|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
crea88 Junior
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2018 8:11 pm Temat postu: Dot. Diagnostyki Zespołu Sjögrena |
|
|
Witam.
Dwa lata temu zaczęłam się gorzej czuć. Zaczęło się od plam na nogach, z tyłu kolan (później całe nogi) i dłoniach, bólu stawów, szybszego meczenia się, oraz ogólnego osłabienia. W późniejszym czasie doszedł ból stawów, drgania mięśni, stany zapalne stawów, objaw raynould, bóle kręgosłupa i głowy. Trafiłam na oddzial tkanki łącznej i byłam diagnozowana w kierunku choroby układowej, jednak OB jak i CRP było niskie, przeciwciala ujemne, jak i reszta badań również w normie, zdiagnozowano wloknienie zaotrzewnowe
(Po kontroli ani nie zmniejszyło się, ani nie powiększyło, (dobre badania jeszcze w lutym 2018). Zastosowano leczenie: encorton, amlozek. Objaw raynould ustąpił, bóle stawowe w większej mierze również. Doszły jednak stany lękowe, większe osłabienie siły mięśniowej, wysoki puls, zaburzenia widzenia, powiększone węzły chłonne. Kontrola w sierpniu: dodatni czynnik reumatoidalny, dodatnie przeciwciala ANA, niskie immunoglobiny, przepuklina rozworu przelykowego, reszta bez zmian. Dwa tygodnie temu miałam biopsje slinianek (lekarze podejrzewali zespół sjögrena ), wynik dodatni, także stwierdzili powyższa jednostkę. Nie mam jednak suchości oka, ani jamy ustnej. Proszę o informację, czy ktoś z Państwa miał stwierdzony ZS bez podstawowych objawów?[/img] |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2019 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
Z tego co tu zostało napisane, wygląda, że objawy są. Np. zmiany w śliniankach itp. Cieszyla bym się, że suchosc, póki co, nie dopada. Są kryteria i pewnie diagnoza nie została pochopnie postawiona.
Pozdrawiam _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|