Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytanie.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 11:31 am    Temat postu: Pytanie. Odpowiedz z cytatem

Witam!

Od jakiś 4 miesięcy mam obrzęki opóźnione od ucisku, sporadycznie bąble pokrzywkowe. W ciągu ostatnich 2-3 tygodni zaostrzyło się tzn. obrzęk twarzy, pleców, głowy z tyłu, nieżyt nosa. Moja rodzinna to porażka jak z resztą reszta lekarzy w mojej mazurskiej miasto-wsi. Więc pojechałem prywatnie do alergologa do sąsiedniego miasta. Diagnoza na bank alergia pokarmowa i wziewna. To zdanie pani doktor. Zrobiłem masę badań np: ccp na rzs ujemny, lateks, potas,kwas moczowy, crp, ob, morfologia, ASO, borelioza wszystko w normie. Testy alergiczne, pokarmowy 8 alergenów, wziewny 9 alergenów. Czekam tylko jeszcze na pasożyty. Martwi mnie wynik ANA przeciwjądrowe ujemne, ale stwierdzono przeciwcytoplazmatyczne, alergolog powiedziała że w wyniku obrzęków alergicznych mogły się pojawić i żebym się nie przejmow, myślicie że to prawda? W tej chwili na diecie eliminacyjnej. Leki to glikokortykosteroid metypred 4mg (małe dawki zacząłem od 4 tabletek 2 dni, 3 tab 2 dni, teraz 2 tabletki) oraz rupafin przeciwhistaminowy 1 tab dziennie. pozdr

Edit:
dodam jeszcze że na razie jest ok. Zleciłem badanie ANA 2, ale wynik za 2 tygodnie. Może ktoś się wypowie, czy na darmo się denerwuję i to tylko zwykła alergia.
pozdrawiam i zdrówka Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Smile

Zaraz doczytam..
Zdazylam przeniesc Twoj post (taka tradycja, ze witamy sie, przedstawiamy w "pierwszych krokach"), zajrzalam aby przeczytac...a tu post pod postem. Rechot Rechot Rechot
Cozem ja Ci uczynila... Rechot
(Swoj post mozesz edytowac i dopisac cos co Ci sie zapomnialo np. Wink )

Daj mi chwilke..bo przeczytac do porzadku nie moge. Mr. Green

Zawolam ino: witam cieplutko na forum! Very Happy

Edit: pisalam w pospiechu u trzeba bylo literowki poprawiac. Very Happy

Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Nie Paź 19, 2014 11:45 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 11:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Wnosząc po opisie raczej nie masz się co denerwować. Myślę, że to nie jest choroba tkanki łącznej: zbyt mało objawów potwierdzających ten kierunek.

Oczywiście, możemy się mylić. Ani nie posiadamy kwalifikacji lekarskich, ani nie jesteśmy w stanie wykonać badań.

Tak czy inaczej, drąż temat.
Powodzenia w walce o diagnozę.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kkk13
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Mateusz Smile

Z tego co rozumiem miałeś panel alergenów wziewnych i pokarmowych - wyszły ujemnie? Miałeś tylko IgE swoiste czy testy prick też (to te gdzie nakłuwają Ci ręce) i płatkowe (przyklejane na plecy)?
Miałeś badania IgE całkowite, inhibitor C1 i składowe dopełniacza C3, C4?
ANA 2 - dostałeś skierowanie czy prywatnie robiłeś?

To co opisujesz wygląda jak typowa pokrzywka, a te badania, które opisałam stosuje się w celu wyjaśnienia czy nie występuje obrzęk naczynioruchowy (obrzęk twarzy, pleców itp).

Ja też przechodziłam podobne objawy i miałam podobne leki. Rupafin jest bardzo dobry bo jako jedyny hamuje chyba receptor H1 - w każdym razie powinien pomóc. Jak długo bierzesz już leki?

Odnośnie chorób układowych to wypowiedzą się osoby bardziej doświadczone, ale o samych przeciwciałach (które wyszły Ci ujemne!) możesz poczytać w dziale "Porady i Doświadczenia" --> "przeciwciała".

Myślę jednak, że nie ma co się denerwować Smile
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 11:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem Very Happy

Na moje oko pani doktor moze miec rację. Przeciwciala wystepuja rowniez u osob calkiem zdrowych!
Nie denerwuj się, jeden wynik nie swiadczy o chorobie. Istnieje wiele kryteriów, ktore nalezy spelniac. Nie piszesz nic o innych objawach.. Nie martwilabym sie na Twoim miejscu!
Daj znac jak wyniki.Smile

Pozdrawiam.
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za zamieszanie.
Leki biorę od wtorku. Badania robię sam bo mój lekarz nie chciał mi wypisać, mówił że nie ma kompetencji. He:)
Alergeny miałem robione z krwi 90 markerów z jedzenia i 20 wziewnych, dodatnich w sumie mam nie całe 20, ale dochodzą te krzyżowe i tak dalej, więc na razie tylko indyk, ziemniak, kapusta:)
Martwi mnie tylko te stwierdzone przeciwciała przeciwcytoplazmatyczne ale chyba alergolog jakby nie była pewna to by nie mówiła żeby się nie przejmować. Mam nadzieje.
A tak w ogóle to mam na imię Mateusz,mam 28 lat, żona, 2 dzieci (Zuzia i AdaśSmile mieszkamy sobie w domku na wsi i jest ok. O chorobach autoimmunologicznych i autoimmunonizacyjnych jeszcze tydzień temu nie wiedziałem praktycznie nic, a teraz od tygodnia tylko czytam i czytam i się nakręcam. Cieszę się że trafiłem na to forum:)
Pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mateusz1208 napisał:

Martwi mnie tylko te stwierdzone przeciwciała przeciwcytoplazmatyczne ale chyba alergolog jakby nie była pewna to by nie mówiła żeby się nie przejmować.

I ja sadze, ze ma racje.Wink

Nie przepraszaj-ubawilam sie po pachy! Very Happy

Ach, Ci faceci w goracej wodzie kapani.. Cool ...taaaaak, czytaj, czytaj... ponakrecaj sie troche a potem sie odstresuj-z zona, oczywiscie! Mr. Green

Wrzuc na luz, spokojnie-nie tak latwo dolaczyc do "elity" .. Laughing
Aaaa ... Nenya -tego wujka nie sluchaj wcale.. bo Cie zawal dopadnie. Wink
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To może opisze wszystkie objawy:
-obrzęki w miejscu gdzie wcześniej był jakiś ucisk (zaczęło się od stóp, rąk, przedramiona, obrzęki są gorące, tkliwe, średnio bolesne a czasami mocno, rozlewające się, ustępują same w ciągu mniej więcej doby
-po intensywnym wysiłku bolesność mięśni, choć nie zawsze
-nieżyt nosa,bez wydzieliny, tylko uczucie zatkania
-sporadycznie (może 2-3 razy) wyskoczyły mi bąble pokrzywkowe na brzuchu, jeden po jednej stronie drugi po drugiej
-ostatnio obrzęk brody, na drugi dzień policzka z bolesnością mięśni szczęki z jednej strony
-ostatnio zrobiłem sobie masaż pleców i karku taką poduszką masującą i rano obudziłem się z obrzękiem w 4 punktach 2 na karku, 2 na plecach, w ciągu dnia obrzęk zaczął schodzić, bez leków, ale wieczorem wyskoczyły mi bąble po obu stronach potylicy przy karku i rozlały się a później 2 bąble wyżej, ale nie rozlały się
i od tego ostatniego zdarzenia minął tydzień, a na razie sytuacja opanowana, choć czuję dziwne uczucie tak jakby w mięśniach szczęki i tak z tyłu pod spodem, dziwne to jest.
Aha jest jeszcze coś jakieś 2-3 tygodnie przed narastaniem objawów miałem zaburzenia jelitowe, trochę nie elegancko ale napisze:) od wody po kisiel, jasno żółte i strasznie cuchnące i tak 3-4 dni. Stąd podejrzenie pasożytów.
A teraz badania w jakimś porządku:
CPK w normie
lateks ok
CRP ok
potas ok
OB od 15 do 20
morfologia ok
panel alergiczny food90 11 dodatnich
kwas moczowy ok
ASO ok
CCP ok
panel alergiczny wziewny20 9 dodatnich
borelioza ok
ANA przeciwjądrowe nie stwierdzono
przeciwcytoplazmatyczne stwierdzono w mianie 1:100 (Interpretacja
wyniku badania uzależniona jest od całości obrazu klinicznego)
ANA 2 czekam
LDH,AST,ALT,TSH, Lablia test immuno, IgE glista - czekam

Pozdrawiam:)
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczytaj tutaj:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
Powinno Cie to uspokoic. Smile

Miano baaardzo niskie, wrecz graniczne.
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za szybką reakcję i rzeczowe odpowiedzi:) trochę się uspokoiłem, niemniej jednak dam znać jak będę miał wyniki i co wyszło.
Odwiedza ktoś z was portal xxxxxx... /ewela. W razie watpliwosci, po zapoznaniu sie z regulaminem, zapraszam na pm.
Powrót do góry
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

rozumiem że pokazywałeś lekarzowi te obrzęki? jeśli nie to pokarz się z nimi, albo chociaż zrób zdjęcia bo zanim człowiek sie dostanie wiele rzeczy potrafi zniknąć Wink
czy byłeś u laryngologa zt ym zatkanym nosem? jeśli nie, warto się wybrać.

pozdrawiam Smile
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 3:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mateusz, wlazlam teraz i... Shocked

Tego typu dyskusje pojawiaja sie co jakis czas na forum. Dla mnie-totalny idiotyzm (sorry Embarassed )-mase ludzi tutaj i nie tylko zyje dzieki lekom. Błagam o nie wszczynanie propagandy tego typu. Confused
Zapoznaj sie z regulaminem forum oraz Nietykieta, prosze..

Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Nie Paź 19, 2014 3:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zaczekaj na pozostale wyniki badan,jestem ciekawa wyniku TSH....mam nadzieje ze byles u lekarza
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 4:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam Ewela, pierwszy i ostatni:)
U lekarzy byłem rodzinna 5 razy mnie zlała, chirurg, ortopeda, reumatolog, dermatolog i nic tylko lek przeciwhistaminowy od dermatologa.
Prywatnie alergolog dopiero się zainteresował, kolejna wizyta wtorek środa.
Dodam że jako młodzieniec:) leczyłem się na astmę, i jakiś czas temu miałem duszności, czasami rano po przebudzeniu swędziała mnie dolna warga, więc może coś jest na rzeczy z tą alergią, oby, z dwojga złego...
Ankanow62 masz jakieś podejrzenia?
Powrót do góry
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 3:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

LDH,ALT,AST,TSH w porządku
Wieczorem może będzie już ANA 2.
pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: