|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Violka Kadet

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 10:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja również jestem nowa i witam się z wszystkimi na forum
mam 23 lata i jestem w trakcie diagnostyki, ale wszystko wskazuje na tocznia lub chorobę toczniopodobną (w tej chwili spełniam ze 3 kryteria z listy). przede wszystkim artralgia, zaczęło się od wezwania karetki do domu, bo krzyczałam z bólu i nie mogłam się ruszyć nawet o mm. leżałam w Instytucie Reumatologii w Warszawie, USG wykazało lekkie stany zapalne, MIR zmiany przyszpikowe w dolnym odcinku kręgosłupa, ale nikt nie wie co to jest, ANA dodatnie o mianie 1:1280! dsDNA wynosiły 20 jak się badałam prywatnie, ale w szpitalu było już <8,5 i uznali, ze problemu nie było. ANA o typie homogenicznym, w różnicowaniu dodatnie tylko PCNA i -/+ dla histonów. CRP i OB mam przewlekle podwyższone 2-3krotnie od 1,5 roku.
piszecie o biegunkach i IBS. mi w listopadzie 2012 zrobiono kolonoskopie, w której wyszły nacieki zapalne i wybroczyny (stąd podwyższone CRP). to samo w jelicie cienkim w gastroskopii. cieliakia wykluczona w badaniach.
Na jelita w grudniu 2012 zaczęłam być leczona sulfasalazyną, a problemy ze stawami pojawiły się w kwietniu 2013.
Czy ktoś ma podobną historię? i czy ktoś brał sulfasalazynę zanim pojawił się toczeń?
i jeszcze jedno: od dłuższego czasu, w sumie 2 lat czasem puchną mi powieki. w przeciągu ostatnich 3 miesiący objaw jest tak silny, że praktycznie nei mogę otworzyć oka, a już na pewno wyjść z tym z domu. wygląda na obrzęk Quinkego. przy syropie przeciwhistaminowym przechodzi po ok. 2-3 dniach, więc nie wiem, czy to ma w ogóle znaczenie.
czy tego typu obrzęki też występują w toczniu? z tego co wiem, ma to związek z dopełniaczem |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 06, 2013 8:40 am Temat postu: |
|
|
Witaj Violka.
Przede wszystkim życzę dużo zdrowia,i cierpliwości!
Nasze choroby niestety ,nie należą do łatwych w diagnostyce.
Jeśli chodzi o Twoje dolegliwości ,to ja takowych nie miałam.
Co nie znaczy że nie mogą występować.
Powodzenia życzę w diagnostyce .I dużo zdrowia.
Witaj jeszcze raz i miłej lektury życzę!! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 06, 2013 8:41 am Temat postu: |
|
|
Witaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 06, 2013 9:42 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Polecam ten watek do przejrzenia
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816
Podpisuje sie pod slowami Agnieszki.
Poszperaj, poczytaj, moze wpadniesz na jakis trop.
Zapraszamy rowniez na luzne pogaduchy do kawiarenki
Cierpliwosci i zdrowka-
-pozdrawiam  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 06, 2013 12:22 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Cierpliwości i zdrowia i dobrego specjalisty życzę.
Ja mam obrzęki twarzy, powiek od Hashimoto, który jest dobrym kumplem chorób reumatycznych, może warto poradzić się endokrynologa, zrobić usg tarczycy i przeciwciała i wykluczyć tą przyczynę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Violka Kadet

|
Wysłany: Pią Lis 08, 2013 4:24 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za powitanie
badałam w tym roku przeciwciała na tarczycę i wszystko jest w normie. USG miałam robione 5 lat temu, więc dużo się mogło od tego czasu zmienić. w styczniu idę do szpitala na oddział gin-endo, więc na pewno zrobią.
sama się zastanawiam nad Hashimoto u siebie od paru lat, ale nigdy nic takiego nie wyszło w badaniach. osobiscie widze tylko, że TSH raz u mnie wynosi 0,7, a innym razem 2,7. nie wiem czy to jest normalne, lekarze twierdzą, że to kwestia laboratorium i metody oznaczania. ja zdecydowanie zbyt często chodze do toalety, mam napady gorąca, ale waga raczej idzie do góry. nie mam jeszcze nadwagi, ale przez ostatni rok przytyłam 6kg w niewyjaśnionych okolicznościach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 08, 2013 7:47 pm Temat postu: |
|
|
I ja witam na forum
Oby w styczniu w szpitalu Cię porządnie przebadali. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |