Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
letnim_popołudniem38 Junior

|
Wysłany: Czw Lip 17, 2014 9:20 pm Temat postu: bol miesni i stawow |
|
|
Witam. Jestem tu nowa. Trafiłam tutaj, poniewaz od ponad pol roku bolą mnie mięśnie i stawy i nie wiem z jakiego powodu. Drętwieją mi ręce, zniekształcił się staw paliczkowy, potwornie boli mnie głowa, bark, wszystko z lewej strony, plus ból pod piętą, kolano. Zrobiłam ANA i mam 1:1160 typ świecenia homogenny, ANA3 nic nie wyszło, przeciwciała tarczycowe tez, AnCA również. Badania w kierunku RZS niczego nie wykazały - CCP zerowe, czynnik reumatoidalny ujemny, OB i CRP w porządku, borelioza Badana WB nic się nie pokazało, kwas moczowy, aldolaza, kreatynina w porządku, poziom magnezu potasu w porządku, ASO 200. Neurologicznie przebadana łącznie z tomografia i rezonansem. Fibromialgia niby nie, bo niby jest symetryczna. Są dni kiedy z powodu bólu nie jestem w stanie funkcjonować. Sztywność poranna do godziny i często w ciągu dnia kiedy jestem chwilę w bezruchu plus ciągłe zmęczenie. Co jeszcze powinnam zbadać? Pomożcie |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2014 12:33 am Temat postu: |
|
|
Witaj! Oznaczał Ci ktoś HLAB27 w kierunku zesztywniającego zapalenia stawów? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2014 8:12 am Temat postu: |
|
|
barbgro napisał: |
Witaj! Oznaczał Ci ktoś HLAB27 w kierunku zesztywniającego zapalenia stawów? |
Dziękuję za podpowiedź, sprawdzę. Tyle, ze mnie nie boli kręgosłup, ani odcinek lędźwiowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2014 9:45 am Temat postu: |
|
|
witaj
czasem od kręgosłupa są drętwienia mrowienia i inne dolegliwości .
miałas wogle chociaż RTG kręgoslupa ?
czy jesteś pod opieką reumatologa ?Toczen i inne choroby z tej grupy leczy reumatolog od niego powinnaś zacząć _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2014 1:01 pm Temat postu: |
|
|
U mnie zaczęło się tak samo czyli silne bóle pleców, osłebienie mięśni, niedowład w pierwszej kolejności ortopeda zlecił czynnik reumatoidalny i później HLAB 27 no i oczywiście rezonanse 3odcinków kręgosłupa ja myślę że warto zacząć od tego żeby zacząć grzebać głębiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2014 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Wyniki badań nierzadko bywają mylące: pokazują jedno, a okazuje się co innego.
Mam nadzieję, że wszystko się szybko wyjaśni: przy zaostrzeniach w chorobach reumatycznych ból bywa niezwykle uciążliwy.
Trzymaj się. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2014 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Miałam robione zdjęcie rtg kolana, usg kolana, rtg dłoni ze zmianą paliczkową, usg tego stawu, rtg szyjny, tomografię odc. Szyjnego i głowy oraz rezonans szyjnego i głowy. Nic oprócz łagodnych zmian zwyrodnieniowych w szyjnym nie znaleziono. Jeden migdał po stronie lewej tej chwili bol jest taki okropny, ze ciężko spać
Napiszcie proszę czy zawsze choroby reumatyczne zawsze wiążą się ze stanem zapalnym, podwyższonym on, crp itd...,?
edit
wczoraj, a właściwie dzisiaj chciałam napisać, że wykryto, iż jeden migdał mam ropny, ale nie wiem czy ma to związek z tak silnymi bólami. Wszystkie stawy po stronie lewej mi strzykają i trzeszczą, nawet te drobne. Jakieś choróbsko ewidentnie niszczy mi stawy Sad Nic trzeba wstać i rozruszać tą sztywność. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2014 6:22 am Temat postu: |
|
|
Ten migdał często cię pobolewal wczesniej? Z topnym migdałem trzeba sie udać szybko do laryngologa. Nie mozna nosić ropy w migdałach. Mogą być poważne powikłania bez leczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2014 7:19 am Temat postu: |
|
|
Raczej od dzieciństwa- byłam dzieckiem chorowitym. Później jakoś przeszło i zostało zignorowane. Co jakiś czas angina, było skierowanie na usuniecie migdałów, ale dzieci praca, wiadomo... A teraz trzeba czekać na usuniecie conajmniej pewnie pół roku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2014 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Jak najbardziej migdały mogą być przyczyną bólów stawów, chorób reumatycznych i autoimmunologicznych. _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2014 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Ale czy wówczas nie miałabym chociaż wysokiego OB czy CRP?ASO?
Wszyscy reumatolodzy mówią - nie ma stanu zapalnego, stawy wyglądają normalnie to reumatologicznie wszystko w porzadku. Neurologicznie niby też. A ja każdy dzień zaczynam od nimesilu, potem biorę ketonal 150mg conajmniej 2x, niekiedy po 4 aspiryny i nadal upierdliwie boli. Maści przeciwbólowe nir działają. Kinaza, aldolaza, fotosfataza zasadowa wszystko badane i w porządku, a ja mam poczucie jakbym całą lewa stronę miała w skurczu i do tego wędrujące bóle stawów, siły kończą mi się o 14.
Robiłam tez badania na choroby odzwierzęce. Podpowiedzcie proszę co dalej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2014 10:30 pm Temat postu: |
|
|
co dalej?
zacznij od zrobienia porządku z migdałami to chyba najwazniejsze.
juz Ci kolega napisał ze musisz się tym zajać.
dopiero potem mozna myslec co dalej
Mozliwe ze wszystko się uspokoi.
nie szukaj dalej ale idz do laryngologa i niech cię skieruje na usunięcie migdałków. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2014 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Miałam w szpitalu konsultacje laryngologiczną, potem byłam prywatnie, w tyg idę na NFZ. Laryngolodzy podważają, ze migdały mogłyby być powodem. Na pewno je usunę, problem tylko z terminem. Waham się juz nad prywatnym zabiegiem... W sierpniu mam reumatologa. Nie wiem czy wytrzymam tak z tym bólem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2014 6:16 am Temat postu: |
|
|
Tak jak mówi Monika, usuń migdałki najpierw. Miałam usuwane 12 lat temu i wierz mi, ze migdałki przewlekłe chore mogą ostro kończyć. Ob, crp w normie niczego kompletnie nie wyklucza. To tylko badanie pomocnicze, takze w chorobach choroby tkanki łącznej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2014 9:55 am Temat postu: |
|
|
Ja jak pozostali powiem ci, ze zrób porządek z migdałami. zrób sobie najpierw wymazy z gardła na bakterie tlenowe, beztlenowe i paciorkowce. Paciorkowce są bardzo często przyczyna zapalenia stawów.
Zdarza sie, ze przy zakażeniu paciorkowcami organizm wariuje i zaczyna atakować sam siebie. Związane jest to z Jakimś podobnym bialkiem. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|