|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tibia Kadet

|
Wysłany: Sob Lis 05, 2016 5:48 pm Temat postu: Azatiopryna - ciąża, karmienie |
|
|
Moi Drodzy:)
Choruję od 9 lat. Po 5 ciu latach brania MTX i Encortonu udało się uzyskać remisję i urodzić synka. Ma obecnie 2,5 roku:) Rok po porodzie choroba powróciła, nie był to jakis ogromny rzut, ale jednak trzeba było znów brać leki. I tak jeszcze 4-5 lat. Ja marze o kolejnym dziecku, perspektywa tak długiego oczekiwania, trochę mnie przeraża...zwłaszcza że lata lecą.
Dowiedziałam się, że możliwe jest zajście w ciążę wcześniej przy modyfikacji leczenia - zwłaszcza, że mój stan obecnie jest dobry.
Byłam na wizycie w Instytucie Reumatologii i po zrobieniu badań w grudniu będzie decyzja o tej ewentualnej modyfikacji leków (Będzie to najprawdopodobniej azatiopryna).
Mam w związku z tym kilka pytań. Czy któraś z Was brała ten lek podczas ciąży? Jak wygląda zmiana MTX na azatiopryne - tak po prostu z dnia na dzień? Po jakim czasie od zmiany leku można zacząć się starać o dziecko? Co oprócz azatiopryny się bierze (podobno sterydy jakie to są dawki)?
Czy można karmić piersią biorąc te leki?
Bardzo bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|