|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 4:17 am Temat postu: Dania inaczej....... |
|
|
Kalafor ...kazdy zana ....a kotlety z kalafiora,,,,,,,?
Smaczne i proste,,,,,,Gotujemy kalafior .....odcedzamy go na sicie.......odcinany twarde lodyzki ...reszte rozgniatamy .......poniewaz zawiera duzo wody robimy to na sicie.......
Przekladamy do misy ........dodajemy skladniki tak jak na mielone........jajko mala bulke mocno odcisnieta z wody......zaleznie od smaku dodajemy zielona cebulke koperek ......lub zielona piatruszke.....doprawiamy ......pieprz .......sol .......sporo ...zagniatamy dosypujac do srodka troche suchej bulki tartej.....
Panierujemy i na rozgrzany tluszcz......smazymy ......ostroznie lopatka obracamy .......Mozna go jesc na zimno oraz danie obiadowe z sosem koperkowym.....Smacznego!
Bulki tatrej dodajemy do srodka tyle aby dalo sie uformowac klopsiki........ |
|
Powrót do góry |
|
 |
chantall Junior


Dołączył: 25 Gru 2004 Posty: 21 Skąd: swidnik
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Musze sprobowac...brzmi dosyc ciekawie.
a ostatnio sie dowiedzialam ze ze kalafior i brokuly maja duzo potasu, ktory mi strasznie spadl niestety, wiec zajadam owe warzywka ile wlezie...
jak sprobuje to napisze jak mi smakowalo...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Moje dzieci nigdy nie chcialy kalafiora...ale pod ta postacia owszem.....
Duzo potasu zawieraja takze morele.....zaczyna sie sezon jedz ile sie da.....oczywiscie pomidory......ziemniaki ugotowane w mundurkach...
zielenina...Mnie zawsze go brakuje wiec morele sa podstawą sok pomidorowy......zielona pietruszka..kalafior ...melon..rodzynki orzechy..
Poszukaj po tabelach jest sporo warzyw a sezon w pelni i oczywiscie parpryka mniam.....
monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
zuzka Master butterfly

Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 894
|
Wysłany: Pią Lip 22, 2005 9:33 pm Temat postu: |
|
|
A lubicie naleśniczki? Ja robię z mąki orkiszowej lub pszennej 2000 plus troche razowej żytniiej, wychodzą fantastyczne i najlepsze z jakimś dżemem. Spróbujcie, naprawdę warto  _________________ Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Nie Lip 24, 2005 9:09 pm Temat postu: |
|
|
potrawa węgierska
Cebulę zsszklić na oliwie/4/podlac lekko wodą i zagotować,wsypać dużo mielonej słodkiej papryki/musi być dobrze czerwone/.Ryż ugotowac na półmiekko/2 szklanki/wymieszać z 1/2 kg pokrojonych odparowanych pieczarek.dodac sól i przyprawy wg smaku.Wszystko razem wymieszać.Zapiekac w barszczówkach polac smietaną i posypac żółtym serem.
Smacznego
/mozna przygotować wcześniej i zapiekac po jakimś czasie.Można dodac drobno krojone pieczone lub gotowane mięso/
Ostatnio zmieniony przez Lidia dnia Pon Lip 25, 2005 2:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Cukinia
---------
Cukinię niezbyt wyrośniętą bez obierania pokroić w plastry/1 cm/posolić i zostawić na 10 minut.opruszyć pieprzem i panirować jak kotlety.smażyć na złoto.Można podawać z sosami /pomidorowym,koperkowym/.
Smacznego
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 2:46 pm Temat postu: |
|
|
Tez jestem smakoszem hehe
i tylko dodam ,ze to niekoniecznie musi być cukinia
ale także .. patisony  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aneta Master butterfly


Dołączył: 06 Lip 2005 Posty: 481 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 3:02 pm Temat postu: |
|
|
no to jak jesteśmy przy cukinii to ja robię z niej placki. tak naprawde to powinny to być racuszki ale ja nie toleruję proszku do pieczenia, więc u mnie są to placki
cukinie obieramy, ścieamy na grubych oczkach, dodajemy jajo, mąkę, szczypte soli i troszkę pieprzu , dla tych co mogą to dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do piecznenia i smażymy jak placki ziemniaczane na złoty kolor. _________________ Chron bakterie! To jedyna kultura u niektorych ludzi
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Jako,że jest teraz sezon na fasolkę szparagową-polecam przepis na bigos fasolkowy. Dowolna ilość fasolki ugotować w osolonej wodzie,pokroić na ok.1 cm.kawałki. Kiełbachę np.śląską pokroić w kostkę,usmażyć razem z cebulą .Można dodać przecisnięty przez praskę czosnek.Wymieszać razem z fasolka,dodac drobno pokrojony duży pęczek pietruszki zielonej,koncentrat pomidorowy,vegetę,pieprz.{pogotować ok.5 min.Dla ułatwienia sprawy mieszam koncentrat pomidorowy razem z przyprawami w szklance goracej wody. Pycha ! A ile witamin.... _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Zupa nic
------------
Ugotować budyn z podwójnej ilości mleka.Utrzeć kogel mogel z 2 żółtek z dwiema łyżeczkami cukru.2 białka ubić na sztywno dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać.na gotujący budyń kłaść białkowe kluski.Po chwili gotowania odwrócić na drugą stronę ,.Ugotowane wyłożyć na talerze.kogelmogel dodać do gorącego budyniu nie gotować.szybko przestudzić i podawać z białkowymi piankami.Można mocno schłodzić w lodówce.
Smacznego
Lidka
Zupa owocowa inaczej
---------------------------
Wieczorem/bo chłodniej /usmażyć 4 naleśniki.po wystudzeniu pokroić je w paseczki.Ugotować kompot z dowolnych owoców bez pestek i zimny zmiksować podawzć z naleśnikowym makaronem i kleksem śmietany/oczywiście na zimno/
Smacznego
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2005 5:42 pm Temat postu: |
|
|
---Placki ziemniaczane......inaczej.....
____________________________________
Trzemy ziemniaki na placki, doprawiamy przyprawami dodajemy jajko
ale maki dodajemy mniej niz do tradycyjnych placków ,4 duze lyzki platkow owsianych surowych.....
Drobno szatkujemy kiszona kapuste.....musi byc mocno kwasna.....dodajemy do ziemniakow..i pieczemy .........beda chrupkie i smaczne.....
Jesli ktos lubi kapuste kiszona mozna dodac......1/3 kapusty na 2/3 potartych ziemniakow...............jesli nie, zrobic tylko z platkami.....
Smacznego ......Monika
Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Pią Mar 15, 2013 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
slodka_istota Master butterfly


Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 707 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2005 10:12 am Temat postu: |
|
|
obrzartuchy eheheh
Pozdrawiam
slodka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly


Dołączył: 20 Maj 2005 Posty: 2900 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: Sro Sie 03, 2005 7:28 pm Temat postu: |
|
|
dzis na obiadek mialam kotlety z kalafiora ktore zreszta cala rodzinka wychwalala pod niebiosa a mamusia kazala podziekowac za przepis tak wiec dzieki monis  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Skrzydełka po diabelsku
------------------------------
od skrzydełek obcinamy końcówki /sama kostka i skórka/pozostałą część zanurzamy a raczej smarujemy zaprawą i pozostawiamy w tej zaprawie na 24 godziny/jak ktoś musi może być 2-3 godziny/
zaprawa
-------------
2 łyzki płynnego lub półpłynnego miodu,łyżeczka musztardy,1/5 łyżeczki soli,
6 kropli tabasco,pieprz ,slodka papryka,2 przeciśnięte przez praskę lub roztarte ząbki czosnku-razem wymieszać do rozpuszczenia soli dodac 4 łyżki oleju i ta miksturą nasmarować skrzydełka.piec na grilu lub w piekarniku.są naprawdę ostre ilość skłsdników zaprawy można dostosowac do własnego smaku.
Smacznego
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 8:25 pm Temat postu: |
|
|
A jedlisci ekurczaka w orzechach abo w platkach kukurydzanych?
600 g filetów z piersi kurczaka, 150 g łuskanych orzechów włoskich, 2 białka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, szczypta cukru,
olej do smażenia
Orzechy drobno siekamy.(Zamiasta orzechow moga bgyc platki kukurydziane, ale ich nie drobnimy) Filety płuczemy, osączamy, kroimy w plastry grubości 1 cm i następnie na kawałki długości 6 cm. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Filety solimy i doprawiamy pieprzem. Maczamy w ubitym białku i obtaczamy w orzechach(lub platkach), mocno przyciskając je do mięsa. Smażymy na glebokim i rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone zdejmujemy z patelni i osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Możemy podawać je z gotowym sosem słodko-kwaśnym. (te w platkach nie osoczamy papierowym recznikiem) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|