|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
basia88poz Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 8:53 pm Temat postu: Dobry reumatolog na śląsku? |
|
|
Witam wszystkich,
zacznę od początku, od paru lat mam bóle stawów, mięśni, ciągle jestem zmęczona, wieczorem nie mogę zasnąć, budzę się w nocy, a w ciągu dnia mogłam bym spać ciągle. Bardzo często robią mi się nadżerki w jamie ustnej, jakieś dziwne plamy na skórze w kształcie owalnym (zostają po nich blizny). Póki co jestem diagnozowana od roku. Najpierw podejrzenie choroby McArdle'a, potem została wykluczona. Przy ostatnim pobycie w szpitalu wyszły mi dodatnie przeciwciała ANA. Podejrzenie kolagenozy. Dzisiaj byłam u reumatologa, ten stwierdził, że to na pewno nic związanego z kolagenozami a ten wynik to na pewno błąd w laboratorium... Już sama nie wiem co mam o tym sądzić. Czy ktoś z Was orientuje się czy jakiś normalny reumatolog przyjmuje na śląsku, który mnie nie oleje jak ten dzisiaj (wizyta 3 min za 150zł)? Z góry dzięki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 9:04 pm Temat postu: |
|
|
witaj
u kogo bylas jesli to nie tajemnica?
tutaj masz kilku , ktorzy przyjmują na śląsku http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=662&start=165
polecam także doktor Danutę Wronka Swadżba, przyjmuje w Tychach ul Dmowskiego 2 _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia88poz Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 9:11 pm Temat postu: |
|
|
byłam u dr. n. med. Marcina Stajszczyka w Szpitalu Pod Bukami. Teraz czekam na przyjęcie do szpitala do Ustronia. Czeka się koło 3 miesięcy. Zastanawiam się czy nie pójść do rodzinnego po skierowanie na ANA jeszcze raz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Na tego typu badania raczej od rodzinnego nie dostaniesz skierowania, on nie może tego zlecić.
pamietaj tez za same ANA niczego jeszcze nie dowodzą, zdarza się że mają je także ludzie zdrowi, oraz mogą występować w wielu innych chorobach
tutaj zerknij
Cytat: |
1. innych chorobach tkanki łącznej:
* skleroderma
* Syndrom Sjogrena
* rzs
2. u osób zażywających leki zawierające:
* procainamide
* hydralazine
* isoniazid
* chlorpromazine
* amizepin,acebutolol,sulffonamidy
3. wirusowe:
* HCV
* mononukleoza
* trąd
* malaria
4. choroby skóry:
* łuszczyca
* pęcherzyca
* liszaj płaski
5. choroby płuc: pierwotne nadciśnienie płucne, azbestoza, idiopatyczne
zwłóknienie płuc
6. choroby wątroby: pierwotna marskość żółciowa, poalkoholowe zap.
7. choroby krwi: niedokrwistość autoimmunohemolityczna, samoistna
plamica małopłytkowa
8. inne choroby autoimmunologiczne:
* cukrzyca1
* zapalne choroby jelit: CU, L-C
* zapalenia tarczycy: Gravesa-Basedowa, Hashimoto
* stwardnienie rozsiane
9. nowotwory: chłoniaki, białaczki, guzy lite-nerek, płuc, jajnika,
czerniak
10. 30-40 % krewnych pierwszego stopnia ludzi chorych na tocznia
(rodzeństwo, rodzice i dzieci).
11. 5% zdrowych: kobiety, ciąża, po przeszczepach
|
_________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia88poz Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 9:26 pm Temat postu: |
|
|
tak, wiem, że same ANA niczego nie dowodzą, ale z moimi objawami wynik dodatni może być już niepokojący. A jakie badanie daje 100% pewność? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli ANA będzie dodatnie to ANA2 juz wskaże konkretne przeciwciala , ktore juz dają wskazówkę co to może być
poczytaj o przeciwciałach tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0 _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia88poz Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 9:47 pm Temat postu: |
|
|
mam Hashimoto, nie widziałam, że ANA mogą być także w tej chorobie dodatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 11, 2013 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Monika już udzieliła dobrej rady. Myślę też, że niebawem odezwą się inne osoby ze Śląskiego. Mam nadzieję, że wybierzesz odpowiedniego specjalistę i później pójdzie już z górki. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 12, 2013 8:25 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Powtorze za Lukaszem: zycze szybkiego znalezienia dobrego specjalisty.
Trzymam kciuki.
Pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marioll Junior

|
Wysłany: Sob Wrz 14, 2013 12:26 pm Temat postu: |
|
|
polecam dr Szarzyńską- Rudy przyjmuje w Katowicach Ochojcu w Szpitalu. i dr Kotyle przyjmuje w Sosnowcu naprawdę wspaniały lekarz. i Przy okazji odradzam reumatologów w Gliwicach:)) _________________ Ludzie, którzy próbują uczynić ten świat gorszym, nie biorą sobie wolnego dnia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia88poz Junior

|
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 12:13 am Temat postu: |
|
|
wracając do temu, jestem już 2 miesiące po pobycie w ustroniu. wynik dodatni ANA to jednak nie błąd laboratorium tak jak twierdził pan reumatolog , co nie zmienia faktu, że nadal nie jestem zdiagnozowana.
wyniki jakie dostałam w wypisie:
przeciwciała przeciwjądrowe o typie świecenia homogennym w mianie 1:1000 i ziarnistym w mianie 1:320
słabo dodatnie przeciwciała PM-Scl
Wyniki kapilaroskopii
Wnioski: warunki badania dobre, ogólna liczba kapilar zmniejszona, ułożenie równoległe, rozmieszczenie nierównomierne z mniejszą gęstością na obwodzie, tło jednorodne różowe. W obrazie dominują naczynia wąskie spastyczne, długie, niekiedy widoczne fragmentarycznie. Obecne naczynia kręte, ale nie przekraczają poza 20% normy. Pojedyncze wynaczynienia. Obrzęk okołonaczyniowy nieznaczny.
Obraz patologiczny, może sugerować chorobę układową tkanki łącznej.
za pół roku mam ponowić badania ANA |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|