Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 11:10 am Temat postu: Zaćma |
|
|
Byłam u okulisty bo po prostu chciałam sobie sprawić okulary, gdyż zaczęłam niedowidzieć i klapa. stwierdzono zaćmę, na prawym spora na lewym początki. Swietnie. Pewenie to te sterydy! Wcześniej 2 lata temu miałam podejrzenie jaskry ze względu na nadciśnienie w oczach ale zakraplanie przez kilka miesięcy przyniosło dobre rezultaty. Jak się zaczyna cos dziac to od razu wszytko. Czy miał ktoś podobne problemy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Asia, ja też w tamtym tygodniu byłam u okulisty, na razie oznak zaćmy nie ma, ale lekarz potwierdził że to ryzyko sterydoterapii...
Poczytaj starsze wątki na temat problemów z wzrokiem zanim ktoś dopowie coś nowego:
Problemy z oczami
Widzenie podwójne
Epidemia ślepoty |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 9:11 pm Temat postu: |
|
|
miałam podobnie, zmieniłam okulistę bo coś mi nie pasowało i twierdził, że ból gałki ocznej to przez pracę przy komputerze- przepisał rutinoskorbin i ok... wytrzymałam chyba dwa dni (wstyd się przyznać, nawet go rozliczałam )
po badaniach (u innego okulisty) okazało się że cisnienie w oczach nie takie, podejrzenie jaskry, guzki reumatyczne na tęczówce no.. i oczywiście efekty sterydoterapii..
Przy każdej wizycie u któregokolwiek okulisty mówię, że brałam sterydy.
Odwiedzam okulistę minimum 2x w roku + badanie medycyny pracy i w razie problemów- jak najszybciej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Perłowy Dżem Junior

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
bylam u okulisty w czerwcu ,niestety mam poczatki zaćmy posterydowej w obu oczkach,muszę odwiedzac okuliste co 3 mce.czasami czuje ze leki ktore przyjmuje powoduja wieksze szkody niz sama choroba. oprocz metypredu przyjmuje jeszcze arechin ale na całe szczescie zmian na dnie oka nie ma:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:24 pm Temat postu: |
|
|
ano bilnas zysków i strat powinien być przynajmniej na 0, ale niestety czasami bywa inaczej...
skoro jesteś w remisji od lat, nie kusiło cię żeby popertraktowac z lekarzem o zejściu ze sterydów? czy to za duże ryzyko?
kazdy osobnik ma inaczej, więc brońboże nie namiawiam do samowolki i ryzykowania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 4:37 pm Temat postu: |
|
|
no tak pertraktowac z lekarzem o zejściu ze sterydów to dobry pomysł ja juz ponad rok pertraktuje i jak narazie mimo ze czuje się dobrze wyniki tez mam w miare ...lekarka uwarza ze lepiej nie ..ale dalej walcze moze kiedys się uda... więc warto podyskutowac na ten temat...ale mamy nowy rok ...moze w tym sie uda  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 5:30 pm Temat postu: |
|
|
moze kiedys wyzale sie, opowiem co mnie boli i gdzie [we mnie] zaczynaja rozkwitac kompleksy, dzis tylko: dbajcie o oczy i nie pozwolcie by cokolwiek sie z nimi stalo.
Mnie koszmarnie brakuje jednego oka... (i teraz akurat chrzanie wzgledy estetyczne) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Perłowy Dżem Junior

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 6:56 pm Temat postu: |
|
|
nenya napisał: |
a
skoro jesteś w remisji od lat, nie kusiło cię żeby popertraktowac z lekarzem o zejściu ze sterydów? czy to za duże ryzyko?
|
cale szczescie jestem od 2 lat na min dawce metypredu 4mg /dobe ,nizej chyba juz nie moge zejsc.zacma jest chyba wynikiem poprzednich wysokich dawek lekow.ale poki co dobrze widze,i łykam wit E i rozne inne specyfiki i antyoksydanty hamujace metnienie soczewek.jest git.niektorzy maja gorzej i chyba nie powinnam narzekac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Charisma Junior

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 10:51 pm Temat postu: |
|
|
Ja biore 12 lat encorton.Sokole oko to ze mnie nigdzy nie było,ale jak już zaczełam miec zwroty głowy i bóle oczodołów to neurolog(na pogotowiu,gdzie wylondowałam własnie pod wplywem tych bóli) zapytała czy mierzyłam kiedys ciśnienie w oku? NO i zmierzyłam,a nastepnie dowiedziałam się, że wysokie cisnienie to pierwszy z symptomów jaskry posterydowej(hmm...watek o zaćmie,ale chyba pokrewna przypadłości).Poczułam jakbym miała za chwile oslepnać. to początki diagnozy ,wiec jeszcze kilka pomiarów cisnienia i wtedy ewentualne leczenie.Jak się cos przyczepi to juz po całości...masakra |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 11:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam
U mojej córki też wyszła zaćma posterydowa na jednym oczku. Wtedy lekarz zdecydował zejść ze sterydów do dawki zerowej. Ale niestety , krótko to trwało. Nastapiło zaostrzenie(nerki) i inne peoblemy. Znowu ma podawane sterydy.
Prośba do Klasyki-jeśli mozesz napisz cos więcej o swoich problemach.
Na kontrolę z córka chodzę co pół roku. Wcześniej co 3mies.
Jak byłyśmy w Warszawie w październiku - wyszło jeszcze uszkodzenie nabłonka rogówki  _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 10:37 am Temat postu: |
|
|
To ja może napisze o moich doświadczeniach: Także po pół roku faszerowania sterydami fatalnie widziałam, okulista stwierdził zaćmę i przepisał jakieś kropelki. Nie zauważyłam żadnej poprawy Po zmianie encortonu na Calcort problem minął. Teraz gorzej widzę tylko na jedno oko i to przy dużym świetle. Warto więc rozpatrzć kwestię zamiamy... mimo nieporónwnywalnych kosztów  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lidka54 Junior

|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 6:56 pm Temat postu: |
|
|
Na prawe oko widzę słabo ,okulista chce mnie operować na zaćmę.Co Wy na to ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 7:03 pm Temat postu: |
|
|
jesli masz szanse na operacje to nie namyslaj się ani chwili, u nas czeka się około 3 lat, to zabieg a nie operacja, rutyna, mimo iz chorujemy to jest bezpieczne najczęsciej zabieg laserowy trwa okolo 15 min, rzadko trzeba operowac standartowo _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gosiek83 Junior

|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 7:33 pm Temat postu: |
|
|
i ja mam zaćmę posterydową na obu oczach i czeka mnie operacja, niestety boję sie zdecydować! |
|
Powrót do góry |
|
 |
lidka54 Junior

|
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 3:39 pm Temat postu: |
|
|
W Świdnicy też czeka się 2 lata,można to zrobić prywatnie. |
|
Powrót do góry |