Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorami Junior

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 3:57 pm Temat postu: Zasiłek pielęgnacyjny, ulgi, świadczenia |
|
|
witam
mam pytanie toczeń jest chorobą nie uleczalną ,ktorą stwierdzono u mnie nadal jeszcze pracuje .CZy związku z tym przysługije mi zasiłek pielęgnacyjny.Nadnieniam że nie mam orzeczenia o niepełnosprawnosci czy z tą chorobą mozna się starac o orzeczenie .Chorobę mam wykytą od niedawna czy mozecie powiedziec jak długo jeszcze pracowaliscię lub jak długo się da pracować pozdrawiam wszzystkich Dorota czyli ( Dorami) |
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Dorotko,
o ile mnie pamięć nie myli to zasilek pielegnacyjny przysluguje osobie powyzej 16 roku zycia, posiadajacej orzeczenie o niepelnosprawnosci, a nie posiadajacej przepracowanych co najmniej 5-ciu lat pracy. Gdybys z kolei miala przepracowane lata, przyslugiwalaby Ci z tytulu niezdolnosci do pracy renta inwalidzka. Zreszta ów zasilek nie przysluguje osobom, ktore pracuja i sa w stanie samodzielnie egzystowac. Tak mysle, ale moge sie mylic.
Nie pytaj ile mozna pracowac przy naszej przypadlosci, na to pytanie Ci nikt rzeczowo nie odpowie. Ja wciaz pracuje, a choruje juz ponad 10 lat. Obym dalej mogla pracowac, czego i Tobie zycze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorami Junior

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 4:42 pm Temat postu: |
|
|
bardzo ci dziękuje klasyko
ciesze sie podtrzymałas mnie na duchu że mozna długo pracowac Tobie również życze jeszcze długich lat pracy |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Dorami@!!!! jesli chodzi grupe to zawsze możesz stanąc na komisje lekarską... ja jestem na recie juz ponad 10 lat i mam uczniowską ręte których chyba juz nie ma ja stawałam jeszcze na starych zasadach i nie mam ani jednego dnia przepracowanego gdyż nie mogłam podjąc pracy po szkole obecnie mam stałą ręte całkowicie niezdolna do pracy, najlepiej stawać na komisje lekarską i chociasz grupe miec to zawsze cos a po przepracowaniu 5 lat dostaniesz rete inwalidzka pozdrawiam aga:) _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Zasilek pielegnacyjny.......jak napisala Klasyka nalezy sie po orzeczeniu calkowitej niezdolnosci do pracy i samodzielnej egzystencii.Jasli pracujesz mozesz starac sie o ustalenie stopnia niepelnoscrawnosci...ale.chyba wtedy ten zasilek sie nie nalezy...
Jsli masz przepracowane 5 lat minimum i jestes chora ,mozesz starc sie o rente .to czy ją dostaniesz zalezy od tego jak zaawansowana jest choroba...i co tu ukrywać od wiedzy i humoru orzecznika. Jesli czujesz sie zle a nie dostaniesz renty.....mozesz sie odwolywać od decyzji ....
Jesli czujesz sie na silach .chyba dla wszystkich ..praca jest zbawieniem , co tu ukrywac...zyskujesz i finansowo bo renty są dosyc niskie i nie czujesz sie zepchnieta na margines .Przynajmniej ja jak poczulam sie lepiej odczuwam czasami niedosyt..i jakies niespelnienie........ale to juz zalezy od samego chorego......
Sam zasilek pielegnacyjny mozesz otrzymac jak nie masz skonczonych 18 lat......chyba .bo cos sie zmnienilo.....
Monika
Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Sob Sty 06, 2007 5:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 6:10 pm Temat postu: |
|
|
A ja zastanawiam się gdzie zacząc wedrówkę w celu uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności. Co prawda teraz zaczynam wchodzić w remisję i pewnie i tak bym nie dostała,ale wiedzieć nie zaszkodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Asia, ja kiedyś próbowałam zgłębić ten temat, nie bardzo mi się chyba udało, ale zgromadziłam kilka użytecznych odsyłaczy, tutaj gdzie na dole wątku:
http://www.psychika.pl/forum/viewtopic.php?t=425 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Nenya,ale Ty jesteś szybka,dzięki za odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Dorotko
Zasiłek pilęgnacyjny przysługuje osobom, które mają przyznane orzeczenie o niepełnosprawności (to jest podstawą). Otrzymują zarówno osoby poniżej 16 roku życia jak i powyżej 16lat i wynosi obecnie 144zł . Jego wysokośc nie zależy od dochodu.
Poczytaj sobie , podaje link: http://www.zus.pl/swiadcze/zas006.htm _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 1:14 pm Temat postu: |
|
|
mi we wtorek przyznano dodatek pielegnacyjny ( 143zl) i umiarkowany stopien niepelnosprawnosci tylko nie wiem jak to dokladnie jest bo zalezy jak dlugo sie juz choruje mi pani doktor na komisji wpisala ze od 1998r kurcze troszke nagmatwalam ale tez chcialam zabrac glos w dyskusji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniams Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 13, 2005 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o zasiłek pielęgnacyjny to ja pracowałam i pobierałam go bez problemu. Zus często błędnie informuje, mnie powiedzieli że nie mogę brać sama na siebie- mama brała na mnie- potem wyszłam za mąż poszperałam i okazało się że moge brać normalnie sama na siebie. Teraz zasiłek jest wypłacany z MOPSu a oni chyba robią mniejsze problemy niz ZUS. |
|
Powrót do góry |
|
 |
LidkaK Junior

|
Wysłany: Wto Gru 13, 2005 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Mam orzeczenie o niepełnosprawności na 4 lata do 2008 roku. Dostałam dopiero po odwołaniu bo u nas na komisja jest najczęściej "uzdrowicielka" z ZUS więc mnie uzdrowiła i się odwoływałam. W Łodzi orzeczniczka zdębiała jak zobaczyła "wypasioną" teczkę moicvh papierów i powiedziała że nie rozumie dlaczego nie dostałam od razu! Aha no i dostałam od razu umiarkowany stopień. Zasiłku to nie daje ale zawsze dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego jest. Starałam się o dofinansowanie do zakupu zmywarki bo mi łapki powykręcało ale nie dali bo to AGD, a na AGD nie dają! nie rozumiem dlaczego. A jak ktoś rąk nie ma to co nogami ma zmywać czy prać???
LidkaK _________________ co nas nie zabije to nas wzmocni!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 13, 2005 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Te wszystkie przepisy sa tak głupie..że czasmi aż żal nie wiem tyko czy tych chorych ,czy może tych ktorzy je ustanawiali... .....wiekszość z urzedników chyba nigdy nie mialo do czynienia z ludzmi niepelnosprawnymi.........tak jest i chyba jeszce dlugo o ulgach do niepełnosprawnych będą decydować zdrowi .........
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 13, 2005 5:32 pm Temat postu: |
|
|
Zasiłek pielęgnacyjny jest przyznawany osobom z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności pod warunkiem że niepełnosprawność powstała przed 18 rokiem życia. Do 25 roku zycia pobiera opiekun z MOPS albo z zakładu pracy, jeśli zatrudnia on ponad 20 pracowników. Po 25 roku, bez względu na stan cywilny i dochody juz pobiera sie na siebie z MOPS, w danym rejonie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Lidio! Pozwole sie z Toba nie zgodzić. Dofinansowanie przysługuje bowiem na sprzęt rehabilitacyjny. A trudno nazwać zmywarkę sprzetem rehabilitacyjnym.
Oczywiście zgodze sie że przepisy tak naprawde sa na tyle skomplikowane aby jak najmniej ludzi skorzystało. Niestety taka jest smutna rzeczywistość, ale obiektywnie rzecz biorąc nie można czepiac sie wszystkiego.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|