|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
GochaGocha Junior

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2018 2:09 pm Temat postu: Lupus band test |
|
|
Cześć. Jestem nowa na forum. Witam serdecznie. Moja historia jest długa, ale nie będę zanudzać, więc tak skrócę trochę. Od 13 lat mam silne bóle stawów i różne zmiany skórne. Bylam zbywana przez wielu lekarzy, więc diagnostyka i pomoc była zerowa. Od ponad roku dołączyło sporo innych objawów tj stany podgorączkowe, permanentne zmęczenie, silne livedo reticularis, ciągłe bóle głowy i zapalenie układu pokarmowego i zatok, czerwone plamy na policzkach i dekolcie, dretwienia kończyn i in. Pierwsza diagnostykę rozszerzyła fajna dermatolog. Przeciwciala ana dodatnie 1:400 typ świecenia ziarnisty i cytoplazmatyczny. W ana3 dodatnie dsdna i dfs70. Nieprawidłowa kapilaroskopia. Diagnoza nieokreślone układowe zajęcie tkanki łącznej. Teraz miałam pobrany wycinek lupus band test ze skóry niezmienionej chronionej od słońca. Wynik dodatni. Czy ktoś się orientuje czy to potwierdza diagnozę tocznia? Mam problem z udaniem się na wizytę do reumatologa, gdyż jestem po operacji kolana. Z góry dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2018 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Najważniejsze , ze cos zaczęto robić.
Nie odpowiem o toczniu
bo nie wiem, ale jest szansa na konkretna diagnozę.
Myśle, ze reumatolog to podstawa- przynajmniej sie zapisz na wizytę.
Pewnie odezwa sie bardziej zorientowani w temacie, wyńiki jednak cos pokazują. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 02, 2018 5:59 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Ciężo powiedzieć co Ci jest zwłaszcza że nie jesteśmy lekarzami, troszku cierpliwości i wszystko się wyjaśni.
Dużo zdrówka życzę z chorobą można normalnie zyć trzymaj się. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Mar 02, 2019 9:28 pm Temat postu: |
|
|
A ja podepnę się do tego tematu i mam pytanie głównie do osób z toczniem, które miały zmiany skórne. U mnie też pojawiała się dziwna plama, ostatni raz miałam ją w lato (pomimo iż do była odsłonięta i narażona na słońce część ciała to stosowałam i nadal stosuję krem z filtrem), teraz jest czysto. Ale zastanawia mnie fakt, że jakiekolwiek podrażnienie mechaniczne (nawet mocniejsze muśnięcie czy wklepywanie kremu) powoduje zaczerwienienie dokładnie w tym miejscu, gdzie był kiedyś problem. Mam wrażenie, że plama tylko czyha, by znów się pojawić Zresztą ta plama pojawiała się i znikała zawsze dokładnie w tym samym miejscu.Też tak macie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleksandra Junior

|
Wysłany: Pią Sie 06, 2021 7:46 am Temat postu: |
|
|
A propos lupus band test - czy ktoś z Was może miał robione to badanie w Trójmieście? Nowa reumatolog zaleciła mi LBT, ale nie potrafiła podać żadnych wskazówek, gdzie takie badanie mogę wykonać...  _________________ "Albowiem nie dał mi Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia" (por. 2 Tm 1,7) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|