiero potem niepokoić. Po kilku dniach zaczęłam mieć objawy zwykłej grypy – ból głowy, łamanie kości, katar, kaszel, z tym że temperatura była w normie, a ja dalej czułam się bardzo słabo. Po kilku dniach bóle głowy i kości minęły, a senność i chroniczne zmęczenie pozostały. (Dodam, że do tego wszystkiego zaczęły się problemy z żołądkiem – delikatne nudności przed posiłkiem, a także po tym obfitym, rzadko, ale jednak – podchodzenie treści żoładka do góry – lekarka dała skierowanie na gastroskopię, termin na 22 października). Po dwóch tygodniach i wielu badaniach, które wyszły ok, nadal czułam się słabo, sennie, źle, pobolewały mnie ręce i nogi. Taki stan utrzymywał się także po trzech tygodniach, aż w końcu do osłabienia i senności doszły te straszne bóle w prawej ręce i nodze (jak rok temu). Bolą mnie ręce przy czynnościach takich jak czesanie, czy też trzymanie cięższych przedmiotów w wyprostowanych rękach – nie jest to jakiś spory ból, ale taki dyskomfort i uczucie osłabienia mięśni. Wczoraj strasznie bolała mnie noga – głownie kolano i okolice biodra, ból był znowu ciągnący (aż po piszczeli), a nie punktowy. Ręka także bolała, ale nie tak jak noga. Po wejściu po schodach czuję zmęczenie, nie dyszę wprawdze jak lokomotywa, ale czuję, że nie jest normalnie.
Czytając objawy zapalenia wielomięśniowego, czuję jakbym czytała własne objawy. Od tygodnia mam suchy kaszel, mimo leków wykrztuśnych, które pomogły, ale po ich odstawieniu wszystko wróciło do normy – czyli do suchego kaszlu. Czasami mam trudności w oddychaniu – nie mogę nabrać pełnego oddechu, ale występuje to zazwyczaj przez kilka dni, a potem ustępuje.
Ruszać rękoma i nogami mogę swobodnie. Nie czuję przy tym większego bólu. Boli mnie głównie prawa strona, lewa bardzo rzadko. 90%-10%.
Do tego od właśnie około roku czuję drgania różnych mięśni. A to drgnie mięsień na plecach, a to udo, a to na ramieniu, a to czasem drgnie mi palec od dłoni. Są to takie jednosekundowe drgania i koniec, mimo że magnez mam w normie. Bardzo rzadko, ale jednak czuję jak mięśnie samie mi się napinają – ale wszystko bardzo bardzo chwilowe i sporadycznie. Są to takie jednosekundowe drgania i koniec, mimo że magnez mam w normie.
Dotychczas zrobiłam morfologię OB z rozmazem, TSH, cukier, badanie moczu, próby wątrobowe (AlAT, AspAT, ALP, BIL, GGTP) oraz badanie na boreliozę. Wszystko wyszło dobrze, prócz bilirubiny całkowitej (1,74 norma to 1,1). Dokładnych danych wszystkich badan nie mogę podać, gdyż wyniki zostały u lekarza. Bilirubina dziwi o tyle, że AlAT i AspAT są w normie, a przy wyższej bilirubinie i one powinny być wyższe. Ale może taka moja natura – słowa lekarki. Bilirubiną ponoć nie należy się martwić, a badanie powtórzyć za 3 miesiące.
Dzisiaj byłam zrobić CK, wynik jutro, chociaż spróbuje już dzisiaj wyłudzić wynik w przychodni. Chciałam zrobić także dyhyndrogenaze mleczanową (LDH), ale laboratorium nie ma tego w usługach…
Czy powinnam się martwić i faktycznie podejrzewać zapalenie wielomięśniowe? Jakie polecacie wykonać badania?
Do lekarza oczywiście pójdę, nie jestem z tych co się leczą na forum, jednak nie ufam naszej służbie zdrowia i wolę także robić coś na własną rękę.
Pozdrawiam wszystkich,
zwłaszcza tych co dobrnęli do końca mojej wiadomości  |
|
Powrót do góry |
|
 |
cheri91 Junior

|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 10:40 am Temat postu: |
|
|
Zapomniałam jeszcze dodać, że kilka dni temu kilka razu szarpnęłam mocno głową (mięsnie szyi mocno napięte), a potem przez dwa dni nie mogłam nią ruszać i czułam ból w karku. Niby to normalne, mogłam przeciążyć mięśnie itp., ale to kolejny dowód, iż są one osłabione... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 12:15 pm Temat postu: |
|
|
cheri91 napisał: |
Zapomniałam jeszcze dodać, że kilka dni temu kilka razu szarpnęłam mocno głową (mięsnie szyi mocno napięte), a potem przez dwa dni nie mogłam nią ruszać i czułam ból w karku. Niby to normalne, mogłam przeciążyć mięśnie itp., ale to kolejny dowód, iż są one osłabione... |
cudnie sama stawiasz sobie diagnozę...ile czasu spędzasz przed komputerem? ile godzin siedzisz? jak trzymasz głowę przy każdej codziennej czynności?
w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć kogoś, kto mięśnie szyi, karku ma "w porządku"
sami sobie robimy krzywdę....
drgania mięśni - magnez w normie, a potas?
mięśnie mogą drgać też po przeciążeniu; a jak zaczniemy się skupiać na drganiach, to znajdziemy je wszędzie (nawet jak ich nie ma)
pójdź do neurologa ze swoimi objawami
problemy z żołądkiem po obfitym jedzeniu? a kto ich nie ma?
z czego składa się Twoja dieta? rozłóż na czynniki pierwsze i sprawdź, czy one nie powodują żołądkowych dolegliwości
zmęczenie dopada wiele osób zdrowych, szczególnie o tej porze roku (i na wiosnę)
i ma na to wpływ nasz cały tryb życia (włącznie ze spaniem na niewygodnym łóżku )
z badań możesz zrobić sobie CRP, lepszy wskaźnik stanu zapalnego niż OB
z tymi drganiami - jeśli Ciebie niepokoją - odwiedź neurologa - serio, będziesz spokojniejsza
gastroskopia już za kilka dni; daj znać, co pokazała _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
cheri91 Junior

|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 12:24 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
drgania mięśni - magnez w normie, a potas?
mięśnie mogą drgać też po przeciążeniu; a jak zaczniemy się skupiać na drganiach, to znajdziemy je wszędzie (nawet jak ich nie ma) |
Z drganiem mięśni byłam już wcześniej u pani doktor, zleciła mi odpowiednie badania biochemiczne, które wyszły w porządku, podejrzewam, że był wśród nich potas. Mięśnie drgają mi niezależnie od wysiłku - w ciągu ostatnich dni właściwie nic nie robię, wysiłek minimalny wręcz, a i tak drgają pojedyncze mięśnie.
Cytat: |
problemy z żołądkiem po obfitym jedzeniu? a kto ich nie ma? |
Oczywiście, każdy ma. O żołądku jedynie wspomniałam w dwóch zdaniach, są inne powody, dla których zostałam skierowana na gastroskopię, nie rozwijałam tego wątku, bo uznałam, że wystarczy o tym tylko wspomnieć w kontekście pozostałych objawów.
zmęczenie dopada wiele osób zdrowych, szczególnie o tej porze roku (i na wiosnę)
i ma na to wpływ nasz cały tryb życia (włącznie ze spaniem na niewygodnym łóżku |
Jeszcze nigdy nie dopadło mnie 4-tygodniowe zmęczenie. Śpię codziennie ponad 10 godzin, a i tak nie jestem w stanie normalnie funkcjonować i muszę spać po południu. W domu jest jeszcze ok, najgorzej na zewnątrz. 2-3 godzinne zakupy wykańczają mnie jak nigdy.
Co do reszty, dziękuję za pomoc, do neurologa z pewnością się wybiorę.
Odezwę się po reszcie wyników.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smenek Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum
Jezeli mialabys jakies zaniki miesni wynikajace z choroby to alaty i aspaty powinny byc tez podwyzszone, chociaz troche. Najwiecej tych enzymow wystepuje w watrobie ale w miesniach sa rowniez zwlaszcza w sercu. Tak jak napisala Kinga zrob sobie przede wszyatkim crp jest to najlepszy i najbardziej czuly wskaznik stanu zqpalnego otganizmu i przy zapaleniu wielomiesniowym na pewno bedzie na wysokim poziomie. Tylko nie panikuj jezeli bedzi3 powyzej normy czyli 5 bo nawet zapalenie dziasla moz3 go podwyzszyc.
Jlopoty z zoladkiem moga wynikach z nerwow przez ktore przechodzisz. Jezeli czujesz mdlosci przed jedzeniem a po przechodzi, mozesz miec klopoty w postaci stanu zapalnego lub nawet nabawic sie wrzodow zoladka lub dwunastnicy. Przy tym drugim zwlaszcza powstaja one przez nerwy.
Jak bedziesz na gastroskopii to popros zeby zrobili badanie na obecnosc helicobacter pyroli - czyli bakterii odpowiedzialnej za stany zapalne i wrzody oraz refluks (90% przypadkow). Leczy sie antybiotykiem.
Bole plecow lub rak moga miec podloze neurologiczne wynikajace z nerwow rowniez tak jak drzenia. Chociaz warto zbadac potas. Moze masz jakies niedoleczone przeziebienia co moze pozostawiac po sobie roznie dolegliwosci miedzy innymi neuralgie itp.
Nie wmawiam ze Tobie ze nic Ci nie jest i warto sie diagnozowac, ale sam przez to przechodzilem pare lat temu i uwazam ze jest to bledne kolo. Bo cos czujesz boli, zaczynasz sie diagnozowac i denerwowac, wiec dochodzi zoladek, przestajesz jesc wiec brakuje poerwiastkow, potas itp. stad drzenia...
Pozdrawiam i zdrowia zycze
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 9:28 am Temat postu: |
|
|
Dotychczas zrobiłam morfologię OB z rozmazem, TSH, cukier, badanie moczu, próby wątrobowe (AlAT, AspAT, ALP, BIL, GGTP) oraz badanie na boreliozę. Wszystko wyszło dobrze, prócz bilirubiny całkowitej (1,74 norma to 1,1). Dokładnych danych wszystkich badan nie mogę podać, gdyż wyniki zostały u lekarza. Bilirubina dziwi o tyle, że AlAT i AspAT są w normie, a przy wyższej bilirubinie i one powinny być wyższe. Ale może taka moja natura – słowa lekarki. Bilirubiną ponoć nie należy się martwić, a badanie powtórzyć za 3 miesiące. |
co do bilirubiny mogę się wypowiedzieć co nieco ponieważ mam podobny problem
trzeba zrobić badanie szczegółowe czyli : bilirubina wolna i związana (moze wypisać lekarz POZ, prywatnie ok 25zł)
to pozwoli stwierdzić czy trzeba pogłębić diagnostykę
jeśli związana wyjdzie w normie i podwyższona jest tylko wolna z dużym prawdopodobieństwem mozna stwierdzić, że to zespół Gilberta (nic groźnego, ale czasem daje objawy)
warto również wykluczyć HBS i HCV (u mnie lekarz właśnie tak postąpił widząc wyniki bilirubiny)
ile wynosi Twoje TSH (czasem w normie nie znaczy ok, dla osoby w Twoim wieku nie powinno wynosić więcej niż 2,0)
zbadaj też ft3 i ft4 bo generalnie TSH nie obrazuje do końca pracy tarczycy
u mnie np. TSH najwięcej wynosiło 2,5 a już pozostałe hormony były nisko i endokrynolog zlecił mi USG oraz badania aTPO oraz aTG, aby sprawdzić czy nie mam Hashimoto (i niestety mam
możesz zakupić sobie magnez i pozażywać jakiś czas, nawet jeśli we krwi jest w normie możesz jednak mieć zwiększone zapotrzebowanie z racji tego, że się dużo stresujesz
możesz też zrobić badanie ANA1
co do żołądka Smenek ma całkowitą rację
ja mogę Ci doradzić krople Iberogast, siemię lniane, herbatkę z melisy i rumianku (ale nie za dużo)
niewykluczone, że bóle pleców po lewej stronie są spowodowane stanem zapalnym w żołądku (u mnie tak właśnie było)
zaczekaj spokojnie na gastroskopię i spróbuj poprosić lekarza przed badaniem aby pobrała chociaz 1 wycinek w celu sprawdzenia w jakim stanie jest błona śluzowa żołądka
widzę, że jeśli chodzi o flaczki to masz sporo problemów podobnych do moich, gdybys chciała o coś zapytać bardziej ''szczegółowo'' możesz napisać do mnie PW
pozdrawiam i nie zamartwiaj się tak bardzo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 11:35 am Temat postu: |
|
|
bilirubinę moj syn ma zawsze okolo 3. i jest zdrowy.
Nie zawsze jeden pojedynczy wynik poza normą sugeruje chorobę
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Paź 16, 2013 12:01 pm Temat postu: |
|
|
bilirubinę moj syn ma zawsze okolo 3. i jest zdrowy.
Nie zawsze jeden pojedynczy wynik poza normą sugeruje chorobę |
dokładnie
u mnie lekarz zdecydował o dalszych badaniach ponieważ mam podwyższona zawsze wolna i związaną w proporcjach 60%-40% a w np Z. Gilberta związana nie powinna stanowić max 20% |
|
Powrót do góry |
|
 |
cheri91 Junior

|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam po kilku dniach absencji,
na wstępie chciałabym BARDZO podziękować wszystkim za słowa wsparcia, za pomoc i czas który mi poświęciliście
Dzisiaj miałam robioną gastroskopię. Wynik brzmi następująco:
"Przełyk bz. w inwersji przepuklina rozworu przełykowego II stopnia. Błona śluzowa żołądka prawidłowa. Odźwiernik drożny, opuszka dwunastnicy bz."
Po badaniu udałam sie do lekarza rodzinnego. Pani doktor skierowała mnie do chirurga, bo była zdania, iż przepuklinę należy usunąć operacyjnie. Od chirurga wróciłam przed chwilą. Operację wyeliminował i przepisał leki. Zobaczymy, czy nastąpi poprawa.
Dostałam także kolejne wyniki.
CRP 0,16mg/l
Kinaza fosfokreatynowa 47 U/l
USG jamy brzusznej - wszystko ok.
Zmęczenie, bóle rąk i nóg nie ustępują, chociaż są o wiele słabsze i do zniesienia. Rano po przebudzeniu bolą mnie łokcie i kolana przy prostowaniu. Dostałam skierowanie do poradni reumatologicznej. Jeszcze nie dzwoniłam, ale pewnie sporo sobie poczekam, a prywatnie chyba się nie wybiorę, bo nie jestem przekonana, czy reumatolog to odpowiedni specjalista do moich objawów...
Jeszcze raz wszystkim dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Dostałam skierowanie do poradni reumatologicznej. Jeszcze nie dzwoniłam, ale pewnie sporo sobie poczekam, a prywatnie chyba się nie wybiorę, bo nie jestem przekonana, czy reumatolog to odpowiedni specjalista do moich objawów... - moim skromnym zdaniem reumatolog jak najbardziej odpowiedni... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
cheri91 Junior

|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 8:01 pm Temat postu: |
|
|
Może faktycznie. Chodzi o to, że choroby reumatologiczne to raczej coś co dotyczy osób starszych, ciężko mi sobie wyobrazić, żebym np. w wieku 22 lat miała jakąś osteoporoze czy coś
Bardziej liczyłam na skierowanie do neurologa, ale już nie chciałam prosić, bo pani doktor naprawdę bardzo się stara.
Jutro zadzwonię do poradni reumatologicznej i zobaczymy jak odległe są terminy. Neurologa też odwiedzę, zapewne prywatnie, ale dla świętego spokoju nie odpuszczę tej wizyty zwłaszcza, że przyjmuję magnez i witaminy, a nadal mam drgania mięśni.
Dostałam dzisiaj także skierowanie na RTG klatki piersiowej. Zobaczy co tutaj wyjdzie. Zdjęcie już zrobione, w piątek wyniki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi o to, że choroby reumatologiczne to raczej coś co dotyczy osób starszych, ciężko mi sobie wyobrazić, żebym np. w wieku 22 lat miała jakąś osteoporoze czy cośSmile |
dawno się tutaj tak nie usmialam
dosłownie
osoby starsze -stereotyp z przed 30 lat , może , może kiedyś tak bylo
Większość osob tutaj zaczęła historię z chorobą mając lat kilka , ewentualnie kilkanaście ,
chyba do starszych dzieci można by je zaliczyć
Warto doczytać może czym jest toczen lu choroby z grupy autoimmunologicznych W jakim wieku się ujawniają,w koncu to forum poświecone głównie chorym na toczeń( tych jest przewaga) oraz reszty chorob z tej grupy , ktore leczy się u reumatologa.
warto wiedziec co to jest , kto to leczy , itd.....
Rejestrujesz się na tym forum i nie wiesz co to jest ? hmmm
na dodatek robisz badania na chybił trafił, kompletnie bez glowy , bez sensu.
po co ? wiesz sama ?
czego szukasz?
jesli szukasz może warto chociaż przejrzec Przewodnik po naszych chorobach ? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 22, 2013 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Polecam ten watek do przeczytania. http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816
Monika ma racje. Szukasz pomocy, dziekujesz za poswiecony czas wiec moze tak sama go troche poswiecisz i poczytasz co nie co?
Wypadaloby.
Pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 23, 2013 8:01 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie!!!
Tym bardziej że oddziałów reumatologicznych dziecięcych jest sporo więc skoro to choroba osób starszych to po co one???
Czasem wystarczy tylko dokładnie poczytać!! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Paź 23, 2013 9:13 am Temat postu: |
|
|
Dzisiaj miałam robioną gastroskopię. Wynik brzmi następująco:
"Przełyk bz. w inwersji przepuklina rozworu przełykowego II stopnia. Błona śluzowa żołądka prawidłowa. Odźwiernik drożny, opuszka dwunastnicy bz."
Po badaniu udałam sie do lekarza rodzinnego. Pani doktor skierowała mnie do chirurga, bo była zdania, iż przepuklinę należy usunąć operacyjnie. Od chirurga wróciłam przed chwilą. Operację wyeliminował i przepisał leki. Zobaczymy, czy nastąpi poprawa.
Dostałam także kolejne wyniki.
CRP 0,16mg/l
Kinaza fosfokreatynowa 47 U/l
USG jamy brzusznej - wszystko ok.
Zmęczenie, bóle rąk i nóg nie ustępują, chociaż są o wiele słabsze i do zniesienia. Rano po przebudzeniu bolą mnie łokcie i kolana przy prostowaniu. Dostałam skierowanie do poradni reumatologicznej. Jeszcze nie dzwoniłam, ale pewnie sporo sobie poczekam, a prywatnie chyba się nie wybiorę, bo nie jestem przekonana, czy reumatolog to odpowiedni specjalista do moich objawów...
|
przepuklina rozworu to nie tragedia dieta i lekami wyleczysz/zaleczysz
operacja w ostateczności
co objawów sprawdź koniecznie to ft3 i ft4 oraz możesz jeszcze zbadać poziom witaminy D3, wapń
reumatolog to dobry pomysł neurolog raczej na pewno nic u Ciebie nie znajdzie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|