|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
beatamaria Junior

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Dzis znalazlam wiadomosc ktora wydaja sie bardzo obiecujaca .
Moze sam fakt ze sa naukowcy ktorzy pracuja nad ta choroba ; doda nam troche nadziei !
http://tuftsjournal.tufts.edu/2010/05_1/features/04/
nadmienię tylko,że to polskie forum-nie każdy zna angielski-jeśli wrzucamy wiadomości,zauważ,że są one tłumaczone  |
|
Powrót do góry |
|
 |
załamana Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 11:43 pm Temat postu: |
|
|
Okazało się,że mam zespół suchego oka,biorę arechine,zakraplam oczy kroplami i ciągle zastanawiam się dlaczego wzrosły mi przeciwciała przeciwjądrowe z 320 do 640.Powinnam zrobić ponownie te badania ale czy sie zdecyduje czas pokaże.Moja reumatolog nawet nie wspomina o konieczności ponawiania tego badania.Przepisuje tylko arechine i nie kieruje na żadne badania .Dobrze ,ze istnieje internet i tego typu fora,które są kopalnią wiedzy dla nas chorych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
micked Junior

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 7:55 pm Temat postu: Venus Williams też walczy z Sjoegrenem |
|
|
Nie jest to co prawda doniesienie medyczne, ale myślę, że budujący przykład walki z objawami Sjoegrena jaką prowadzi słynna amerykańska tenisistka Venus Williams, u której zdiagnozowano ten syndrom.
Musiała wycofać się na szereg miesięcy z rywalizacji na kortach, spadla na 100 pozycję w rankingu, ale nie traci nadziei:
„Dieta oraz ćwiczenia pozwoliły mi znacznie poprawić stan zdrowia, i jestem już blisko powrotu do rywalizacji. Absolutnie chcę wrócić na korty już w lutym,” zapowiedziała Williams.
http://www.bet365.com/news/pl/betting/tenis/williams-zapowiada-powrot |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 10:27 pm Temat postu: |
|
|
to bardziej pasuje do tematu "Celebrities i..."
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=883 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 15, 2012 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Patogeneza pierwotnego zespołu Sjorgena
Według przeprowadzonych badań osoby mające geny IRF5 oraz STAT4 wykazują większą predyspozycję do pierwotnego zespołu Sjorgena(PZS). Ostatnio poznany czynniki ryzyka to gen receptora muskarynowego 3 (CHRM3) ze względu na jego ścisły związek z produkcją śliny. Rein i wsp. przeanalizowali 17 chorych z PZS i 15 zdrowych ochotników i stwierdzili istotną statystycznie dodatnią korelację pomiędzy przeciwciałami przeciwko M3 muskarynowemu receptorowi acetylocholiny (mAChRs) a produkcją prostaglandyny E2 (PGE2) i metaloproteinazy-3 (MMP-3) w surowicy osób chorych. U wszystkich pacjentów z PZS obserwowano nacieki limfocytarne w śliniankach ze średnim focus score 3,8+-0,07, u 76% notowano dodatnie miano ANA, w tym u 47% anty-SSA (Ro) i u 41% anty-SSB (La) a w 35% dodatnie miano czynnika reumatoidalnego-RF. Autorzy sugerują,że przeciwciała mAChRs mogą stanowić nowy wariant oceny immunologicznej zajęcia gruczołów w PZS. W patogenezie PZS bierze sie pod uwagę także wzrost produkcji interleukiny 22, której poziom koreluje z anty-SSB, RF i hipergammaglobulinemia.
Reumatologia 2011/2012-nowe trendy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiaaa123 Junior

|
Wysłany: Czw Maj 23, 2013 9:17 am Temat postu: |
|
|
Kochane, mam pytanie.
jak to jest z tatuażem przy Zespole Sjogrena?
niestety nie mam dobrego lekarza prowadzącego i podejrzewam, że więcej dowiem się od Was.
Przeczytałam, że przy toczniu w sumie nie ma przeciwwskazań to pewnie przy sjogrenie tym bardziej.
Chociaż ja mam problemy ze zmianami skórnymi...
wiem, że usunąć nie można w naszym przypadku takiego tatuażu.
pytan nie zadajemy w Dziale Doniesien medycznych ,twoje pytanie zostanie usunęte, temat na forum juz był proszę przenieśc swoje pytanie tu http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1240&highlight=zesp%F3l+sjogrena+tatua%BF , używaj wyszukiwarki ona nie gryzie. dziękuję _________________ 'Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli.'  |
|
Powrót do góry |
|
 |
eugene2000 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Mam kilka tatuaży i z. Sjogrena. Nie słyszałąm o przeciwskazaniach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy to w tym temacie czy w "dysautonomia",
Przy okazji badania osob z dysautonomia majacych objawy jak przy Sjogrenie i przy jednoczensym braku przeciwcial SS-B/SS-A, wykryto przeciwciala SP-1, CA-6 i PSP. Obecnie nie uznaje sie ich jeszcze jako przeciwciala diagnostyczne Sjogrena, ale byc moze w niedalekiej przyszlosci okaza sie pomocne w diagnozowaniu osob z objawami Sjogrena i seronegatywnym SS-A/SS-B.
W kwietniu w Niemczech odbedzie sie Miedzynarodowy Kongres dotyczacych chorob autoimmunologicznych ,
by link zadzialal trzeba go skopiowac z tego ponizej i wkleic w wyszukiwarke, zwykle wstawienie linka pokazuje blad
Kod: |
http://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4046/presentation/8338 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|