Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania inaczej.......
Idź do strony 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Wto Lip 19, 2005 4:17 am    Temat postu: Dania inaczej....... Odpowiedz z cytatem

Kalafor ...kazdy zana ....a kotlety z kalafiora,,,,,,,?
Smaczne i proste,,,,,,Gotujemy kalafior .....odcedzamy go na sicie.......odcinany twarde lodyzki ...reszte rozgniatamy .......poniewaz zawiera duzo wody robimy to na sicie.......
Przekladamy do misy ........dodajemy skladniki tak jak na mielone........jajko mala bulke mocno odcisnieta z wody......zaleznie od smaku dodajemy zielona cebulke koperek ......lub zielona piatruszke.....doprawiamy ......pieprz .......sol .......sporo ...zagniatamy dosypujac do srodka troche suchej bulki tartej.....
Panierujemy i na rozgrzany tluszcz......smazymy ......ostroznie lopatka obracamy .......Mozna go jesc na zimno oraz danie obiadowe z sosem koperkowym.....Smacznego!
Bulki tatrej dodajemy do srodka tyle aby dalo sie uformowac klopsiki........
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chantall
Junior
Junior


Dołączył: 25 Gru 2004
Posty: 21
Skąd: swidnik

PostWysłany: Wto Lip 19, 2005 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musze sprobowac...brzmi dosyc ciekawie. Very Happy
a ostatnio sie dowiedzialam ze ze kalafior i brokuly maja duzo potasu, ktory mi strasznie spadl niestety, wiec zajadam owe warzywka ile wlezie...
jak sprobuje to napisze jak mi smakowalo... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Wto Lip 19, 2005 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje dzieci nigdy nie chcialy kalafiora...ale pod ta postacia owszem.....
Duzo potasu zawieraja takze morele.....zaczyna sie sezon jedz ile sie da.....oczywiscie pomidory......ziemniaki ugotowane w mundurkach...
zielenina...Mnie zawsze go brakuje wiec morele sa podstawą sok pomidorowy......zielona pietruszka..kalafior ...melon..rodzynki orzechy..
Poszukaj po tabelach jest sporo warzyw a sezon w pelni i oczywiscie parpryka mniam.....
monika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zuzka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 893

PostWysłany: Pią Lip 22, 2005 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A lubicie naleśniczki? Ja robię z mąki orkiszowej lub pszennej 2000 plus troche razowej żytniiej, wychodzą fantastyczne i najlepsze z jakimś dżemem. Spróbujcie, naprawdę warto Very Happy
_________________
Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Nie Lip 24, 2005 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

potrawa węgierska

Cebulę zsszklić na oliwie/4/podlac lekko wodą i zagotować,wsypać dużo mielonej słodkiej papryki/musi być dobrze czerwone/.Ryż ugotowac na półmiekko/2 szklanki/wymieszać z 1/2 kg pokrojonych odparowanych pieczarek.dodac sól i przyprawy wg smaku.Wszystko razem wymieszać.Zapiekac w barszczówkach polac smietaną i posypac żółtym serem.
Smacznego
/mozna przygotować wcześniej i zapiekac po jakimś czasie.Można dodac drobno krojone pieczone lub gotowane mięso/


Ostatnio zmieniony przez Lidia dnia Pon Lip 25, 2005 2:19 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cukinia
---------

Cukinię niezbyt wyrośniętą bez obierania pokroić w plastry/1 cm/posolić i zostawić na 10 minut.opruszyć pieprzem i panirować jak kotlety.smażyć na złoto.Można podawać z sosami /pomidorowym,koperkowym/.
Smacznego
Lidka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1628

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tez jestem smakoszem hehe Very Happy
i tylko dodam ,ze to niekoniecznie musi być cukinia
ale także .. patisony Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
aneta
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 481
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 3:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to jak jesteśmy przy cukinii to ja robię z niej placki. tak naprawde to powinny to być racuszki ale ja nie toleruję proszku do pieczenia, więc u mnie są to placki
cukinie obieramy, ścieamy na grubych oczkach, dodajemy jajo, mąkę, szczypte soli i troszkę pieprzu , dla tych co mogą to dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do piecznenia i smażymy jak placki ziemniaczane na złoty kolor.
_________________
Chron bakterie! To jedyna kultura u niektorych ludzi

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3274
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Sro Lip 27, 2005 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako,że jest teraz sezon na fasolkę szparagową-polecam przepis na bigos fasolkowy. Dowolna ilość fasolki ugotować w osolonej wodzie,pokroić na ok.1 cm.kawałki. Kiełbachę np.śląską pokroić w kostkę,usmażyć razem z cebulą .Można dodać przecisnięty przez praskę czosnek.Wymieszać razem z fasolka,dodac drobno pokrojony duży pęczek pietruszki zielonej,koncentrat pomidorowy,vegetę,pieprz.{pogotować ok.5 min.Dla ułatwienia sprawy mieszam koncentrat pomidorowy razem z przyprawami w szklance goracej wody. Pycha ! A ile witamin....
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pią Lip 29, 2005 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa nic
------------
Ugotować budyn z podwójnej ilości mleka.Utrzeć kogel mogel z 2 żółtek z dwiema łyżeczkami cukru.2 białka ubić na sztywno dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać.na gotujący budyń kłaść białkowe kluski.Po chwili gotowania odwrócić na drugą stronę ,.Ugotowane wyłożyć na talerze.kogelmogel dodać do gorącego budyniu nie gotować.szybko przestudzić i podawać z białkowymi piankami.Można mocno schłodzić w lodówce.
Smacznego
Lidka



Zupa owocowa inaczej
---------------------------
Wieczorem/bo chłodniej /usmażyć 4 naleśniki.po wystudzeniu pokroić je w paseczki.Ugotować kompot z dowolnych owoców bez pestek i zimny zmiksować podawzć z naleśnikowym makaronem i kleksem śmietany/oczywiście na zimno/
Smacznego

Lidka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Nie Lip 31, 2005 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---Placki ziemniaczane......inaczej.....
____________________________________
Trzemy ziemniaki na placki, doprawiamy przyprawami dodajemy jajko
ale maki dodajemy mniej niz do tradycyjnych placków ,4 duze lyzki platkow owsianych surowych.....
Drobno szatkujemy kiszona kapuste.....musi byc mocno kwasna.....dodajemy do ziemniakow..i pieczemy .........beda chrupkie i smaczne.....
Jesli ktos lubi kapuste kiszona mozna dodac......1/3 kapusty na 2/3 potartych ziemniakow...............jesli nie, zrobic tylko z platkami.....
Smacznego ......Monika


Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Pią Mar 15, 2013 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
slodka_istota
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 708
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon Sie 01, 2005 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

obrzartuchy eheheh Twisted Evil

Pozdrawiam
slodka Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
didulka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 2924
Skąd: Świętochłowice

PostWysłany: Sro Sie 03, 2005 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzis na obiadek mialam kotlety z kalafiora ktore zreszta cala rodzinka wychwalala pod niebiosa a mamusia kazala podziekowac za przepis tak wiec dzieki monis Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Czw Sie 04, 2005 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skrzydełka po diabelsku
------------------------------
od skrzydełek obcinamy końcówki /sama kostka i skórka/pozostałą część zanurzamy a raczej smarujemy zaprawą i pozostawiamy w tej zaprawie na 24 godziny/jak ktoś musi może być 2-3 godziny/
zaprawa
-------------
2 łyzki płynnego lub półpłynnego miodu,łyżeczka musztardy,1/5 łyżeczki soli,
6 kropli tabasco,pieprz ,slodka papryka,2 przeciśnięte przez praskę lub roztarte ząbki czosnku-razem wymieszać do rozpuszczenia soli dodac 4 łyżki oleju i ta miksturą nasmarować skrzydełka.piec na grilu lub w piekarniku.są naprawdę ostre ilość skłsdników zaprawy można dostosowac do własnego smaku.

Smacznego
Lidka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Czw Sie 04, 2005 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jedlisci ekurczaka w orzechach abo w platkach kukurydzanych?

600 g filetów z piersi kurczaka, 150 g łuskanych orzechów włoskich, 2 białka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, szczypta cukru,

olej do smażenia

Orzechy drobno siekamy.(Zamiasta orzechow moga bgyc platki kukurydziane, ale ich nie drobnimy) Filety płuczemy, osączamy, kroimy w plastry grubości 1 cm i następnie na kawałki długości 6 cm. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Filety solimy i doprawiamy pieprzem. Maczamy w ubitym białku i obtaczamy w orzechach(lub platkach), mocno przyciskając je do mięsa. Smażymy na glebokim i rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone zdejmujemy z patelni i osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Możemy podawać je z gotowym sosem słodko-kwaśnym. (te w platkach nie osoczamy papierowym recznikiem)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 1 z 19

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group