Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

koniec encortonu - kiedy moge spr. ANA
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cinn
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 2:05 am    Temat postu: koniec encortonu - kiedy moge spr. ANA Odpowiedz z cytatem

Cześć Wszystkim!
Jestem nowa więc nie bijcie.
Mam hashimoto (aTG 560, aTPO 40), leczę to.
Kiedyś przy serdecznym palcu przy stawie najbliższym dłonie urósł mi guzek który znikł. W rodzinie występuje reumatyzm.

Na początku ciąży (5tc) robiłam badania ANA IIF wyszły mi w mianie 1:640
pciała pjądorwe o typie świecenia ziarnistym
komentarz: p.pj o typie świec. homogennym i ziarnistym są charakterystyczne dla ch. ukł. jak twardzina, toczeń; ch. autoagr. tarczycy i wątroby, APS, reumatyzm, ch. rozrostowe i infekcje

Niestety nie mogę utrzymać kolejnych 3 ciąż. Brałam encorton przez jakieś 3 miesiące, dawka 10mg.
Od miesiąca nie biorę encortonu.
Powiedzcie mi kiedy moge pójść sprawdzić co to są dokładnie za przeciwciała, kiedy mi one zdążą znowu "narosnąć" do swojego "normalnego" dla mnie stanu?
Czy wystarczy że powiem w laboratorium że chcę ANA 3? czy musze sama wybrać jakiś panel? Tylko prosze nie odsyłajcie mnie do lekarzy bo powiedzą że to "tylko" przez Hashimoto.
Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję z góry za odpowiedz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 9:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie na forum.
Przykro mi z powodu ciąży.

Na początek zastanowił mnie fakt brałaś encorton 3 miesiące 10 mg i co od razu tak go odstawiono? Jaki lekarz go przepisał ? leczyłaś się tylko na tarczycę?
Co do przeciwciał to jeśli występują mogą się pojawiać bez różnicy po jakim czasie odstawiłaś leki. Ja biorę cały czas leki i ciągle przeciwciała rosną maleją .

Same przeciwciała nic nie dadzą bo trzeba spełniać kryteria ,aby lekarz mógł postawić diagnozę i niestety ale bez lekarza się nie obejdzie. badania nie są tanie więc troszku się możesz wykosztować. Warto znaleźć dobrego lekarza , endokrynolog na pewno powinien Ci pomóc podpowiedzieć , skoro leczysz u niego hashimoto. Dobry ginekolog też by się przydał co zna się na chorobach .

Poczytaj na spokojnie forum jest wiele tematów które mogą Cię zainteresować , o ciąży, przeciwciałach itp . Wystarczy w wyszukiwarce wpisać zagadnienie pozaznaczać i już masz tematy do poczytania.

Miłego buszowania. mam nadzieję że z regulaminem się zapoznałaś .

Pozdrawiam i życzę zdrowia.
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 9:53 am    Temat postu: Re: koniec encortonu - kiedy moge spr. ANA Odpowiedz z cytatem

cinn napisał:
Cześć Wszystkim!
Jestem nowa więc nie bijcie.

ja tam wolę strzelać Mr. Green
Rozwal gnoja Rakieta

co do badań ANA 3, wystarczy że powiesz, że chcesz Smile
Czy ten Encorton odstawiłaś sama, czy z zalecenia lekarza?
Czy jesteś pod opieką dobrego ginekologa-położnika i reumatologa?

Czy miałaś badania pod kątem zespołu antyfosolipidowego?
tutaj artykuł poza forum

Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba nic nowego nie dodam. poprzedniczki napisaly juz wszystko.
Niepokoi mnie to odstawienie. Mam nadzieje, ze redukcja byla stopniowa i pod okiem specjalisty.

Daj znac.

pozdrawiam. Smile
cinn
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 1:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny dzięki za odpowiedzi
encorton brałam pod nadzorem ginekologa na zbicie przeciwciał w ciąży, dobrego, odstawiony był jak należy, stopniowo
chciałabym się tylko dowiedzieć od Was bo na pewno macie doświadczenie po jakim czasie od odstawienia sterydu wszystko wraca do stanu poprzedniego. Chciałabym załatwić to jak najsprawniej, ponieważ immunolog do którego chce pójść ma terminy za trzy miesiące, więc rachunek jest prosty leczenie zacznie się za pół roku, więc chyba to jasne że chciałabym choć trochę przyspieszyć procedurę idąc z jakimis podstawami do niego
stąd moje pytanie co z tymi ANA- ile jeszcze mam czekać
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 1:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aga Ci napisala, ze z tym jest roznie. Ja rowniez podczas leczenia mam wyniki rozne (na sterydach i imunosupresji).
Trudno doradzic. Confused
Na Twoim miejscu umowilabym sie na wizyte a badania zrobila 4, 5 tyg. wczesniej.- na wyniki czeka sie okolo 4 tyg.
Wspomnij rowniez lekarzowi, kiedy odstawilas leki- bedzie wiedzial czy za jakis czas nie nalezy powtorzyc badan.

Ufffff... Very Happy
Dobrze, ze stopniowo.

Trzymam kciuki! Smile
cinn
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki wielkie
a powiedz mi ten ANA 3 wystarczy że zrobię, czy robić jakieś panele albo inne badania które są związane z wykrywaniem reumatyzmu?
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 1:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze jeszcze RF ? OB, CRP?..
morfologie masz ok?
innych pomyslow nie mam.

Nie jestem pewna czy mi umknelo moze.. Masz bole stawow?

Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Pią Sty 23, 2015 11:13 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli minął juz miesiąc mozesz smiało zrobić badania
W kilinice uwazano że żeby badania wyszły miarodajne musi być lek odstawiony na 2 tygodnie, ktore u ciebie juz minęły

Umów wizytę, potem zrob badania uwzględniając czekanie na wyniki( czasem do miesiąca czasu, bywa ze i dłużej )

zrób przeciwciała w kierunku zespołu antyfosfolipidowego( bo on zazwyczaj odpowiada za poronienia w ciąży) , juz kolezanka o tym wspominała .Myslę że to jest najważniejsze
do tego
ANA 3
oraz morfologię OB i CRP
cinn
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki wielkie, zrobie te badania
pozdrawiam
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 23, 2015 9:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Poprzedniczki napisały tyle pożytecznych informacji, że w zasadzie nie mam już nic więcej do dodania. No może poza jednym: na forum nie bijemy nikogo, kto do nas dołącza Smile

Forum nie gryzie, więc śmiało korzystaj, czytaj i poszerzaj horyzonty wiedzy. I powodzenia w diagnozowaniu.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
cinn
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sty 28, 2015 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cześć
odebralam ANA3
znowu wyszły ziarniste ale miano niższe o połowe (było 1:640 teraz jest 1:320, może dlatego że ten pierwszy wynik był otrzymany na poczatku ciaży?)
ANA3 wyszedł ujemny
Metoda IMMUNOBLOT ANA powy¿szych przeciwciał
NIE ZIDENTYFIKOWANO jako:
nRNP, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Scl-70, PM-Scl, Jo-1,
CENP B, PCNA, dsDNA, przeciw nukleosomom, przeciw
histonom, przeciw rybosomalnemu białku P, AMA M2
(przeciwmitochondrialne)

Jako słabododatni wynik uznaje się wg tego schematu -uzyskanie 5pkt
najwięcej mam: nukleosomy (NUC) mam 3 punkty
mam prawie wszystkie rodzaje badane p/ciała tzn po 1-2 punkty
ale żaden rodzaj nie dochodzi do 5pkt (wyniku słabododatniego)

Oczywiście cieszy mnie że nic nie wyszło. I rozumiem że to nie jest happy end, i że za pół roku kontrola
Mam tylko pytanie - a wy się na pewno znacie- czy ten wynik zamyka u mnie rozdział ANA na tę chwilę?
Tzn czy ANA 3 zawiera wszystkie badane przeciwciała z ANA2 i nie muszę już robić dodatkowych paneli w których mogło się ukryć to miano 1:320?

Nie rozumiem, jeśli te przeciwciała aTG i aTPO nie zawierają się w ANA3 to dlaczego w komentarzu jest napisane że ten wynik świadczyć może o chorobie autoim. tarczycy? Wytłumaczcie mi jeszcze tylko to.

Aha i jeszcze czy te moje wyniki ANA są niepokojące i powinnam iść w tej sytuacji do immunologa? Chyba sterydu by mi na to nie zapisał?

Z góry gorąco dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam wszystkich
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 28, 2015 11:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Smile
Mysle, ze to dobre wiesci. Przeczytaj pierwszy post tutaj: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0 Jest tam napisane, w hakich przypadkach może byc wynik pozytywny. Hashimoto jest na tej liscie.
Dla swietego spokoju moze warto zrobic badanie wykluczajace zespol antyfosfolipidowy? (ze wzgledu na problemy z ciaza).

Pozdrawiam i trzymam kciuki. Very Happy
cinn
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sty 28, 2015 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewela dzięki
robiłam badania na ASP - raz coś uchwyciła "Diagnostyka" -wyszły słabododatnie antykardiolipinowe zwłaszcza igM były podniesione ale jeszcze słabododatnie (to było miesiąc po poronieniu).
Wtedy-tez w "Diagnostyce" - wyszedł mi antykoagulant tocznia wątpliwy, który potem jeszcze badałam ze dwa razy (raz u Krwiopijców) i wyszedł ujemny
Potem w ciązy robiłam jeszcze antykardiolipinowe (wyszły ujemne, jakieś niskie bardzo miana, ujemne w każdym razie) w tym samym czasie co ANA (wynik to były własnie te ziarniste 1:640).
Potem robiłam p/antyakardiol. 2 miesiące po ostatnim poronieniu - też wyszły ujemne
Zresztą ja i tak mam na stałe acard a w ciąży brać clexane, wyszły mi też inne sprawy, mthfr

Jeszcze sie łudze że to może gronkowiec (ze względu na te stawy), w badaniu ginekologiczym okazało się ze mam staphylococcus haemolyticus niby nie jest groźny ale wyszedł mi wzrost obfity i podana nazwa antybiotyku-penicyliny czyli może tym sie powinnam zająć jeszcze, bo gin to olał.

No nic, dzień uważam za udany
Dzięki serdeczne za linka, zaraz się zapoznam
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sty 29, 2015 12:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi w Diagnostyce przez 1,5 roku posiew moczu i wymazy z dróg rodnych wychodziły ujemne.mimo zapalenia dróg moczowych i przydatków miesiąc w miesiąc. Zrobiłam w końcu prywatnie w badbak.pl i tam się okazalo, że mam 3 rodzaje bakterii w bardzo wysokim mianie. Przez trzy miesiące byłam na antybiotykach i zniknęły wszystkie dolegliwości stawowe. Pani z laboratorium opowiadała mi o dziewczynie,u której wyszedł gronkowiec w moczu i pochwie. Dziewczyna miała popuchniete stawy. Biegała od lekarza do lekarza, przebadana reumatologicznie.
Nie twierdzę że tak jest u ciebie. Ale może warto sprawdzić w innym miejscu niż diagnostyka. Przy poronieniach warto też sprawdzić obecność mycoplasmy i ureaplasmy. Choroba tarczycy tez może się przyczyniać do poronien. Moja kuzynka stracila kilka ciaz zanim ktos pomyslal o tarczycy. Z tym, ze ona dlugo sie leczyla zanim udali sie jej zajsc w ciaze. A reumatyzm w rodzinie tez powinien skłonić do wizyty u reumatologa.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: