|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 2:25 pm Temat postu: Turnusy rehabilitacyjne |
|
|
Właśnie wyszperałam w internecie,że będąc na rencie można starać się o tzw.turnusy rehabilitacyjne. Sprawą tą zajmują się PCPR,gdzie składa się wniosek o wyjazd na takowy turnus i skąd dostaje się dofinansowanie i to wcale nie małe. Nie wiem,jak długo trwa pobyt w sanatorium na takich zasadach,czy tradycyjnie 21 dni,czy krócej. Chetnie skorzystałabym z tej formy leczenia uzdrowiskowego,myślę,że nie ja jedna. Czy któraś z Was była na takich "wywczasach"??? _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Takie turnusy trwaja 14 dni i poczatek roku to dobry czas aby starac sie o dofinansowanie z prostej przyczyny. Po prostu PCPR maja nowe środki finansowe.
Aby skorzystac z turnusu trzeba mieć:
1. Skierowanie od lekarza, może byc od rodzinnego lub specjalisty
2. Orzeczenie o niepełnosprawności
Niestety kwota dofinansowania jest rózna, bo zależy ona od dochodu. A pozatym musze Was uczciwie ostrzec, że owszem procent dofinansowania jest spory, ale takie turnusy tez kosztuja, dlatego i swoich srodków trzeba miec sporo.
Z dofinansowania można skorzystac raz w roku i czas oczekiwania jest długi, więc warto złozyc wniosek znacznie wczesniej, niz planuje sie wyjazd.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 3:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie jestem całkowice pewna .ale chyba można sobie odliczyć to od podatku a przynajmniej można było. W tym roku jeszcze nie ma wykazu odliczen ..ale chyba zadnych nie bedzie.....? może ktoś wie ?ulga na leki zostaje..ale to inna sprawa.
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 5:03 pm Temat postu: |
|
|
W tym roku podatkowym nic sie nie zmieniło i odliczeniu podlegają:
1. Adaptacja i wyposażenie mieszkań oraz budynków mieszkalnych stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności,
2. Przystosowanie pojazdów mechanicznych do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, zakup i naprawa indywidualnego sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz ułatwiających wykonywanie czynności życiowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa domowego,
zakup wydawnictw i materiałów (pomocy) szkoleniowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności,
3. Odpłatność za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym,
4. Odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne,
5. Opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
6. Utrzymanie przez osoby niewidome I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa psa przewodnika - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
7. Opiekę pielęgniarską w domu nad osobą niepełnosprawną w okresie przewlekłej choroby uniemożliwiającej poruszanie się oraz usługi opiekuńcze świadczone dla osób niepełnosprawnych zaliczonych do I grupy inwalidztwa,
8. Opłacenie tłumacza języka migowego,
9. Kolonie i obozy dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej oraz dzieci osób niepełnosprawnych, które nie ukończyły 25 roku życia,
10. Leki - w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu a kwotą 100 zł, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki (stale lub czasowo),
11. Odpłatny, konieczny przewóz na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne:
osoby niepełnosprawnej - karetką transportu sanitarnego,
osoby niepełnosprawnej, zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa, oraz dzieci niepełnosprawnych do lat 16 - również innymi środkami transportu,
używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł,
12. Opłatne przejazdy środkami transportu publicznego związane z pobytem:
na turnusie rehabilitacyjnym,
w zakładach, o których mowa w pkt 6,
na koloniach i obozach dla dzieci i młodzieży, o których mowa w pkt 11.
Pozatym chciałabym jeszcze Wam powiedziec bo o tym tez nie wszyscy wiedza osoby pobierające rentę socjalną mają prawo do zwolnienia z opłat za radio i telewizję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 11:25 am Temat postu: |
|
|
Witajcie!
Czy ktoś z Was orientuje się w sprawie składania wniosków do sanatorium? Chodzi mi konkretnie o możliwość złożenia dokumentów od ostatniego czasu pobytu. Wiem jedynie, że możemy z sanatorium korzystać raz na dwa lata, ale czy muszę czekać aż upłynie konkretna data (m-c, dzień) od ostatniego mojego pobytu, czy wystarczy rok kalendarzowy? _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 12:19 pm Temat postu: |
|
|
Ewelina, rozumiem, że chodzi o skierowania składane w NFZ tak? To się nieco zmieniło - nowelizowane w zeszłym roku rozporządzenie ministra zdrowia. Możesz składać nawet dziś
Cytat: |
02.01.2007 r.
Rozporządzenie weszło w życie pod koniec ubiegłego roku. Od tego czasu ruszyła lawina. - Gdy istniały jeszcze kasy chorych, pacjent mógł jeździć do sanatorium raz w roku - wyjaśnia Barbara Nawrocka, rzecznik oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia w Bydgoszczy. - Później raz na dwa lata. Od roku nie ma ograniczeń: to lekarz decyduje o częstotliwości wyjazdów, opierając się na stanie zdrowia pacjenta - dodaje.
Zmiana przepisów spowodowała lawinę skierowań na wyjazdy lecznicze. Chory nie zdąży jeszcze wyjechać, a już biegnie do kolejnego medyka i prosi o skierowanie na następny wyjazd. W efekcie do oddziału NFZ wpływa codziennie kilkaset skierowań na leczenie sanatoryjne. - Jeszcze niedawno na wyjazd czekało się pół roku. Teraz po prostu nie nadążamy z rozpatrywaniem wniosków: termin oczekiwania wydłużył się do 14 miesięcy - zdradza Nawrocka. |
źródło
Mowa jest tylko, iż pomiędzy pierwszym a kolejnym leczeniem uzdrowiskowym przerwa powinna wynosić 12 miesięcy. Ale jak bywa w rzeczywistości...
Popierniczyli z przepisami i to zdrowo. Ja już przestaję się w tym łapać.
Zasady wystawiania i potwierdzania skierowań na leczenie uzdrowiskowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 12:23 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Robert!!
To świetna wiadomość!!
Pozdrawiam _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bozna Kadet

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 8:08 am Temat postu: |
|
|
W internecie doczytałam, ze osoba niepełnosprawna sama wybiera miejsce turnusu rehabilitacyjnego. Czy możecie jakiś ośrodek polecić?
Tutaj jest ich cała lista:
http://www.turnusy.rehabilitacyjne.pl/
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Bozna, zależy gdzie to wyczytałaś. Na leczenie kieruje lekarz, ale miejsce zależy także od profilu jaki prezentuje dany ośrodek. Wybór zatem lepiej uzgodnić z lekarzem. Tak mi się wydaje. Nigdy nie byłem w kurortach czy uzdrowiskach poza tym, że dane mi było przez Ciechocinek przejeżdżać.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 1:02 am Temat postu: |
|
|
Sorki za małe wtracenie, ale być moze przyda się komuś z forum:)
Zasady realizacji świadczeń
Sanatoria 2007
1) w zakresie uzdrowiskowego leczenia szpitalnego dorosłych i w zakresie
uzdrowiskowego leczenia sanatoryjnego dorosłych udzielanie świadczeń
w następujących profilach leczniczych: układ ruchu (reumatologia, ortopedia, neurologia, osteoporoza), układ krążenia (kardiologia, angiologia), układ trawienny (gastrologia, hepatologia), hematologia (choroby krwi i układu krwiotwórczego), układ oddechowy (pulmonologia, laryngologia), dermatologia, ginekologia, choroby nerek i dróg moczowych (nefrologia, urologia), endokrynologia (choroby tarczycy i innych gruczołów dokrewnych), cukrzyca, otyłość patologiczna, okulistyka;
2) w zakresie uzdrowiskowego leczenia szpitalnego dzieci od 3 do 18 roku życia i w zakresie uzdrowiskowego leczenia sanatoryjnego dzieci od 7 do 18 roku życia udzielanie świadczeń w następujących profilach leczniczych: układ ruchu (reumatologia, ortopedia, neurologia) układ krążenia (kardiologia, angiologia), układ trawienny (gastrologia, hepatologia), hematologia (choroby krwi i układu krwiotwórczego), układ oddechowy (pulmonologia, laryngologia), dermatologia, choroby nerek i dróg moczowych (nefrologia, urologia), endokrynologia, (choroby tarczycy i innych gruczołów dokrewnych), cukrzyca, otyłość patologiczna;
3) w zakresie uzdrowiskowego leczenia sanatoryjnego dzieci od 3 do 6 roku życia pod opieką osoby dorosłej (w przypadku mózgowego porażenia dziecięcego, ewentualnie schorzeń neurologicznych o zbliżonym obrazie klinicznym dzieci od 3 do 18 roku życia) udzielanie świadczeń w następujących profilach leczniczych:
układ ruchu (reumatologia, ortopedia, neurologia), układ krążenia (kardiologia, angiologia), układ trawienny (gastrologia, hepatologia), hematologia (choroby krwi i układu krwiotwórczego), układ oddechowy (pulmonologia, laryngologia), dermatologia, choroby nerek i dróg moczowych (nefrologia, urologia), endokrynologia (choroby tarczycy i innych gruczołów dokrewnych), cukrzyca, otyłość patologiczna;
4) w zakresie uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego dorosłych i dzieci
udzielanie świadczeń w następujących profilach leczniczych: układ ruchu
(reumatologia, ortopedia, neurologia, osteoporoza), układ krążenia (kardiologia, angiologia), układ trawienny (gastrologia, hepatologia), hematologia (choroby krwi i układu krwiotwórczego), układ oddechowy (pulmonologia, laryngologia), dermatologia, ginekologia, choroby nerek i dróg moczowych (nefrologia, urologia), endokrynologia (choroby tarczycy i innych gruczołów dokrewnych), cukrzyca, otyłość patologiczna, okulistyka.
1.4. Zabiegi fizykalne:
a) nie mniej niż trzy zabiegi fizykalne dziennie, ukierunkowane na leczenie
schorzenia będącego podstawą skierowania pacjenta do uzdrowiska,
uzależnione od wskazań i przeciwwskazań lekarskich, w tym:
− zasadniczy zabieg - bodźcowy z wykorzystaniem naturalnych surowców
leczniczych,
− dodatkowe zabiegi fizjoterapeutyczne,
b) 6 dni zabiegowych w tygodniu.
1.5. Inne :
a) dieta zgodna z profilem leczenia,
b) prowadzenie edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia ukierunkowanej zgodnie
z profilem leczniczym oddziału,
c) uprawnienia do wystawienia pacjentowi druku ZUS ZLA o niezdolności do pracy – zgodnie z obowiązującymi przepisami.
1.7.Czas trwania leczenia:
21 dni z możliwością jego przedłużenia na wniosek lekarza ordynatora, na kolejny turnus, w sytuacjach wyjątkowych uzasadnionych stanem zdrowia pacjenta, za zgodą płatnika, w miarę wolnych miejsc.
4.7. Czas trwania leczenia:
a) 21 dni dla dzieci 7 – 15 r. ż.
b) 21 dni dla młodzieży 16 – 18 r. ż., w okresie wolnym od zajęć szkolnych.
źródło: SMI do kontraktowania 2007- leczenie sanatoryjne |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 10:12 am Temat postu: |
|
|
Dzięki! Szczerze powiedziawszy czekałem, aż się odezwiesz Jeśli masz jakieś info co do procedury kierowania pacjenta do sanatorium to podaj. Chyba, że to co napisałem powyżej wystarczy. Widzę, że się orientujesz w temacie
PS. Dobre to forum, bo człowiek się wielobranżowy robi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 2:15 am Temat postu: |
|
|
Do usług upewnię się tylko w aktualizacjach na 2007 i podrzucę na forum. Zwykle w styczniu dużo się uczę z zasad  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 21, 2007 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Chciałbym w tym wątku napisać coś z własnego doświadczenia, ponieważ z racji tej, że jestem niesprawna ruchowo po udaże mózgu, byłam juz na kilku takowych wyjazdach. Do senatorium kierował mnie lekarz pierwszego kontaktu( w poradniach lekarze maja druki NFZ). Czekałam na ten wyjazd tylko 2 m-ce i w całości refundował mi NFZ, czyli nic nie płaciłam. To było rok temu 5.I. 2006r i trwało 21 dni, miałam 4 zabiegi dziennie przez 6 dni w tygodniu. Senatorium może być uzdrowiskowe lub szpitalne. Ja byłam w sanatorium szpitalnym w Ciechocinku. We wrześniu 2005 roku byłam na turnusie rehabilitacyjnym w Ustce. W pażdzierniku 2006 roku wyjechałam na turnus rechabilitacyjny do Ustronia Morskiego i tutaj nie refunduje NFZ tylko PFRON. Wnioski pobiera się w PFRON lub też odziałach MOPS, część takiego wniosku wypełnia się samemu, a część wypełnia lekarz i składa się tam gdzie się pobierało. Miejsce i termin wyjazdu wybiera się samemu. W każdym takim oddziale są wykazy miesc uzdrowiskowych z uwzględnieniem chorób i dysfunkcji. Warto też poradzić się swojego lekarza. Turnus trwa 14 dni w tym są 2-3 zabiegi dziennie oprucz niedziel i czasem sobót. MOPS i PFRON dofinansowuje każdy złożony wniosek w wysokości uzalężnionej od dochodu i grupy inwalidzkiej wnioskodawcy. W srodę składam wniosek do senatorium i na turnus rehabilitacyjny. Zaplanowłam wyjechać w maju na turnus, a we wrześniu lub październiku do senatorium.
Pozdrawiam. Ania _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Stan prawny na dziś- sanatoria w ramach skierowań/ umowy z NFZ
http://www.nfz-katowice.pl/index.php?&k0=3_ubezpieczony&k1=4_uzdrowiska
§ 2.
1.Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego wystawia skierowanie, biorąc pod uwagę:
1) aktualny stan zdrowia świadczeniobiorcy;
2) brak przeciwwskazań do leczenia uzdrowiskowego;
3) wpływ leczenia uzdrowiskowego, w szczególności warunków naturalnych (surowców leczniczych, klimatu, morza, mikroklimatu), na stan zdrowia świadczeniobiorcy;
4) dotychczasowy przebieg i wyniki leczenia uzdrowiskowego, o ile świadczeniobiorca z takiego leczenia korzystał.
2. Wzór skierowania na leczenie uzdrowiskowe, zwanego dalej "skierowaniem", określa załącznik do rozporządzenia.
3. W skierowaniu lekarz ubezpieczenia zdrowotnego może określić, po uwzględnieniu wskazań i przeciwwskazań do leczenia w danym uzdrowisku, miejsce i rodzaj leczenia uzdrowiskowego. Określenia lekarza ubezpieczenia zdrowotnego nie są wiążące dla oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia.
4. Lekarz wystawiający skierowanie zobowiązany jest do prawidłowego i czytelnego wypełnienia Części I skierowania, a w szczególności:
1) danych osobowych pacjenta, w tym PESEL, imię i nazwisko;
2) odciśnięcia pieczęci świadczeniodawcy wraz z numerem umowy zawartej z Funduszem i pieczęci imiennej lekarza wystawiającego skierowanie;
3) informacji o aktualnym stanie zdrowia pacjenta;
4) jednoznacznie określonego rozpoznania choroby zasadniczej będącej podstawą wystawienia skierowania z podaniem symbolu ICD – 10;
5) informacji o schorzeniach współistniejących.
5. Skierowanie przesyła się do oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia w zamkniętej kopercie opatrzonej napisem "SKIEROWANIE NA LECZENIE UZDROWISKOWE" umieszczonym w lewym dolnym rogu koperty pod adresem odbiorcy. Skierowanie może być przesłane przez bezpośrednio zainteresowanego świadczeniobiorcę.
§ 3.
1. Po otrzymaniu skierowania przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia, komórka organizacyjna właściwa w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego dokonuje jego rejestracji, nadając skierowaniu kolejny numer.
2. Po rejestracji skierowania lekarz specjalista w dziedzinie balneoklimatologii i medycyny fizykalnej lub rehabilitacji medycznej, zwany dalej "lekarzem specjalistą", zatrudniony w komórce organizacyjnej, o której mowa w ust. 1, dokonuje aprobaty skierowania pod względem celowości leczenia uzdrowiskowego.
3. Lekarz specjalista może zażądać od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, który wystawił skierowanie, dostarczenia w wyznaczonym terminie dokumentacji medycznej niezbędnej do ustalenia rodzaju i zakresu leczenia uzdrowiskowego, uzupełnienia lub aktualizacji tej dokumentacji oraz przeprowadzenia dodatkowych badań.
4. Lekarz specjalista po dokonaniu aprobaty skierowania w przypadkach, o których mowa w ust. 3, zwraca dokumentację medyczną lekarzowi ubezpieczenia zdrowotnego, który wystawił skierowanie. Dokumentację zwraca się w zamkniętej kopercie opatrzonej napisem "SKIEROWANIE NA LECZENIE UZDROWISKOWE – UZUPEŁNIENIE".
§ 4.
1. Oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia potwierdza skierowanie, jeżeli:
1) lekarz specjalista aprobował celowość skierowania;
2) są miejsca w odpowiednich zakładach lecznictwa uzdrowiskowego, przewidziane w umowach z tymi zakładami.
2.Potwierdzając skierowanie, oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia określa:
rodzaj leczenia uzdrowiskowego i jego tryb;
odpowiedni zakład lecznictwa uzdrowiskowego;
datę rozpoczęcia leczenia i czas jego trwania w przypadku leczenia uzdrowiskowego w trybie stacjonarnym;
termin ważności skierowania i okres leczenia w przypadku leczenia uzdrowiskowego w trybie ambulatoryjnym.",
po ust. 2 dodaje się ust. 2a i 2b w brzmieniu: "2a. W przypadku skierowania na leczenie uzdrowiskowe w trybie ambulatoryjnym, potwierdzonego przez właściwy oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia, świadczeniobiorca- pacjent uzgadnia termin rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego z zakładem lecznictwa uzdrowiskowego, do którego otrzymał skierowanie nie później niż 14 dni przed planowaną datą rozpoczęcia leczenia.
2b. Zakład lecznictwa uzdrowiskowego potwierdza Świadczeniobiorcy uzgodniony termin rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego w formie pisemnej lub elektronicznej.
3. Oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia doręcza świadczeniobiorcy potwierdzone skierowanie nie później niż w terminie 14 dni przed datą rozpoczęcia leczenia.
4. Doręczając skierowane na leczenie w sanatorium oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia informuje o zasadach odpłatności za pobyt w sanatorium.
§ 5.
1. Skierowanie, którego oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia nie potwierdził z powodu niewskazania przez lekarza specjalistę celowości skierowania, jest zwracane lekarzowi ubezpieczenia zdrowotnego, który je wystawił, wraz z podaniem przyczyny odmowy potwierdzenia skierowania.
2. O niepotwierdzeniu skierowania oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia zawiadamia świadczeniobiorcę nie później niż 30 dni od otrzymania wniosku.
3. Na niepotwierdzenie skierowania przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia nie przysługuje odwołanie.
§ 6.
1. Skierowanie, którego oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia nie potwierdził z powodu braku miejsc w odpowiednich zakładach lecznictwa uzdrowiskowego, składane jest do dokumentacji prowadzonej przez ten oddział.
2. Skierowanie, o którym mowa w ust. 1, podlega potwierdzeniu na warunkach określonych w § 8 ust. 4.
3. O przyczynie niepotwierdzenia, o której mowa w ust. 1, oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia zawiadamia świadczeniobiorcę.
§ 7.
1. Skierowanie powinno być rozpatrzone przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie 30 dni od daty jego wpływu do oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia. Termin ten może być przedłużony w przypadkach, o których mowa w § 3 ust. 3, nie więcej jednak niż o 14 dni.
2. Skierowanie wraz z wynikami badań dodatkowych, o których mowa w § 3 ust. 3, jest ważne 12 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia.
Celowo podałam odnosnik, bo Oddział Śląskiego NFZ ma ciekawie i przejrzyście opracowane zasady kierowania wraz ze zmianami- Szczawno mam pod bokiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 4:33 pm Temat postu: |
|
|
można sobie załatwiać sanatorium bądź turnus rehabilitacyjny; albo robimy to przez NFZ albo przez PFRON/MOPS/PCPR
raz jeszcze przypomnę ŚWIETNĄ stronkę
http://www.turnusy.rehabilitacyjne.pl/
oraz
www.ebon.mps.gov.pl
ja wybrałam drogę PFRON, teraz czekam na "werdykt"-ile pieniążków przyznają
wybieram ośrodek do którego chcę jechać (musi zajmować się schorzeniami, które ja mam); wybieram też termin; jeśli turnus kosztuje więcej, to dopłacam z własnej kieszeni...
Cytat: |
Wniosek o dofinansowanie rozpatrywany jest w terminie 30 dni od dnia jego złożenia. Wnioskodawca zostaje poinformowany na piśmie o decyzji, w ciągu 7 dni od daty jej podjęcia. |
dziś złożyłam wniosek; więc to szybciej idzie niż przez NFZ
mam dylemat z wyborem ośrodka hihi jakbym większych problemów nie miała
w opisach najbardziej rozbrajają mnie: wieczorki taneczne  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|