Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Nie Lis 19, 2017 11:44 am Temat postu: Wielka Prośba o interpretacje WYNIKU |
|
|
Dzień dobry. Jestem tu nową osobą więc może piszę w nieodpowiednim miejscu, jeżeli tak to Przepraszam.Nie sposób opisać na ile chorób mnie leczono od lat, ale ostatnio ukierunkowano mnie w stronę autoimmunologii.
W maju tg. roku ANA 9 met IIF 160 dodatnie ale to wartość graniczna i lekarze pomimo wielu objawów uspakajali, że to niczego nie dowodzi. Jest coraz gorzej.Czekam w kolejce na przyjęcie do szpitala reumatologicznego, ale pomimo, że Cito , to mogę czekać 3 dni a i 2 m-ce ( na razie 2 tyg. ) Reumatolog zlecił badanie ANA HEP II i dla lekarza rodzinnego wyniki są niezrozumiałe jak i dla mnie ponieważ wynik składa się jakby z 2 paneli. Górny ANA panel ENA ( O21) i tu dodatni dla wart ref. ujemny <8 wątpliwy 8-12 , dodatni >12 i tego nie rozumiem, wynik obejmuje SSA 2,15/ SSB 29,68/Sm 1,62/ Sm/RNP 1,58 / Sci70 2,17 Jo 1,44 Tylko SSB jest wysokie.
2 dolny panel. W badanym materiale w mianie 1:80 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciwjądrowych. Będę wdzięczny z jakąkolwiek pomoc. Ten wynik miał ewentualnie skrócić czas oczekiwania na przyjęcie do szpitala.
Bardzo Dziękuję . Przemek PS Czy na forum można wkleić screen wyniku ?[/b] _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 19, 2017 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Powodzenia w diagnozowaniu życzę i szybkiego dotarcia do szpitala.
O wynikach nic nie powiem, bo sie nie znam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Nie Lis 19, 2017 5:31 pm Temat postu: |
|
|
alawa napisał: |
Witaj!
Powodzenia w diagnozowaniu życzę i szybkiego dotarcia do szpitala.
O wynikach nic nie powiem, bo sie nie znam |
Dobry wieczór. Dziękuję, że ktokolwiek się odezwał. Spokojnego wieczoru. _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 19, 2017 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Cóż diagnoza takich chorób bywa długa i żmudna. Sama miałam diagnozę po 4 latach.
Dużo cierpliwości jest potrzeba.
Tak można wkleić scren ale tak cobyś swoich danych osobowych nie ujawniał.
Niewiele mówią te badania cóż potrzeba chyba czasu i może w szpitalu coś w końcu wydumają życz ę dużo zdrowia i sił. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Nie Lis 19, 2017 6:53 pm Temat postu: |
|
|
agnieszka29 napisał: |
Witaj.
Cóż diagnoza takich chorób bywa długa i żmudna. Sama miałam diagnozę po 4 latach.
Dużo cierpliwości jest potrzeba.
Tak można wkleić scren ale tak cobyś swoich danych osobowych nie ujawniał.
Niewiele mówią te badania cóż potrzeba chyba czasu i może w szpitalu coś w końcu wydumają życz ę dużo zdrowia i sił. |
Dzięki za odpowiedź. Czasu już nie mam. walka trwa ok 25 lat....
Ciągle dochodzą jakieś niezrozumiałe dla lekarzy objawy. Mam czas na podjecie działań do końca miesiąca, potem eksmisja z mieszkania.
Przez nie trafione diagnozy lekarzy przez 4 lata straciłem 80 tyś.
Jak wkleić screen ? Na innym forum dałem rade , ale tutaj nie wiem jak.
Bardzo Dziękuję _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 9:58 am Temat postu: |
|
|
Hej Przemek.
Poczytaj sobie tutaj: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
Wlasnie *latam* sobie po lekarzach ale postaram Ci sie troche przyblizyc temat - a moze po tej lekturze bedzie juz wszystko dla Ciebie jasne.
Pozdrawiam i witam na forum. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 10:21 am Temat postu: |
|
|
ewela.t napisał: |
Hej Przemek.
Poczytaj sobie tutaj: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
Wlasnie *latam* sobie po lekarzach ale postaram Ci sie troche przyblizyc temat - a moze po tej lekturze bedzie juz wszystko dla Ciebie jasne.
Pozdrawiam i witam na forum. |
Hello
Dzięki za link, już tam byłem. Nie mogę zrozumieć jednej rzeczy w wyniku.
Na dole jest napisane , że nie stwierdza się przeciwciał przeciwjądrowych a u góry słowo dodatni. Poprzednie badanie ANA dodatnie 160 ale to centralnie na progu i reumatolodzy od miesięcy mnie zbywali a objawów klinicznych w tym psychicznych od groma. Podczas badanie uśmiech i pytanie czy chodzę na siłownię i nie dowierzanie , że cokolwiek szwankuje. " za dobrze pan wygląda jak na tak bardzo chorego" Nie biorą pod uwagi , że ze całkowicie wysiadło wydzielanie testosteronu i lekarze zalecili jego suplementacje, a od tego tkanka tłuszczowa znika, a mięśnie wracają do swojej świetności, ale cała reszta....
Od wczoraj wracam do normotymika mózgowego Depakina Chrono bo mózg zwariował, a reszta ......
Miłego dnia i owocności w kontaktach z lekarzami, ja już nie mam do nich siły..... PS Wciąż nie wiem jak się wkleja tutaj screen Ktoś podpowie ? _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 11:06 am Temat postu: |
|
|
Przemek. nie ma przeciwcial przeciwjadrowych ale sa np. przeciw innym czesciom komorek.
Jak bede w domku, to poczytam *do porzadku*,  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 11:07 am Temat postu: |
|
|
Przemek. nie ma przeciwcial przeciwjadrowych ale sa np. przeciw innym czesciom komorek.
Jak bede w domku, to poczytam *do porzadku*,  |
Bardzo Ci Dziękuję, jak sądzę Ewo ?  _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 11:27 am Temat postu: |
|
|
Ups, Przepraszam, ale strzelałem. Dzięki za link, ale po wielu latach studiowania literatury medycznej sporo ponoć wiem. Wielorakość objawów przez ostatnie 4- 5 lat może przyprawić o zawrót głowy, ale wciąż nie wiadomo co było najpierw , jajko , czy kura....
Poradź jak wkleić screen wycinka badania, sama interpretacja jest nie jasna wizualnie, jeżeli mogą tak to określić. _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Przemek musisz najpierw dodać na jakimś serwerze co jest do zdjęć np. fotosik czy .imageshack bądź podobnym i wtedy dodajesz Tu masz wyjaśnione http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1830 _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 4:32 pm Temat postu: |
|
|
2 raz próbuje wstawić wg instrukcji dodaje przed linkiem [img] link [/img] ale fotka jest pomniejszona a ma ok 49 KB, Próbuje 3 raz, i koniec...
 _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2017 9:25 am Temat postu: |
|
|
Przemek, byłeś już u lekarza? Wyjaśnił co i jak? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek1968 Junior

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2017 10:36 am Temat postu: |
|
|
Przemek, byłeś już u lekarza? Wyjaśnił co i jak? |
Witaj. Byłem u reumatologa. Jak zobaczyła ten wynik to zaniemówiła, widziałem pustkę w jej oczach. Żeby cokolwiek powiedzieć coś tam mamrotała podobnie jak w maju kiedy to ANA było 160 czyli dodatnie, ale centralnie na granicy. Wtedy mówiła że nie ma co się przejmować bo to granica, i że nie mam wystarczających objawów klinicznych. Teraz też, mówiła n, że ewentualnie Sjorgen, bo gdyby to był toczeń wcześniejsze ANA było by dużo wyższe. Jedno oko czasem z rana faktycznie boli jakby było zasypane popiołem, ale Sjorgen jednostronny ? Obejrzała język i dała skierowanie do okulisty do którego terminy są takie że.... Mało kto bierze pod uwagę że w wieku 49 lat mam poziom testosteronu jak 200-stu latek, to hipogonadyzm hipergonadotropowy. JUż sama ta przypadłość powoduje , że u faceta występuję SUB - DEPRESJA ( to co innego niż depresja ) choruje dosłownie wszystko,i tak jest od 4-5 lat. Od maja suplementuje Test. w zastrzykach co 3-4 dni. Znowu wyglądam jak w wieku 18 lat bez siłowni. Co z tego , że z zewnątrz jest bajka jak wewnątrz jest totalna geriatria...To tylko powoduje , że lekarze mnie badający podejrzewali psycho-somatykę. Byłem u diagnosty klinicznego ( Polski Haus i 2 świetnych psychiatrów . Powiedzieli krótko somatyka tak ale nie psychosomatyka. To faktycznie istniejące przypadłości a trochę tego jest.Od miesiąca czekam na przyjęcie do szpitala reumatologicznego, ale w między czasie tak wysiadłem, psychicznie , że chcieli mnie zamknąć w psychiatryku, skończyło się na psychiatrycznym oddziale dziennym, gdzie oprócz psychiaty psychologa jest też pomoc ze strony MOPS-u oraz konsultanta środowiskowego, taki mój przyjaciel na telefon, miła pani po psychologii klinicznej. Zapominałem nazwiska telefonu i nr. pesel....W takim stanie nie mogę nic zarobić więc skończy się chyba upadłością konsumencką. Itp, itd...Taki hipogonadyzm który mam skraca życie faceta o 20-30 lat, powolne umieranie, ekspresowe starzenie się. Jak jeden hormon wypada całkowicie z obiegu cała homeostaza zostaje zaburzona i "psuje " się dosłownie wszystko. Jeżeli coś mnie zabije to nie choroba a użeranie się z lekarzami , którzy stosują psychologię. Co do autoagresji wciąż nic nie wiem, wiem jedno, jestem bankrutem i nie wiem co dalej. _________________ Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|