|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marula Junior

|
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 9:39 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Jestem nowa na forum i proszę o pomoc w interpretacji wyników. Byłam diagnozowana w kierunku boreliozy, powód: bóle stawów i mięśni, zmęczenie. WB dwukrotnie był ujemny w obu klasach, za to Elisa w Igm dodatnia. OB i RF podwyższony - 22. Lekarz zakaźnik zrobił też ANA2 i tu niestety wynik dodatni:
PPJ (ANA2) met. IIF i DID screening - dodatnie
W badanej surowicy krwi metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych dających na komórkach HEp-2 typ świecenia homogenny i ziarnisty w mianie 1:2560.
Przeciwciała przeciw dsDNA dodatnie w mianie 1:640.
Metodą immunodyfuzji NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA (rozpuszczalnym antygenom jądrowym i cytoplazmatycznym: Ro, La, Jo-1, Scl-70, nRNP i Sm).
Wartości referencyjne:
miano < 1:160 wynik ujemny
miano = 1:160 wynik słabo dodatni
miano >= 1:320 wynik dodatni
Będę wdzięczna za pomoc. Do lekarza reumatologa mam wizytę dopiero za dwa tygodnie, a czasami nie umiem wstać z łóżka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 4:07 pm Temat postu: |
|
|
witaj
wydzieliłam Twój post do osobnego wątku , bo tutaj się witamy i opowiadamy o sobie .
Jesli piszesz na tym forum to podejrzewasz toczeń lub inną chorobę immunologiczną .
do wizyty masz niedaleko , dasz radę .
Dodatnie p/ ciała to za mało żeby postawić diagnozę, musisz spełniac wiele innych kryteriow . Dopiero wtedy razem z dodatnimi p/ciałami lekarz może postawić diagnozę i włączyć leczenie.
Nie licz także ze dostaniesz leki i od razu postawią Cię na nogi. Tu bywa różnie .
Czasem chorobę da się uspokoić ale nie zawsze .
Daj znać co postanowił lekarz . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2016 8:34 am Temat postu: |
|
|
Witaj, ani się nie obejrzysz a będzie po wizycie. Oby lekarz coś wydumał bo widać że coś dzieje się w organizmie.
Dużo zdrówka i sił życzę . Trzymaj się _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cinderella_Doe Junior

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2016 8:52 pm Temat postu: |
|
|
witaj, miło Cię poznać. Widać w wynikach że coś się dzieje, ale czasami mija wiele lat zanim usłyszy się diagnozę. Mam nadzieję że trafisz na dobrego lekarza. Opowiedz mu o wszystkim co cię niepokoi, czasami do jakiś objawów przyzwyczajamy się przez lata i wydają nam się naturalną częścią naszego życia. Warto przed wizytą usiąść i spokojnie zastanowić się co jest nie tak. Powodzenia! _________________ Piękno i szczęście jest wokół nas, czasami tylko wystarczy znaleźć w sobie siłę, żeby otworzyć oczy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 26, 2016 9:16 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
Dzis wizyta?
Trzymam kciuki i czekam na wiesci! _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
marula Junior

|
Wysłany: Pią Maj 27, 2016 8:23 am Temat postu: Już po wizycie |
|
|
Witam ponownie.
Jestem już po wizycie u reumatolog. Po wyjaśnieniu lekarce ostatnich tygodni, pobytu w szpitalu zakaźnym i badaniach, pani doktor stwierdziła, że dodatnie ANA2 ma wiele ludzi, ale po dopatrzeniu dodatnich dsdna dała skierowanie na oddział w trybie pilnym z podejrzeniem tocznia Wysłała mnie jeszcze na ANA3, żeby tak bezczynnie nie czekać. Skierowanie mam na 20 czerwca, a z tego wszystkiego nie zapytałam jej o jakieś inne leki. Teraz biorę tylko Aglan 1 tabletkę dziennie - to jest maksymalna dawka, pół rano i pół wieczorem, żeby jakoś funkcjonować. Ale ostatnie noce to po prostu koszmar. Już pod wieczór ledwo mogę się ruszać bo tak wszystko mnie boli. Ale w nocy to mam wrażenie, że dłonie to mi zaraz odpadną z bólu, rwią i drętwieją, ramiona i biodra też bolą. Nie da się spać. Dzisiaj spałam na siedząco, bo mam rażenie, że jak leżę z dłoniami na jednym poziomie z ramionami to krew do nich nie dopływa i rwą jak ...
I tak się zastanawiam, czy jeszcze coś mogę brać na noc oprócz tego Aglana. Może Nemisil albo Olfen bo zostały po innych domownikach. Bo jakoś muszę doczłapać do szpitala.
Już nawet nie pamiętam jak to jest jak nic nie boli. Przy synu nie za wiele mogę zrobić wieczorem. Kochana Siostra mi pomaga. Przerażające to wszystko.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 27, 2016 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Aglan ma tą samą substancje czynną co Opokan lub Nemisil. dodanie któregoś z tych wymienionych przez Ciebie lekow sprawi że zaczniesz przekraczać dopuszczalną dawkę leku.
Możesz dołożyć coś bez recepty . Ibuprom ? czy Metafen czy chociażby pyralgina .
Nie łączy się leków z tą samą substancją czynną bo można doprowadzić do przedawkowania .
Termin masz szybciutko . Dasz radę . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 27, 2016 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Jezeli masz dodatnie dsdna to sprawa jest przesadzona... _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
marula Junior

|
Wysłany: Wto Maj 31, 2016 10:35 am Temat postu: |
|
|
Mam już wyniki ANA3. No cóż, potwierdzają poprzednie wyniki.
PPJ (ANA3) met. immunoblot (16 antygenów)
RNP/Sm (RNP) +
Sm (Sm) o
SS-A natywne (60kDa) (SSA) o
Ro-52 rekombinat (52) o
SS-B (SSB) o
Scl-70 (Scl) o
PM-Scl (PM) o
Jo-1 (Jo) o
Centromer B (CB) o
PCNA (PCNA) o
dsDNA (DNA) +++
Nukleosomy (NUC) +++
Histony (HI) +
Ribosomal-P-protein (RIB) o
AMA-M2 (M2) o
DFS70 +++
o negatywny
(+) graniczny
+ pozytywny
++ pozytywny
+++ silnie pozytywny
Badanie wykonano metodą immunoblotu zestawem firmy Euroimmun na aparacie EUROBlotMaster.
Teraz tylko czekam na pobyt w szpitalu. Boli mnie wszystko, zwłaszcza w nocy. Nie da się spać. Boję się strasznie, że w szpitalu znajdą mi gorsze rzeczy. Ale nie mam wyjścia.
Jeżeli ktoś ma namiary na dobrego lekarza tu na śląsku to proszę o info. Będę również szukać dobrego ginekologa, który nie zabije mojej nadziei na drugiego bobasa.
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za wsparcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
filomena1992 Senior

|
Wysłany: Czw Cze 23, 2016 4:05 pm Temat postu: |
|
|
hej może i ja nie mam jeszcze diagnozy, ponieważ u mnie jest sytuacja inna, że musiałam zmienić lekarza rodzinnego aby dostać skierowanie do reumatologa. Głowa do góry, masz już wyniki a to dużo też mam córeczkę jedną i marzy mi się parka pozdrawiam cieplutko |
|
Powrót do góry |
|
 |
marula Junior

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2016 8:40 am Temat postu: Witam po czasie |
|
|
Jestem znowu po dłuższej przerwie.
Po pobycie w szpitalu potwierdzono diagnozę: toczeń. Na szczęście tylko postać stawowa, nie mam zajętych żadnych narządów - na razie. Obecnie biorę encorton 10mg, arechin 1 tabl dziennie i aglan 15mg jedną dziennie, no i oczywiście trochę supli.
Z powodu urlopu mojej lekarki byłam na prywatnej wizycie u reumatologa. Po rozmowie z nim, w której to powiedział, że nie powinnam z niczego rezygnować, nauczyć się żyć z chorobą ale się jej nie poddać, postanowiliśmy z mężem postarać się o drugie dziecko. Za radą lekarza jak najszybciej. Ale byłam też na wizycie u immunologa. I niestety pani doktor powiedziała, że z moimi wynikami ona uważa, że ciąża teraz jest niewskazana medycznie. Powiedziała, że przeciwciała, które ja mam (dsdna w wysokim mianie 1:640 i nukleosomy +++) wcześniej czy później powodują problemy z nerkami i ciąża to przyspieszy. A ja wole być dłużej zdrowa dla jednego dziecka niż chodzić po szpitalach z dwójką. Szkoda trochę, ale cóż tak ma być.
Dostałam również ochrzan, że jestem lekko opalona. Ale jak mogę nie wyjść z synkiem na plac zabaw. Przecież nie mogę z nim siedzieć w domu. Fakt, że dopiero teraz zaczęłam używać kremu z filtrem 50, ale niestety po dwóch tygodniach bez bólu, zaczyna trochę pobolewać. I tak się zastanawiam, czy to nie od słońca.
Pozdrawiam wszystkich w ten słoneczny dzień  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 09, 2016 8:04 am Temat postu: |
|
|
Moze byc od sloneczka.
Mysle, ze dobrze byloby znalezc ginekologa, ktory zna sie na naszych chorobskach i sie z nim skonsultowac.
Czy ta Pani immunolog, to Twoja prowadzaca?
Jesli nie, to porozmawiaj jeszcze z glownodowodzacym.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|