Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

bol miesni i stawow
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
letnim_popołudniem38
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lip 17, 2014 9:20 pm    Temat postu: bol miesni i stawow Odpowiedz z cytatem

Witam. Jestem tu nowa. Trafiłam tutaj, poniewaz od ponad pol roku bolą mnie mięśnie i stawy i nie wiem z jakiego powodu. Drętwieją mi ręce, zniekształcił się staw paliczkowy, potwornie boli mnie głowa, bark, wszystko z lewej strony, plus ból pod piętą, kolano. Zrobiłam ANA i mam 1:1160 typ świecenia homogenny, ANA3 nic nie wyszło, przeciwciała tarczycowe tez, AnCA również. Badania w kierunku RZS niczego nie wykazały - CCP zerowe, czynnik reumatoidalny ujemny, OB i CRP w porządku, borelioza Badana WB nic się nie pokazało, kwas moczowy, aldolaza, kreatynina w porządku, poziom magnezu potasu w porządku, ASO 200. Neurologicznie przebadana łącznie z tomografia i rezonansem. Fibromialgia niby nie, bo niby jest symetryczna. Są dni kiedy z powodu bólu nie jestem w stanie funkcjonować. Sztywność poranna do godziny i często w ciągu dnia kiedy jestem chwilę w bezruchu plus ciągłe zmęczenie. Co jeszcze powinnam zbadać? Pomożcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
barbgro
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj! Oznaczał Ci ktoś HLAB27 w kierunku zesztywniającego zapalenia stawów?
Powrót do góry
letnim_popołudniem38
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 8:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

barbgro napisał:
Witaj! Oznaczał Ci ktoś HLAB27 w kierunku zesztywniającego zapalenia stawów?

Dziękuję za podpowiedź, sprawdzę. Tyle, ze mnie nie boli kręgosłup, ani odcinek lędźwiowy.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
czasem od kręgosłupa są drętwienia mrowienia i inne dolegliwości .
miałas wogle chociaż RTG kręgoslupa ?

czy jesteś pod opieką reumatologa ?Toczen i inne choroby z tej grupy leczy reumatolog od niego powinnaś zacząć
barbgro
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie zaczęło się tak samo czyli silne bóle pleców, osłebienie mięśni, niedowład w pierwszej kolejności ortopeda zlecił czynnik reumatoidalny i później HLAB 27 no i oczywiście rezonanse 3odcinków kręgosłupa ja myślę że warto zacząć od tego żeby zacząć grzebać głębiej
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Wyniki badań nierzadko bywają mylące: pokazują jedno, a okazuje się co innego.

Mam nadzieję, że wszystko się szybko wyjaśni: przy zaostrzeniach w chorobach reumatycznych ból bywa niezwykle uciążliwy.

Trzymaj się.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
letnim_popołudniem38
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 18, 2014 11:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam robione zdjęcie rtg kolana, usg kolana, rtg dłoni ze zmianą paliczkową, usg tego stawu, rtg szyjny, tomografię odc. Szyjnego i głowy oraz rezonans szyjnego i głowy. Nic oprócz łagodnych zmian zwyrodnieniowych w szyjnym nie znaleziono. Jeden migdał po stronie lewej tej chwili bol jest taki okropny, ze ciężko spać Smile
Napiszcie proszę czy zawsze choroby reumatyczne zawsze wiążą się ze stanem zapalnym, podwyższonym on, crp itd...,?

edit
wczoraj, a właściwie dzisiaj chciałam napisać, że wykryto, iż jeden migdał mam ropny, ale nie wiem czy ma to związek z tak silnymi bólami. Wszystkie stawy po stronie lewej mi strzykają i trzeszczą, nawet te drobne. Jakieś choróbsko ewidentnie niszczy mi stawy Sad Nic trzeba wstać i rozruszać tą sztywność.
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 19, 2014 6:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten migdał często cię pobolewal wczesniej? Z topnym migdałem trzeba sie udać szybko do laryngologa. Nie mozna nosić ropy w migdałach. Mogą być poważne powikłania bez leczenia.
Powrót do góry
letnim_popołudniem38
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 19, 2014 7:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raczej od dzieciństwa- byłam dzieckiem chorowitym. Później jakoś przeszło i zostało zignorowane. Co jakiś czas angina, było skierowanie na usuniecie migdałów, ale dzieci praca, wiadomo... A teraz trzeba czekać na usuniecie conajmniej pewnie pół roku Sad
Powrót do góry
darekuu9
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 19, 2014 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak najbardziej migdały mogą być przyczyną bólów stawów, chorób reumatycznych i autoimmunologicznych.
letnim_popołudniem38
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 19, 2014 10:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale czy wówczas nie miałabym chociaż wysokiego OB czy CRP?ASO?
Wszyscy reumatolodzy mówią - nie ma stanu zapalnego, stawy wyglądają normalnie to reumatologicznie wszystko w porzadku. Neurologicznie niby też. A ja każdy dzień zaczynam od nimesilu, potem biorę ketonal 150mg conajmniej 2x, niekiedy po 4 aspiryny i nadal upierdliwie boli. Maści przeciwbólowe nir działają. Kinaza, aldolaza, fotosfataza zasadowa wszystko badane i w porządku, a ja mam poczucie jakbym całą lewa stronę miała w skurczu i do tego wędrujące bóle stawów, siły kończą mi się o 14.
Robiłam tez badania na choroby odzwierzęce. Podpowiedzcie proszę co dalej?
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lip 19, 2014 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co dalej?
zacznij od zrobienia porządku z migdałami to chyba najwazniejsze.
juz Ci kolega napisał ze musisz się tym zajać.
dopiero potem mozna myslec co dalej
Mozliwe ze wszystko się uspokoi.
nie szukaj dalej ale idz do laryngologa i niech cię skieruje na usunięcie migdałków.
letnim_popołudniem38
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 19, 2014 10:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam w szpitalu konsultacje laryngologiczną, potem byłam prywatnie, w tyg idę na NFZ. Laryngolodzy podważają, ze migdały mogłyby być powodem. Na pewno je usunę, problem tylko z terminem. Waham się juz nad prywatnym zabiegiem... W sierpniu mam reumatologa. Nie wiem czy wytrzymam tak z tym bólem.
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 20, 2014 6:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak mówi Monika, usuń migdałki najpierw. Miałam usuwane 12 lat temu i wierz mi, ze migdałki przewlekłe chore mogą ostro kończyć. Ob, crp w normie niczego kompletnie nie wyklucza. To tylko badanie pomocnicze, takze w chorobach choroby tkanki łącznej.
Powrót do góry
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 20, 2014 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jak pozostali powiem ci, ze zrób porządek z migdałami. zrób sobie najpierw wymazy z gardła na bakterie tlenowe, beztlenowe i paciorkowce. Paciorkowce są bardzo często przyczyna zapalenia stawów.
Zdarza sie, ze przy zakażeniu paciorkowcami organizm wariuje i zaczyna atakować sam siebie. Związane jest to z Jakimś podobnym bialkiem.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: