|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewa373 Junior
|
Wysłany: Wto Kwi 09, 2019 8:48 pm Temat postu: Witam wszystkich - szukacąca diagnozy |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od 3 lat czytam to forum, ale dopiero teraz odważyłam się coś napisać. Mam 47 lat i od 12 lat szukam przyczyny mojego złego samopoczucia. W tym czasie odwiedziłam wiele gabinetów lekarskich, zrobiłam masę badań i wydałam sporo pieniędzy (podejrzewam jak większość z Was). Prawie 3 lata temu leżałam na reumatologii. W pierwszy dzień zrobili mi badania krwi, potrzymali przez tydzień i wypisali mnie z diagnozą tocznia. Wyniki ANA przyszły dopiero po miesiącu (1280). Przy wypisie kazali brać plaquenil i powiedzieli, że po 3 miesiącach poczuję się lepiej. Niestety, nawet po 7 miesiącach brania tego leku nie zauważyłam poprawy. Po opuszczeniu szpitala byłam jeszcze u 3 reumatologów i żaden nie widział u mnie typowych objawów tocznia. Później wybrałam jednego reumatologa z Wrocławia. Zlecił szereg dodatkowych badań. W międzyczasie padła diagnoza fibromialgii. Ostatnio lekarz ten kazał zrobić jeszcze anty TG. Zrobiłam. Wynik ponad 1000. Zostałam odesłana do endokrynologa. Ten stwierdził, że hormonalnie jestem wyrównana, więc to choroba reumatyczna, a reumatolog powiedział, żebym już nie przychodziła. I znowu jestem w punkcie wyjścia. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie mam wsparcia wśród bliskich. Dzieci nie chcę obciążać, a mąż chyba mi nie wierzy. Uważa, że przecież lekarze wykluczyli tocznia. A ja każdego dnia czuję się gorzej. Jestem potwornie zmęczona i cały czas śpiąca, a i innych objawów jest mnóstwo.
Chyba Was bardzo potrzebuję, bo siada mi psychika i czuję się strasznie bezradna. |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Czw Kwi 11, 2019 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Spróbuj jeszcze iśc do innego endokrynologa i zrób wszystkie badania w kierunku tarczycy .
TPO wysokie bardzo i tu bym dopatrywała się przyczyny . Chociaż lekarzem nie jestem ale wynik jest bardzo wysoki , więc chyba trzeba temat podrążyć jeszcze To może być Hashimoto czyli przewlekłe zapalenie tarczycy . Wtedy także ANA mogą być dodatnie a chora tarczyca daje multum dolegliwości .
Wspołczuję , najgorzej jak są dolegliwości a w wynikach wszystko ok . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewa373 Junior
|
Wysłany: Czw Kwi 11, 2019 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź i odrobinę nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 11, 2019 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Ewa Monika dobrze radzi ja ze swojwj strony tylko mogę podpowiedzieć to samo.
Życzę powodzenia i nie zamartwiaj sie glowa do góry Mam nadzieję że szybko się wyjaśni😊 pozdrawiam serdecznie _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2019 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.Czy badanie na Borelioze mialas wykonane ?
Bo jezeli nie to warto zrobic poniewaz daje podobne objawy. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewa373 Junior
|
Wysłany: Pią Lip 05, 2019 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie!
Zgodnie z Waszymi sugestiami udałam się do endokrynologa, a dokładniej do 2. Oboje potwierdzili chorobę Hashimoto, ale usłyszałam, że moje dolegliwości nie są związane z tarczycą. Lekarka powiedziała mi, że prawdopodobnie mam jakiś pakiecik chorób autoimmunologicznych o czym świadczy również przedwczesna menopauza.
Poszłam również do reumatologa. Lekarka, u której już byłam i która nie widziała u mnie żadnych typowych objawów tocznia, teraz stwierdziła, że to może być bardzo łagodna forma tocznia i nie trzeba wdrażać leczenia. Jakby bolały nogi to mam brać leki przeciwbólowe. A ja tym czasem przestaję chodzić. Straszne kłucie w lewej stopie, teraz doszły bóle pięt i ścięgien, a nawet łydek. Jest coraz gorzej a ja mam mętlik w głowie i czuję się zupełnie bezradna. Bolę mnie również przyczepy mięśniowe koło kości biodrowej, w kolanach, łokciach i piętach. |
|
Powrót do góry |
|
|
doktorowa Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2019 12:01 am Temat postu: |
|
|
U mnie też jest niejasna sytuacja. Ostatnio wyszedł mi gorzej wynik ANA3, zazwyczaj wychodzil dodatni, a teraz silnie dodatni Lekarz mówi, ze ten typ przeciwciał, jaki wyszedl, jest charakterystyczny dla tocznia. Ale spełniam chyba zbyt malo kryteriow, bo wstrzymano sie z leczeniem. A ja sie boje, ze nic nie moge zrobić, zeby zapobiec rozwojowi choroby |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|