|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ania__32 Super senior

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 12:55 pm Temat postu: Zastzyk MTX |
|
|
Witam po dlugim czasie nieobecnosci.Mam pytanie.Otoz od 2001 roku biore domiesniowo zastrzyk MTX(Metrotrexat).Od ponad pol roku zaostrzyly sie u mnie bole miesniowe i stawowe,mam przykurcze palcow u rak,czasami nie moge wyprostowac palcow do tego wystepuja rowniez obrzeki.Czuje,ze te zastrzyki przestaja mi pomagac(dolacze ze oprocz MTX biore 2 mg metypredu i 2 razy dziennie Quensyl).Po przyjeciu zastrzyku czuje sie dwa dni okropnie tzn.mam mdlosci ,bole glowy nie da sie tego opisac jak sie czuje poprostu strasznie.A moze jest jakis lek przeciwko mdlosciom,ktory moglabym zazywac wlasnie w ten dzien co biore zastrzyk?wie ktos z Was moze?Gdy powiedzialam o moim samopoczuciu lekarzowi to powiedzial,ze trzeba sie zastanowic nad zmiana terapii,a ja mysle ze mozna najpierw sprobowac cos przeciw wy miotnego wziac.Zmienil mi rowniez sposob dawania zastrzykow,zamiast w posladek bede dostawala w brzuch ,jak myslicie czy ta zmiana moze pomoc?Czy ma to jakiekolwiek znaczenie gdzie sie dostaje zastrzyk??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 1:43 pm Temat postu: |
|
|
Czesc Aniu
Tez biore MTX i mam podobne problemy co ty.. mdlosci, potworne samopoczucie i wogole jakos tak slabo przez 2 dnia. Tylko nie wiem czy Ci cos pomoge bo ja przyjmuje MTX w tabletkach -12,5mg/tydzien. U mnie z tymi mdlosciami jest roznie..raz jest tak ,ze jestem ledwo zywa a innym prawie tego nie odczuwam. Wczesniej przez miesiac bralam 15mg/tydzien i bylo strasznie. Jak doktor zmniejszyla mi dawke to jest zdecydowanie lepiej. A na same mdlosci dobrze dziala sok z cytryny, kiszone/marynowane ogrorki i takie rozne dosc intesntywne smaki;) Mi pomaga Ale nie wiem jak to sie bedzie mialo do zastrzykow. Zadnego lekarstwa niestety nie znam.
Ale jak bys cos znalazla to daj znac  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Myśląca Senior

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Metoclopramid dziala dobrze przeciwko mdlosciom ale to juz lekarz musi zdecydowac |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania__32 Super senior

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje za odpowiedzi i czekam na wiecej:)
I moje jeszcze jedno konkretne pytanie:Otoz jak pisalam wyzej od dluzszego czasu pogorszyla mi sie choroba i czy zmiana dawania zasrzykow z posladkow w brzuch moze polepszyc moj stan?Nie chodzi mi juz o same mdlosci tylko o obrzeki itp.W chwili obecnej czuje jakby zastrzyki przestaly mi pomagac i jakos mi sie nie chce wierzyc ze jak bede dostawala w brzuch to cos zmieni.Byc moze za dlugo biore w posladki i moze zastrzyki juz sie nie przyjmuja?Hmm moze rzeczywiscie zmiana pomoze co o tym myslicie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Aniu-pierwszy raz słyszę,że zmiana miejsca wkłucia coś zmieni,ale może jednak jeszcze mało wiem
Co do nudności-próbuj drażnie leków zoobojetniających-typu manti-tylko cztaj ulotki.
Poza tym jest szereg leków p.wymiotnych-jednym z lepszych i sprawdzonych w nudnościach polekowych jest właśnie metoclopramid:
http://www.ilekarze.pl/leki/M/metoclopramid-20/.
Poza tym na forum biologicznym chwalą bardzo Vomitusheel:
http://www.heel.pl/index/ofirmie/leki_firmy_heel/vomitusheel/
-lek tym bardziej wydaje sie bezpieczny ,bo to homeopatyk-piszą,że skuteczny.
Poza tym jest diphergan-ale on bardzo usypia....
Posprawdzaj jeszcze w necie:
Avioplant,
Atossę,
Emerton
No i testuj domowe sposoby
Jezeli faktycznie gorzej sie czujesz,moim zdaniem powinnas porozmawiac o zmianie leczenia z lekarzem-bierzesz małe dawki sterydów-być może masz zaostrzenie i trzeba je zwiększyć/zmienic bądż coś dorzucić...?Ale o tym juz lekarz decyduje.
Powodzenia Ci życzę  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 7:39 pm Temat postu: |
|
|
jak tylko skontaktuje sie z mamą to dam ci namiar na dobry lek przeciwwymiotny..moja mama od pół roku bierze ciężką chemie, ma raka, przerzuty czerniaka. lek jest naprawde dobry ale z gtego co wiem to drogi, mama ma pełna refundacje. najwazniejsze ze jest skuteczny, odkąd go bierze wcale nie wymiotuje. jutro napisze jak sie nazywa
pozdrawiam
już wiem- lek nazywa sie setronon
pozdrawiam _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Setronon - OndansetronumNazwa preparatu: Setronon
Nazwa międzynarodowa: Ondansetronum
Wybrane składniki: ondansetron
Postać leku: tabletki powlekane
Kategoria: Przewód pokarmowy i metabolizm
Specjalności: Gastroenterologia
Onkologia kliniczna
Chirurgia ogólna
Działanie: przeciwwymiotne
Powiązane preparaty handlowe: Setronon, tabletki powlekane, 4 mg, 10 szt
Setronon, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt
Zamienniki handlowe: Atossa, tabletki powlekane, 4 mg, 10 szt (ANPHARM)
Atossa, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt (ANPHARM)
Emetron, 4 mg, tabl.powl., 10 szt (RICHTER GEDEON)
Emetron, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt (RICHTER GEDEON)
OndaLEK 4, tabletki powlekane, 4 mg, 10 szt (LEK)
OndaLEK 8, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt (LEK)
Zofran, 4 mg, tabl.powl.,kraj, 10 szt (GLAXO WELLCOME POZNAN)
Zofran, 8 mg, tabl.powl.,kraj, 10 szt (GLAXO WELLCOME POZNAN)
WSKAZANIA
Zapobieganie i hamowanie nudności i wymiotów wywołanych chemioterapią lub radioterapią nowotworów. Zapobieganie i leczenie nudności i wymiotów pooperacyjnych.
DAWKOWANIE
Doustnie. Dawkę i częstotliwość stosowania preparatu ustala lekarz.
MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE
Zaparcia, ból głowy, zaczerwienienie twarzy i uczucie gorąca, czkawka, reakcje nadwrażliwości, niekiedy o ciężkim przebiegu, w tym reakcje anafilaktyczne, ruchy mimowolne lub drgawki, bóle w klatce piersiowej, zaburzenia rytmu serca, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, bradykardia (zwolnienie akcji serca).
POINFORMUJ LEKARZA
Gdy masz nadwrażliwość na ondansetron lub którykolwiek ze składników preparatu.
Gdy cierpisz na schorzenia wątroby, podostrą niedrożność jelit.
Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią (Lek można stosować w ciąży jedynie w przypadku zdecydowanej konieczności. Podczas stosowania ondansetronu nie należy karmić piersią).
Troche szczegółów na "zaś" się przyda.
Nawet nie wiedziałam,ze zamienniki tegoz leku podałam-może będą tańsze znacząco,a tak samo dobre?
Myślę,ze każdemu z nas może sie przydac takowa wiedza niestety  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|