Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witajcie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aga87
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 2:18 pm    Temat postu: Witajcie Odpowiedz z cytatem

Cześć wszystkim Smile

Mam na imię Agnieszka i mam przyjemność dołączyć do Waszego forum. Mam też nieprzyjemność chorować na tocznia. Zdiagnozowano mnie około rok temu. Ale dosyć o tym tutaj. Tym wątkiem chcę się przywitać. Swoją sytuację opiszę w osobnym poście Smile

Jeszcze raz witajcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
katarzynadudek7
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Agnieszko Smile

Ten post jest idealnym miejscem na opisanie swojej historii i napisania czegoś o sobie , nie musisz zakładać nowego.

Zapraszam też do naszej kawiarenki na kawę, ciastko i pogaduszki o wszystkim i o niczym Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Aga Smile

i tak jak pisze Kasia, tutaj jest najlepsze miejsce do opisania swojej historii/ swojego przypadku Smile

pozdrawiam Smile

Powrót do góry
aga87
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć dziewczyny, dziękuję za ciepłe przyjęcie Smile

Super, w takim razie rozpiszę się tutaj lada chwila Smile
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy I pisz ile się da Laughing

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj wśród nas 😃
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witamy Laughing
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko i czekam na "wypociny" Very Happy
aga87
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jej... Bardzo cieszę się na tak ciepłe przyjęcie Smile Naprawdę Wam dziękuję już na starcie.

Ok, w takim razie o mojej chorobie...

Zaczęło się w lipcu 2014 roku od bólu stawów. W tamtym okresie przeżywałam bardzo silny stres i myślałam że to może być jakoś z tym związane. Ból jednak zaczał być intensywniejszy. Bolał prawy staw skokowy, bark, okolica krzyżowa
kręgosłupa, palce w dłoniach, kolana. Rano budzilam się z bólem, który najczęściej łagodniał w ciągu dnia, ale nie ustępował. Zaczęły puchnąć stawy w palcach w stawie skokowym i w jednym kolanie. Udawalam sie na poczatku do zwyklych
lekarzy ale niczego sie nie dowiedziałam. Od jednego dostałam i brałam Nimesil. W tamtym okresie bardzo pociłam się w nocy - wcześniej nie miałam tego nigdy w życiu. W końcu trafiłam do reumatologa który powiedział że to może być
choroba reumatyczna - podejrzewał RZS i skierował mnie do szpitala. Po paru tygodniach dostałam się do szpitala gdzie leżałam około tydzień. Probówano mnie tam zdiagnozować pod kątem RZS oraz zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa z
chorobą jelit. Miałam kolonoskopię oraz panel innych badań. Ze spzitala dostałam wypis z diagnozą nieokreślonej choroby tkanki łącznej bądź choroby jelit - żadnych konkretów.
Co do wyników to:
- poziom specyficznych autoprzeciwciał przeciwko antygenom jądrowym (ANA) klasy IgG 28,791 IU/ml -> stwierdzono obecność (norma: < 23 IU/ml - ujemny, > 23 IU/ml - dodatni)
- kolonoskopia -> W rectum zwloniale guzki krwawnicowe. W końcowym odcinku poprzecznicy i w esicy liczne miejscami zlewające się wybroczynki krwotoczne z centralnym przejaśnieniem. Pobrano materiał hist-pat.
W materiale stwierdza się rozproszone wybroczyny w blaszcze właściwej (nie mam pojęcia co to znaczy).
- rtg stopy, dłoni, palców -> bez zmian
- USG stawów rąk -> bez zmian
- HLA B 27 -> wynik negatywny
- borelioza IgG i IgM -> wynik negatywny
- antyCCP -> wynik negatywny
- czynnik reumatoidalny -> wynik negatywny
- oB i CRP -> w normie
- APTT 28.3 sek (norma 23-35) -> w normie

Po miesiącu po wyjściu ze szpitala zrobiłam sobie jeszcze ANA2. Wyszło że wykryto przeciwciała przeciwjądrowe o typie świecenia ziarnistym i mianie 320.
Moja reumatolog stwierdziła że jest to choroba jelit z zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa. Było to w październiku. Dostałam wtedy Sulfasalazynę (4 tabletki dziennie - biorę do dziś). Dostałam również 2 zastrzyki sterydowe -
jeden do kolana, drugi do kostki. Miałam również upuszczony płyn z kolana ponieważ było spuchnięte. Po sulfasalazynie zmniejszył się ból stawów. W marcu zmieniłam miasto i lekarza. Wykonałam sobie ANA całkowite. Wynik: Stwierdzono obecność
przeciwciał przeciwjądrowych i antycytoplazmatycznych o mianie 1:320 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenie homogenny i ziarnisty oraz cytoplazmatyczny. Poza tym w szczegółowym rozbiciu:
- dsDNA -> silnie dodatni
- PCNA -> granicznie dodatni.
W interpretacji wyniku mam jednak przeciwciała przeciw DNA - ujemne. Nie wiem co to znaczy czy to nie jest jakaś pomyłka i czy nie trzeba powtórzyć badania.

Z innych badań jakie wykonałam w ciągu ostatnich 3 miesięcy:
- Żelazo 155 (norma 37-145) -> powyżej normy
- C-3c składowa dopełniacza 0,85 (norma 09 - 1,8) -> poniżej ormy
- C-4 składowa dopełniacza 0,2 (norma 0,1 - 0,4) -> w normie
- p/c przeciw kardiolipinie IgG 3,99 -> wynik ujemny
- p/c przeciw kardiolipinie IgM 2,05 -> wynik ujemny
- antykoagulant toczniowy -> wynik ujemny

Poza tym około pół roku temu zbadałam witaminę D i miałam bardzo niski wynik (około 4-5 jednostek). Od tego czasu przyjmuję Vigantoleten 1000j dziennie.

W ostatnim czasie mój nowy reumatolog swierdził że to może być toczeń indukowany lekami i kazał odstawić Sulfasalazynę i zrobić ANA jeszcze raz.
Nie udało mi się tego zrobić bo po kilku dniach stopniowego odstawiania Sulfasalazyny zaczęły znowu boleć mnie stawy więc przerwałam odstawianie...

I tutaj moje rozpaczliwe pytanie do Was, co o tym wszystkim sądzicie ?
Czy to już na pewno toczeń czy to może być jeszcze coś innego ? Jeżeli tak to co jeszcze powinnam zbadać ? Czy brać Sulfasalazynę mimo że nie mam jednoznacznej diagnozy ?
W tej chwili każda informacja byłaby dla mnie lepsza od tej niewiedzy i chaosu jaki mam teraz, bo nie wiem co dalej Sad

PS Zapomniałabym o najważniejszym. Bardzo bolą mnie kolana, mimo, że biorę Sulfasalazynę. To jedyne stawy które w tej chwili mi tak mocno dokuczają i przeszkadzają w normalnym życiu.

Aga
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 11, 2015 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Po samych wynikach trudno zdiagnozować problem. Mam jednak nadzieję, że szybko uda się rozwikłać zagadkę.

Pamiętaj, że nawet jeśli diagnoza wykaże chorobę tkanki łącznej, to z takową da się żyć nawet na wysokim poziomie. Przekonasz się sama, jak o nas poczytasz i mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele inspiracji do stawiania czoła przeciwnościom losu.

Powodzenia w poszukiwaniach.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Wrz 12, 2015 12:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aga.

Dużo masz negatywnych wyników. W tym antykoagulant toczniowy, czynnik reumatoidalny więc nie wiem czy to toczeń. Na toczeń trzeba spełnić 4 z 11 warunków. Coś się dzieje. Choroby tkanki łącznej mają to do siebie , że nie można od razu w większości wypadków postawić diagnozy. Bóle stawów mogą mieć różne podłoże. Po woli wszystko się wyjaśni. Poczytaj sobie nasze forum dużo z nas po latach ma dopiero diagnozę postawioną.
Co do kolan rehabilitujesz je? Czy jak bolą to nic nie robisz? W naszym przypadku rehabilitacja odgrywa dużą rolę.
Pozdrawiam i trzymaj się. Wink
Powrót do góry
aga87
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Wrz 13, 2015 1:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam za ciepłe słowo.

Domyślałam się że w tego rodzaju chorobach ciężko jest postawić jednoznaczną diagnozę.

Najbardziej martwi mnie to, że biorę Sulfasalazynę a właściwie nie wiem na co tak do końca.

Co do kolan to idę do ortopedy w przyszłym tygodniu i zobaczę co mi powie. Do tej pory nie chodziłam na żadną rehabilitację...

PS Poczytam Wasze historie na forum, może znajdę coś co mnie oświeci Smile
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 27, 2015 8:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wizyta u ortopedy okazala sie owocna?
Skrobnij cosik. Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: