|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
edika Gość
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 11:31 am Temat postu: aspiryna + ciąża + oczywiście toczeń |
|
|
Witam
Choruję od 5 lat na toczeń trzewny układowy (z objawami w postaci białkomoczu dobowego na poziomie 0,3 g/24h). Od 4 lat choroba jest w remisji, przyjmuję 7,5 mg encortonu dziennie. Udało mi się zajść w ciążę. Teraz mam małe kłopoty. Jestem w 6 tygodniu. Przez 5 tygodni wszystko było OK. Przed ciążą przeciwciała ANA homogenne i obwodowe były 160 , ds.-DNA na poziomie 0.W piątym tygodniu ciąży byłam u ginekologa. Lekarz powiedział, że u pacjentek z toczniem stosują w ciąży profilaktycznie pół tabletki aspiryny (250mg) jako środek, który ma wzmocnić przeciwzapalne działanie enkortonu, aby przeciwciała się nie uaktywniały przeciwko płodowi. Dodatkowo stosowane są zastrzyki , ale nie pamiętam z jakiego leku. Ja na razie dostałam zalecenie stosowania aspiryny 250mg /24h.
Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat, szczególnie w kontekście poniższych informacji.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale w czwartek wzięłam pierwszą dawkę tej aspiryny , a w piątek wieczorem wystąpiło lekkie zabarwienie śluzu na brązowo, lekarz zalecił leżenie do poniedziałku i konsultację . W poniedziałek rano wydzielina już miała kolor bardziej czerwony niż brązowy. USG wskazało, że następuje liniowe odklejanie się kosmówki i stąd te krwawienie. Dostałam Duphaston 10 mg 2 razy dziennie i zalecenie leżenia i aspirynę nadal.
No i leżę , wydzielina zmieniła kolor znowu na brązowy i jest jej raczej trochę , niewiele chyba. Lekarz kazał dalej przyjmować aspirynę, ale ja cały czas się zastanawiam czy rzeczywiści to tylko zbieg okoliczności, że plamienie pojawiło się na drugą dobę od wzięcia pierwszej dawki aspiryny. Czy Waszym zdaniem aspiryna może mieć wpływ na moje kłopoty ? Czy to tylko zbieg okoliczności ? Może ktoś wie coś na temat stosowania aspiryny w ciąży w toczniu ?
Bardzo proszę o czyjąś opinię.
Z pozdrowieniami
Edyta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gość Gość
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 7:26 pm Temat postu: |
|
|
przykro mi, że Cię straszę, ale z doświadczenia wiem, że NIE WOLNO STOSOWAĆ ASPIRYNY W 1 TRYMESTRZE CIĄŻY, BO POWODUJE USZKODZENIE PŁODU. Chyba, że w toczniu (z nieznanych mi powodów) istnieje taka konieczność! Ale (ku pocieszeniu) słyszałam o ciążach nawet na metotrexacie, który nie uszkodził dziecka. Powodzenia! Będzie dobrze! Dbaj o siebie i nie denerwuj się niepotrzebnie, ale proszę, skonsultuj się jeszcze z innym ginekologiem, który ma doświadczenie w prowadzeniu ciąży u "Toczniówki"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
laleczka Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 10:22 pm Temat postu: |
|
|
to jeszcze ja slowko z pracy na temat ciazy w toczniu:
"niesterydowe leki zapalne są powszechnie stosowane w chorobach reumatycznych, a kwas acetylosalicylowy (aspiryna) jest jednym z najczęściej na świecie stosowanych leków w ciąży. U ciężarnych stosujących w przeszłosci aspirynę w bardzo dużych dawkach (powyżej 3 g na dobe przez conajmniej 6 miesięcy ciąży), stwierdzono wydłużenie czasu trwania ciąży i porodu oraz zwiększoną utrate krwi w czasie porodu.... stosowanie aspiryny w dużych dawkach w okresie okołoporodowym może zwiekszyc ryzyko krwawien dokomorowych, zwłaszcza u wczesniaków. opisanych powikłan nie stwierdza się przy stosowaniu małych dawek (80mg/d) - jako profilaktyki powikłań zakrzepowych. w dużych, prospektywnych badaniach, w ktorych analizie podano m. in. czynność nerek, parametry krzepnięcia krwi i drożność przewodu tętniczego nie wykazano różnic pomiędzy noworodkami matek leczonych i nieleczonych małymi dawkami aspiryny."
to tyle o tym leku znalazłam- tak czy inaczej wizyta u ginekologa cie nie minie. pozdrawiam Ciebie i Maleństwo!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
edika Gość
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2004 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Podniosły mnie bardzo na duchu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gość Gość
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2004 4:39 pm Temat postu: pytanie |
|
|
Mam Pytanie: Czy jeżeli ma się tocznia to można zajść w ciążę?!!?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 20, 2004 6:35 pm Temat postu: |
|
|
gościu chyba nie śledzisz żadnych postów! no pewnie,że można mieć dzidziusia,jeżeli się na to zdecydujesz... oczywiście wszystko zależy od Twojego przebiegu choroby itd.Przeczytaj posty, któłre się ukazały na ten temat tu na forum.
Pozdrawiam angela |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|