Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania inaczej.......
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sob Sie 14, 2010 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kalinowa sałatka

1 szklanka pęczaku
puszka kukurydzy
2 pęczki szczypioru
pęczek pietruszki natki
3 świeże ogórki
5 łyżek oleju slonecznikowego
2 łyżki soku cytrynowego lub ocet winny
1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz , czosnek

Ugotowany na sypko pęczak wsypac do salaterki , ostudzić.
Kukurydzę odsączyć i dodać do kaszy. Dodać drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Ogórki obrać, pokroić w małą kostkę, wsypać do salaterki. Dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać. Polać olejem, sokiem cytrynowym lub octem, posypać ziołami i pieprzem. Wymieszać. przybrać natką pietruszki.
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 7:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Makaron "telewizyjny" Wink

- Ugotować makaron, najlepiej wstążki;
- na patelni podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kosteczkę lub piórka ;

- w miseczce rozbełtac jajko /ldowolną ilość w zależności od ilości makaronu, ja dałam jedno duże, bo na dwie osoby/
- dodać do tego starty na tarce na drobno żółty ser i gęstą,słodka śmietanę /łyżkę/, całość dobrze wymieszać.

- do podsmażonego boczku dodać makaron, podsmażać chwilkę,aż nabierze zlocistego koloru
- zdjąć z patelni i na taki gorący wlać masę z miseczki, dokładnie wymieszać, aż się lekko zetnie a ser rozpuści
- na talerzach posypać ziołami prowansalskimi.
Nam bardzo smakowalo i na pewno zrobię to jeszcze kiedyśSmile
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podobnie robimy zapiekankę w naczyniu żaroodpornym
tylko dodaję por , czasem pieczarki lub paprykę, czasem zostanie mięsoz rosołu - wersja róznościowa
i obiadek gotowy
to jest danie na winie
co się na winie to buch do makaronu i jest obiad Wink

dzieci polewają keczupem
my popijamy do tego zimne piwo
smacznego w imieniu własnym i Agatki
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Moksia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 413
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2010 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oto moja niskobiałkowa propozycja, kulinarna przetestowana dziśSmile

placuszki ziemniaczano-marchwiowe z piekarnika
Robimy zwyczajne skłądniki jak na placki ziemniaczane + dodajemy marchewkę i małe co nieco do smaku:
- 1/2 kg ziemniaków;
- 2-3 marchewki;
- 1 cebulę;
- paprykę słodką i ostrą;
- sól i pieprz;
- zioła prowansalskie;
- łyżkę mąki
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (próbowałam też na jarzynowej - ale nie polecam), na drobnej tarce zetrzeć cebulę i do tego zetrzeć na tarce jarzynowej marchewkę - wszystko wymieszać. Dodać trochę czerownej papryki ostrej i słodkiej, zioła, mąkę i trochę pieprzu i soli (choć sól dla tych co nie mogą można spokojnie pominąć - próbowała i placki wychodzą bardzo dobre). Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180C i uformować na papierze do pieczenia wysmarowanym oliwą płaskie placuszki. Piec z termoobiegiem po 15 minut z każdej strony.

Placuszki smakują doskonale bez dodatków, ale pewnie jeszcze lepiej jako dodatek do pysznych sosów.

POLECAM Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków Smile

Składniki:
- ziemniaki
- ogórki świeże (mogą być tzw. węże lub gruntowe)
- marchew
- pietruszka
- seler
- mięso z żeberek wieprzowych
- do smaku: pieprz, sól, chilli, koperek

Najpierw ugotować warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, ogórki można dodać ciut później. Gotować jakiś czas aż będą ugotowane, wtedy dodać ugotowane wcześniej mięsko z żeberek wieprzowych - obrać je najpierw z kości i pokroić. Całość pogotować kilka minut.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, ja dodaję także odrobinę chilli. Fajnie z ogórkami komponuje się także koperek.

Taki banalny przepis z wykorzystaniem tego, co zalega w lodówce Wink[/b]
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Paź 09, 2010 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa krem z marchwi z imbirem


Składniki, 2 porcje:

 2 łyżki masła
 1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
 230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
 1 łyżka drobno startego imbiru
 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
 300 ml bulionu warzywnego
 60 ml płynnej śmietanki 18%
 sól i pieprz

 Rozpuszczam masło w rondlu na małym ogniu. Dodaję cebulę i gotuję, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie.
 Dodaję marchewkę i pietruszkę, przykrywam rondel i gotuję od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
 Dodaję imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum, duszę pod przykryciem przez 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
 Zdejmuję z ognia, miksuję w blenderze na krem, przelewam z powrotem do umytego rondla, dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem.
 Podaję gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podany przepis jest na 2 porcje zupy, ja potroiłam składniki, aby wyszła zupa na ok. 6 porcji.
Polecam Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Czw Lis 11, 2010 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Makaron z groszkiem i wędzonym boczkiem

-opakowanie mrożonego groszku - 450g
-10 plasterków wędzonego boczku (może być więcej albo mniej)
-paczka tartego parmezanu ok 100-150g
-paczka makaronu muszelki
-śmietana kwaśna - wg uznania (ja dałam mały kubeczek 18%)
-sól i pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu.
Boczek kroimy na małe kawałki, smażymy. Dodajemy groszek; grzejemy aż się rozmrozi (można dodać troszkę wody z makaronu). Następnie do tego wlewamy śmietankę. Mieszamy. Następnie dorzucamy tarty parmezan. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem-wg uznania. Razz
Na końcu wrzucamy makaron, znów mieszamy i zajadamy Very Happy

szybko, pysznie, niedrogo Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Czw Lis 25, 2010 3:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bella85
co do naleśników-z tych przepisów robiłam i są pyszne Smile


KANADYJSKIE NALEŚNIKI Z MAŚLANKI

Składniki:
15 dag zwykłej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml wody
120 ml maślanki
3 duże jajka

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, suche składniki mieszamy, podobnie jak maślankę z wodą. W kopczyku mąki robimy zagłębienie. Wlewamy porcję płynu i mieszamy elektrycznym mikserem. Do mieszanki dodajemy porcjami wymieszane jajka. Wszystko razem ubijamy na dużej szybkości, aż do otrzymania gładkiego, pozbawionego grudek ciasta. Naleśniki najlepiej smażyć na bardzo gorącym smalcu – około 45 sekund na każdej stronie. Naleśniki polewamy syropem klonowym i podajemy z odrobiną świeżej śmietany. Można ją zastąpić bitą śmietaną, albo lodami.

NALEŚNIKI MAŚLANKOWE

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (cukier waniliowy albo aromat)
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
cukier do posypania

Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać cukier. Do drugiej miski przesiać cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajeczno – maślankowej i zmieszać wszystko za pomocą trzepaczki. Dolać stopione masło i zamieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać maślanki, aby było lejące. Odstawić ciasto na 10-15 minut. Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu przez 5 minut. Lekko nasmarować olejem i wlać chochlą porcję ciasta naleśnikowego na środek patelni. Naleśniki powinny być dość grube. Smażyć 2-3 minuty, aż krawędzie naleśnika zbrązowieją i delikatnie przełożyć go na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć jeszcze minutę i zdjąć z patelni. Podawać gorące naleśniki posypane cukrem, zwinięte w rulonik.
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmm...
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 2766
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią Lis 26, 2010 3:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE


Na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:
1 jogurt niskotłuszczowy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.

więcej na http://www.tvnstyle.pl/news/3573/view
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sob Lis 27, 2010 12:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj,lubię jak te dziewczyny gotują-jeszcze jest tego typu angielski(?) program-nasz pewnie na licencji jest właśnie Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Sob Lis 27, 2010 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez ogladam jak one gotuja i musze przyznac ze smacznie zdrowo i tanio
jest na stronie przepis na placuszki z cukini ja je ciut udoskonaliłam bo dodałam troche zwykłej maki ( niewiele) wtedy na pewno sie nie rozlatują i sa pyszne
no ale pora roku nie ta chyba juz cukini nie ma Confused
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Sty 28, 2013 10:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rosołek inaczej Smile

potrzeba:
-rosół
-kilka ząbków czosnku
-natka pietruszki - posiekana
-kawałek sera żółtego

jak zrobić?:
do bulionówki (tudzież innego naczynia) wsypać pietruszkę - ile kto lubi, wycisnąć czosnek - ile kto lubi, zetrzeć kawałek sera żółtego i zalać gorącym bulionem Smile

pyszne i zdrowe Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Gru 16, 2013 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spód do pizzy - bezglutenowy Smile

składniki:
- drożdże - u mnie ok. 20g świeżych
- łyżka cukru
- po szklance mąk ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej
- sól
- ok 3 łyżek oliwy
- zioła (oregano, bazylia; albo zioła prowansalskie)
- ciepła woda

jak robimy
drożdże mieszamy z cukrem - czekamy aż się rozpuszczą
dodajemy mąki, sól, oliwę, zioła i tyle wody, by ciasto się ładnie wyrobiło Smile
zagniatamy i odkładamy, niech sobie troszkę urośnie - albo i nie
z ciasta formujemy cienki placek
dodatki wg uznania, gustu

piekłam w temperaturze 220 st. C (z włączonym termoobiegiem)
nie pamiętam jak długo (20?30? minut)
trzeba sprawdzać
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Sty 07, 2014 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2013/11/risotto-z-selera-naciowego-z-orzechowa.html

risotto mistrzostwo świata
doprawiłam tylko solą i pieprzem czarnym
i nie dałam soku z cytryny/ limonki
a zamiast parmezanu dałam goudę
Slina
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Wto Sty 07, 2014 6:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wygląda apetycznie Slina W ogóle stronka bardzo ciekawa. dzięki, Kinga Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Następny
Strona 17 z 19

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group