|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gania Junior

|
Wysłany: Wto Lip 12, 2016 8:59 pm Temat postu: Yersinia |
|
|
Witam ,
przepraszam jeśli niepotrzebnie zakładam nowy wątek ,ale na forum ten temat dawno się nie pojawił. Od lutego boli mnie noga, ból trudny do określenia ,stopniowo od kostki objął całą nogę i również powoli zaczyna się w drugiej nodze. Początkowo czułam jak by mi rozciągano ścięgna teraz bolą mnie mięśnie -kilkakrotne wizyty u ortopedy -zapalenie mięśni strzałkowych -wdrożone leczenie lekami przeciwzapalnymi i rozkurczowymi nie przyniosło poprawy .Miałam robiony rezonans odcinka skokowego -czekam na wyniki. Reumatolog zlecił mi badanie przeciwciał przeciwko Yersini ,które okazały się 5 krotnie wyższe od dopuszczalnych .Obecnie od 5 dni jestem na antybiotyku, który mam brać 28 dni ,ale na razie brak poprawy .Bolą mnie też mięsnie ramion i odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Dramat -czy jestem skazana na ból do końca życia ? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tą bakterią ? Domyślam się ,że skoro mam zdiagnozowaną nieokreśloną chorobę tkanki łącznej to już każde paskudztwo będzie mnie atakować .pozdrawiam i czekam na wieści |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena laura Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2016 10:12 am Temat postu: |
|
|
Hej
Ja leczyłam lata, lata temu yersinię jeszcze lekarze nie wiedzieli co z czym …co to w ogóle jest.
Nawet pisałam gdzieś o tym na forum.
Miałam enterocolitica bo jest jeszcze pseudotubeculosis ważna jest jest właśnie jej postać i klasa czyli czy była przebyta czy aktualnie jest zakażenie
Leczenie zaś jest długie bo bakteria lubi też wchodzić w okres utajenia.
Pamiętam, że leczyłam ją rok jadąc na różnych antybiotykach – z samych objawów to zapalenie stawów i żołądkowe różnej maści stawy miałam jak balony wypełnione wodą którymi bawią się dzieci waląc z balkonów
potem oprócz antybiotyków dostałam leki na stawy typu sulfasalazyna od reumatologa i ból obrzęk się zmniejszał.
Powodzenia w leczeniu dziś już jest ona powszechna więc potrafią z nią sobie lepiej radzić i szybciej.
ps jesteś od 5 dni na lekach łoł nie wymagaj aż takiej siły przebicia powoli będzie ok |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2016 10:25 am Temat postu: |
|
|
gania masz swój własny wątek, w NIM zadajesz pytania dotyczące swojej choroby . Ewentualnie dopisujesz się do już istniejących tematów .Pomocą służy nasza wyszukiwarka http://www.toczen.pl/forum/search.php
po kilku dniach antybiotyku nie będziesz mieć poprawy , to nie angina. Uzbrój się w cierpliwość i bierz leki. W żadnym wypadku nie wolno Ci ich samej odstawić .
Co do bólu, kazda osoba myśli że diagnoza i leczenie = brak bólu. Nie ma tak dobrze niestety.Bol może Ci towarzyszyć latami , bardziej lub mniej dokuczliwy ale będzie .Może będziesz mieć szczęscie i da Ci na kilka lat odpocząc . Może tak być ale nie musi. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|