Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kojiranka Junior

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 9:06 am Temat postu: Cześć wszystkim |
|
|
Witam was;)
Przeglądalam, przeglądałam i w końcu postanowiłam się przywitać. Jestem Anka mam 23 lata, toczeń zdiagnozowano u mnie stosunkowo niedawno, w zeszłym roku w grudniu. Trochę przeleżałam w szpitalu, trochę przecierpiałam ale trafiłam na wspaniałego lekarza który szybko zadziałał, wprowadził leki i teraz czuję się bardzo dobrze. Mam tylko pewne obawy ponieważ miesiąc temu przeprowadziłam się z mężem i synem do UK i nie wiem jak tutaj wygląda służba zdrowia, oczywiści w nagłym przypadku bo leczyć dalej zamierzam się w Polsce, w Krakowie. Chociaż staram się myśleć pozytywnie to czasami wkradają się takie czarne myśli co będzie jak się pogorszy, co z synkiem, co z pracą męża. W Pl mam rodzinę to zawsze ktoś pomógł tutaj już jesteśmy sami, no ale ale dlatego też postanowiłam napisać, trochę pozytywnej energi od was podkraść;)
Pozdrawiam Was wszystkich :)
i jeszcze pytanie, czy zwykłe przeziębienie przechodzicie jakoś gorzej przy tej chorobie? mimo lekarstw? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 9:31 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Przede wszystkim gratuluję uporania się z zaostrzeniem: najgorsze już za Tobą. Jeśli chodzi o przechodzenie przeziębień: osobiście po sobie nie widzę różnicy, jednak każdy przypadek to inna historia. W każdym razie powinno być dobrze.
Natomiast co do służby zdrowia w innych krajach, niestety nie jestem w stanie pomóc. Wierzę jednak, że i to pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 11:03 am Temat postu: |
|
|
Czesc Aniu
Mieszkam w UK od ponad 10 lat i tu się lecze. (Nie narzekam )
Macie juz swoja przychodnie, swojego GP ?
W jakiej czesci UK jestescie? (Ja mieszkam w Szkocji i pewne prawa, zasady sa tu ine niz np. w Angli)
Jakie konretne sa Twoje obawy? Chetnie je rozwieje.
Milo Cie widziec. D _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 11:49 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kojiranka Junior

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 1:53 pm Temat postu: |
|
|
Tak mamy już swoją przychodnie, 7 maja mam wizyte u lekarza u którego muszę przedstawić swoją historę choroby i zobaczymy co dalej, może się mną zainteresują i będą chcieli zrobić jakieś 'swoje' badania. Mieszkamy w Londynie.
Trochę się boję że jak zejdę do minimalnej dawki sterydów to wszystko wróci, obecnie jestem na 20mg z 50 a planujemy z lekarzem zejść do 5mg przy tym biorę methotrexat ebewe 20mg. Obecnie czuję się dobrze tylko strasznie mnie męczy przeziębienie, nie mogę sobie z nim poradzić i to od ok. miesiąca właśnie w kilka dni po tym jak tutaj przyjechaliśmy, że tak powiem pogoda mnie zaskoczyła;). Nigdy wcześniej tak długo nie byłam przeziębiona i zastanawiam się właśnie czy to przypadek czy jakiś związek z chorobą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Jak ja przyjechalam to rowniez meczyly mnie dlugie, czeste przeziebienia. Mysle, ze moze to byc powiazane ze zmiana klimatu: jest wietrznie, wilgotno.
Mysle, ze GP skieruje Cie do reumatologa i bedziesz musiala podjac decyzje gdzie sie leczysz. Czy w Polsce, czy tu.
Z doswiadczenia wiem, ze lepiej miec lekarza tu, na miejscu.
Slyszalam dobre opinie o lekarzach w Londynie. I mnie sie trafil bardzo dobry specjalista w Aberdeen. Lekarze sa rozni, jak wszedzie.
Polecam zajrzec na tubylcze forum: https://healthunlocked.com/
Znajdziesz tam duzo informacji.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 9:34 pm Temat postu: |
|
|
kojiranka napisał: |
Trochę się boję że jak zejdę do minimalnej dawki sterydów to wszystko wróci |
Moim zdaniem nie masz się o co obawiać. Na zdrowy rozsądek, zmniejszenie dawki następuje wtedy, gdy jest taka możliwość i nie bez powodu. Mam nadzieję, że z czasem uda Ci się odstawić wszystkie leki bez przykrych konsekwencji.
Cytat: |
strasznie mnie męczy przeziębienie (...). Nigdy wcześniej tak długo nie byłam przeziębiona i zastanawiam się właśnie czy to przypadek czy jakiś związek z chorobą... |
Myślę, że to raczej nie od choroby, ale sprawę trzeba mieć na uwadze. Rozumiem, że nie odpuszczasz tematu?
Pozdrawiam _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2015 9:36 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Powodzenia życzę w schodzeniu z leków, myślę że jak wszystko jest ok to nic złego się nie przytrafi i będziesz na maleńkiej dawce ,albo i wcale bo i tak może się zdarzyć .Cierpliwości życzę .
Co do przeziębień , możliwe że zmiana klimatu , jak napisała Ewela ja przeziębienia zawsze długo przechodzę ,ale zazwyczaj dopadają mnie raz na kilka lat tfu tfu.....
Pozdrawiam serdecznie  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kojiranka Junior

|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2015 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo nie chcę rezygnować z lekarza którego mam w PL, nie chciałambym trafić na jednego z tych gorszych dlatego pewnie nie zdecyduje się na leczenie tutaj. Fajnie by było zejść do minimalnej dawki bez żadnych komplikacji;) Zobaczymy jak będzie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi;)
Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kojiranka Junior

|
Wysłany: Pią Cze 12, 2015 10:10 am Temat postu: |
|
|
Witam, oriętuje się ktoś gdzie mogę prywatnie wykonać badania na ANA1 ANA3 w londynie? (mieszkam na wschodzie) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2015 8:42 am Temat postu: |
|
|
To pytanie lepiej byloby zadac na forum, do ktorego link Ci podalam wczesniej.
Ciezko bedzie znalezc tutaj dobrze zorientowana osobe w sprawie wykonania badan we wschodnim Londynie.. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|