|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MADA Junior

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 7:41 am Temat postu: nadgartski + wysokie ANA |
|
|
witam wszystkich.
po prawie 4,5 roku spokoju od choroby w styczniu zaczęła mi znowu dokuczać, włączono mi metypred i sie uspokoiło. jednak od 2 tyg mam kłopoty z nadgarstkami, bolą mnie rano i mam wrażenie ze są spuchnięte (na pewno jeden z nich). poza tym na wysokości piety mam taki ból jakbym naciągnęła ścięgno. zaczynam sie niepokoić. biore ketonal przeciwbólowa, ale to nie likwiduje przyczyny. myslicie, że to kwestia zmiany dawki sterydów, czy coś innego. zarejstrowałam sie do reumatologa, ale dopiero za 2 tyg mam wizytę (mimo tego, ze prywatnie), dla mnie to bardzo długo.
zimą miałam robione wiele badań, m.in. wyszły mi ANA w mianie 1:10240 i typ świecienia ziarnisty. to chyba tez nie jest typowe dla tocznia. może ktoś ma doświadczenie w podobnej sytuacji i pomoże mi to zinterpretować, ja się obawiam, ze do tego paskudztwa które już mam przyczepiło się jeszcze rzs  _________________ Magda |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 8:28 am Temat postu: |
|
|
w tego co mi wiadomo w toczniu tez moga puchnac nadgarstki i to wcale nie musi oznaczac ze masz rzs
u mnie tez podejrzewaja dodatkowo rzs ale sie tym nie martwie bo nie ma czym trzeba sie przyzwyczaic i juz.. takie zycie
postaraj sie nie zamartwiac na zapas bo jeszcze pogorszysz swoj stan, poczekaj na wizyte u reumatologa i sie wtedy wszystkiego dowiesz
3m sie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 8:32 am Temat postu: |
|
|
witaj! Jak dla mnie to tez ból nadgarstów to normalna sprawa. Jeśli chodzi o ANA również.
Tak bywa,że od czsu do czasu musi nas postrzykać. W każdym razie ze wszystkiego spowiadaj się lekarzowi.  _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 9:38 am Temat postu: |
|
|
witam..
mam nadzieję,że za dwa tygodnie prawa się wyjaśni..
ja też oprócz tocznia mam między innymi rzs.. podchodzę do tego w ten sposób,że mam większy wachlarz możliwych dolegliwoci i z tego powodu nie są one tak uciazliwe ..bo np. jesli miałabym ciągly ból głowy odczułabym ulgę gdyby zmienił się na ból np. palca .... to taki żart ( chyba głupi ).. ale z rzs też nie jest żle
optymizmu i szybkiej diagnozy !
... no i głowa do góry ..nie taki diabeł straaszny..
pozdrawiam-ewela  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|