Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stellasz Junior

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 9:58 am Temat postu: witam się! |
|
|
Witam!
Mam 31 lat i pierwszy raz o chorobach tkanki łącznej usłyszałam 5 lat temu. Po utracie ciąży zlecono mi badania - dużo pojawiły się przeciwciała ANA2 1:640 typ świecenia jąderkowy. laborant dopisał ze wskazanie do rozpoznania twardziny układowej. Mój ginekolog uznał jednak że nie mam się czym martwić ( badanie 1,5 mca po poronieniu ). Urodziłam 2 córeczki biorąc przpisany clexane i wszystko było dobrze - faktycznie. w tym czasie zdjagnozowano Toczeń u mojej mamy. A ja często czytałam to forum by poznać trochę zawiłości tej choroby. Ostatnio sama zaczełam mieć problemy ze zdrowiem. Zaczeło się od biegania latem. Stany zapalne w kolanach i duza torbiel stawu kolanowego. Przestałam biegać, wg lekarza torbiel miała sie wchłonąć - jednak nic się nie zmienia, mam też żylak bardzo brzydki na nodze. Jestem ciągle śpiąca i zmęczona, mam stan zapalny dziąseł ( to już od kilku lat ) i nic nie pomaga.
Od czasów liceum sinieją i drętwieją mi dłonie - są lodowate. lekarz 1 kontaktu twierdziła, że pewnie przemroziłam w dzieciństwie. teraz strasznie wypadają mi włosy, wypadła już chyba 1/3 i do tego mam łysy placek na głowie wielkości jajka kurzego. tez nic mi nie pomaga. Powtórzyłam ANA2, wyszedł wynik dodatni śiwecenie jąderkowe 1:160 ( 2 lata po ciąży), morfologia i CRP bez odchyleń. I co z ty robić, nie chcę wyjść na panikarę ale też nie chcę niczego zaniedbać. Powinnam iść z tym do specjalisty? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 10:44 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
Czy masz okreslone przeciwciala ENA ?
Typ swiecenia wskazuje na mozliwosc wystepowania twardziny, renka...ale objawow troche malo.. Wynik 1:160 tez niski.
Wiesz, roznie to bywa (czytalas forum )..
Poszukaj reumatologa i sie z nim skonsultuj. Lepiej rozwiac watpliwosci niz z nimi zyc. Poza tym warto poszukac przyczyny zlego samopoczucia, prawda? Istniehe wtedy szansa na jego poprawe.
Trzymam kciuki.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 10:49 am Temat postu: |
|
|
Witaj:)
Cóż skoro czytałaś forum wiesz że nie jest łatwo.
Sine dłonie może warto zrobić kapilaroskopię ,tylko na to badanie trza wybrać się do Wrocławia bo w naszych okolicach niestety nie robią chyba że od tamtego roku coś się zmieniło.
O reumatologa w naszych stronach też nie najlepiej ,nie wiem u kogo się leczy Twoja mama ,ale ja śmigam aż do Opola. Chyba że pojawił się ktoś godny polecenia. To daj namiary.Mieszkam 10km od Ciebie.
życzę cierpliwości i dużo zdrowia. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 10:55 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Tak jak dziewczyny już napisały, nasze choroby nie należą do łatwych w diagnostyce, dlatego poszukaj dobrego reumatologa, który zleci odpowiednie badania i albo potwierdzi przypuszczenia, albo powie żeby szukać gdzie indziej przyczyny złego samopoczucia.
Powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
stellasz Junior

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie badałam ENA, czekam na wynik ANA3...
Niestety mama też jeździ do Opola, tu nikogo nie ma, chyba wybiorę się z nią na najbliższą wizytę za miesiąc. mam nadzieję że nie wyłysieję za bardzo do tego czasu
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 5:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum faktycznie warto byłoby się skonsultować z reumatologiem, chociaż ja serdecznie życzę by z tego nic nie było |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 6:18 pm Temat postu: |
|
|
W ANA3 powinien być profil ENA. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 11:56 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Próba wyjaśnienia objawów to nie panikarstwo. Trzymam kciuki, aby wszystko wyjaśniło się tak szybko, jak to możliwe. Tym bardziej, że objawy które opisujesz, to z pewnością nic przyjemnego. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
stellasz Junior

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2014 1:36 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za rady i potraktowanie powżnie nie jak panikary
Z uciązliwych doleglwości to jeszcze swędzenie skóry - szczególnie wieczorem - stopy i nogi. I ostatnio problemy z koncentacją, zapominam ciągle o czymś, jakoś trudniej mi się ogarąć.
Jeszcze z dziwnych "obiawów" to pół roku przed 1 ciązą trafiłam na neurologię z silnymi zawrotami głowy. Kręciło się tak, że nie byłam w stanie iść, wymiotowałam, miałam silny oczopląs. podejrzewano chorobę Ménière'a lecz badania to wykluczyły. leki powstrzymały objawy i wipisano mnie do odmu bez diagnozy, jeszcze miesiąc brałam leki, na szczęcie "to" nie wróciło. W szpitalu miałam TK głowy, usg kręgów szynych, nic nie znaleźli. Powiedzieli wprost że nie wiedzą co mi jest/było. Jedyne co to miewam częste bóle głowy, sporadycznie migreny.
ENA jest na winikach ANA2 - ENA nie wykryto... czyli to nie Twardzina? Czy powinnam jeszcze zrobić jakieś badania do wizyty u reumatologa czy poczekać co powie lekarz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2014 9:43 am Temat postu: |
|
|
Ja bym poczekała na to co powie lekarz. Po co wydawać pieniążki na badania , rodzinny może dać na podstawowe tylko za resztę musisz płacić .
Wstrzymaj się.
A u kogo leczy się mama Twoja ja leczę się u dok, Suchoń ,choć ostatnio nie ukrywam jestem rozczarowana.
Pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
stellasz Junior

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2014 8:29 am Temat postu: |
|
|
moja mam leczy się u dr Małgorzaty Falenta - Hitnarowicz, prywatnie |
|
Powrót do góry |