Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gosionica Junior

|
Wysłany: Sro Sty 29, 2014 6:26 pm Temat postu: Sjogren czy nie? Proszę o poradę w moim przypadku. |
|
|
Witam serdecznie na forum. Mam na imię Małgorzata. Opiszę pokrótce mój przypadek.
Pierwotnie zdiagnozowano u mnie zespół Sjogrena, na podstawie ANA-1, który wyszedł pozytywny i bólów stawowych. Nie do końca uwierzyłam tej diagnozie i zmieniłam lekarza. Ten zlecił wykonanie dodatkowo badania ANA-2, który wyszedł pozytywny w mianie 1:2560 z obecnością ciał antycytoplazmatycznych z obrazem świecenia mitochondrialnym i jeszcze jest informacja że nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA. Lekarz stwierdził, że to ma związek z marskością wątroby i wysłał mnie do hepatologa. Ten zlecił badania AMA typu M2, M4 i M9, które wyszły negatywne.
Nie bardzo wiem gdzie mam się teraz udać? Reumatolog twierdzi, że wynik ANA2 nie ma związku z chorobami tkanki łącznej i to nie może być zespół Sjogrena. Hepatolog stwierdził już na pierwszej wizycie, że nie podejrzewa u mnie marskości wątroby - wyniki też to chyba potwierdzają.
Czy ktoś z Was może mnie "nakierować" co do dalszego postępowania. Czy reumatolog ma rację, czy mam szukać jeszcze innego?
Znalazłam na forum informację o prof. Niemir z Poznania, ale ona jest internistą. Czy zwrócić się do niej w tym przypadku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 29, 2014 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Choroby te nie należą do łatwych w diagnozie . Czasem diagnoza jest długa i żmudna.
Zawsze możesz poszukać lekarza reumatologa ,który zna się dobrze na tych chorobach.
Nie znam lekarzy z Twojej okolicy więc nie pomogę.
Powodzenia i dużo cierpliwości życzę. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remek Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 01, 2014 12:08 pm Temat postu: |
|
|
doktor Puszczewicz z Poznania jest dobry żeby mieć sjorgena według nowych norm musisz mieć suchość w gardle lub oczach i w nosie mieć przeciwciała ss-a, ss-b lub nacieki limfatyczne w śliniankach |
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 01, 2014 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Cześć.
Zdziwiło mnie co napisałaś, u mnie na chorobę tkanki łącznej wskazał własnie wynik ANA2. Wszystkie inne badania, morfologie, crp itd. były bdb.
Ja bym skonsultowała się jeszcze z jakimś reumatologiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remek Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 01, 2014 1:06 pm Temat postu: |
|
|
ja bolą stawy to może być rzs zaraz palców nie powygina |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 01, 2014 5:33 pm Temat postu: |
|
|
cześć, według mnie powinieneś spróbować jeszcze z innym reumatologiem, który zna się na chorobach tkanki łącznej, spróbuj poszukać kogo polecają ludzie z Twojej okolicy.
Życzę dużo zdrówka i cierpliwości, bo nasze choroby dosyć długo się diagnozuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 02, 2014 2:19 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Szybkiego uzyskania diagnozy - nawet najgorsza prawda jest lepsza, niż niepewność. Z drugiej strony, choroba to nie wyrok, byle dobrze ją zaleczyć, to nie będzie źle.
Reszta się ułoży. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 02, 2014 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Remek napisał: |
musisz mieć suchość w gardle lub oczach i w nosie mieć przeciwciała ss-a, ss-b lub nacieki limfatyczne w śliniankach |
Suchości wychodzą właśnie w badaniach.
Co do RZS się nie zgodzę. Bóle i zmiany w stawach nie tylko RZS muszą oznaczać.
Witam moją imienniczkę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gosionica Junior

|
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 10:47 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odzew. Wybiorę się jeszcze do innego reumatologa - przydałoby się zrobić kompleksowe badania w szpitalu. Będę drążyć temat. Odezwę się jak będę wiedzieć coś więcej. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
malwinaa Kadet

|
Wysłany: Wto Lut 18, 2014 11:46 am Temat postu: |
|
|
JA byłam dziś u okulistki zrobiła mi test Schirmera i powiedziała ,że wogóle nie mam łez biorę niby metytpred ale to chyba za szybko postepuję nie wiem.Dostałam receptę na sztuczne łzy:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remek Kadet

|
Wysłany: Sro Lut 19, 2014 1:22 pm Temat postu: |
|
|
czyli nie bierzesz arechinu? ja biorę ale wcale mi nie pomaga jakbym go nie brał nie wiem może trzeba zmienić lekarza |
|
Powrót do góry |
|
 |
malwinaa Kadet

|
Wysłany: Sro Lut 19, 2014 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Biorę metypred i Plaquenil ale poprawy z oczami nie widzę:(jedynie mnie cieszy ,że dna oka idealne itd nawet wady wzroku nie mam:P
uff zobaczymy co czas pokarze |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remek Kadet

|
Wysłany: Sro Lut 19, 2014 2:59 pm Temat postu: |
|
|
ja mam suchość wszędzie oprócz oczu |
|
Powrót do góry |
|
 |
malwinaa Kadet

|
Wysłany: Sro Lut 19, 2014 3:10 pm Temat postu: |
|
|
a ma skórze również ?Ja od pewnego czasu widzę ,że skóra robi się szorstka o sucha;/ale oczy są najgorsze . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remek Kadet

|
Wysłany: Sro Lut 19, 2014 3:14 pm Temat postu: |
|
|
nie na skórze nie mam jedynie przy wysiłku gdy dostałem chronicznego zmęczenia szybciej się pocę i jest mi strasznie gorąco od środka jakbym nie mógł się ochłodzić
Czy to swiadczy o suchosci ????? /ewela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|