Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zastzyk MTX

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ania__32
Super senior
Super senior

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 12:55 pm    Temat postu: Zastzyk MTX Odpowiedz z cytatem

Witam po dlugim czasie nieobecnosci.Mam pytanie.Otoz od 2001 roku biore domiesniowo zastrzyk MTX(Metrotrexat).Od ponad pol roku zaostrzyly sie u mnie bole miesniowe i stawowe,mam przykurcze palcow u rak,czasami nie moge wyprostowac palcow do tego wystepuja rowniez obrzeki.Czuje,ze te zastrzyki przestaja mi pomagac(dolacze ze oprocz MTX biore 2 mg metypredu i 2 razy dziennie Quensyl).Po przyjeciu zastrzyku czuje sie dwa dni okropnie tzn.mam mdlosci ,bole glowy nie da sie tego opisac jak sie czuje poprostu strasznie.A moze jest jakis lek przeciwko mdlosciom,ktory moglabym zazywac wlasnie w ten dzien co biore zastrzyk?wie ktos z Was moze?Gdy powiedzialam o moim samopoczuciu lekarzowi to powiedzial,ze trzeba sie zastanowic nad zmiana terapii,a ja mysle ze mozna najpierw sprobowac cos przeciw wy miotnego wziac.Zmienil mi rowniez sposob dawania zastrzykow,zamiast w posladek bede dostawala w brzuch ,jak myslicie czy ta zmiana moze pomoc?Czy ma to jakiekolwiek znaczenie gdzie sie dostaje zastrzyk???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc Aniu Smile
Tez biore MTX i mam podobne problemy co ty.. mdlosci, potworne samopoczucie i wogole jakos tak slabo przez 2 dnia. Tylko nie wiem czy Ci cos pomoge bo ja przyjmuje MTX w tabletkach -12,5mg/tydzien. U mnie z tymi mdlosciami jest roznie..raz jest tak ,ze jestem ledwo zywa a innym prawie tego nie odczuwam. Wczesniej przez miesiac bralam 15mg/tydzien i bylo strasznie. Jak doktor zmniejszyla mi dawke to jest zdecydowanie lepiej. A na same mdlosci dobrze dziala sok z cytryny, kiszone/marynowane ogrorki i takie rozne dosc intesntywne smaki;) Mi pomaga Smile Ale nie wiem jak to sie bedzie mialo do zastrzykow. Zadnego lekarstwa niestety nie znam.
Ale jak bys cos znalazla to daj znac Very Happy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Myśląca
Senior
Senior

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 2:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Metoclopramid dziala dobrze przeciwko mdlosciom ale to juz lekarz musi zdecydowac
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ania__32
Super senior
Super senior

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za odpowiedzi i czekam na wiecej:)
I moje jeszcze jedno konkretne pytanie:Otoz jak pisalam wyzej od dluzszego czasu pogorszyla mi sie choroba i czy zmiana dawania zasrzykow z posladkow w brzuch moze polepszyc moj stan?Nie chodzi mi juz o same mdlosci tylko o obrzeki itp.W chwili obecnej czuje jakby zastrzyki przestaly mi pomagac i jakos mi sie nie chce wierzyc ze jak bede dostawala w brzuch to cos zmieni.Byc moze za dlugo biore w posladki i moze zastrzyki juz sie nie przyjmuja?Hmm moze rzeczywiscie zmiana pomoze co o tym myslicie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 6:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu-pierwszy raz słyszę,że zmiana miejsca wkłucia coś zmieni,ale może jednak jeszcze mało wiem Rolling Eyes
Co do nudności-próbuj drażnie leków zoobojetniających-typu manti-tylko cztaj ulotki.
Poza tym jest szereg leków p.wymiotnych-jednym z lepszych i sprawdzonych w nudnościach polekowych jest właśnie metoclopramid:

http://www.ilekarze.pl/leki/M/metoclopramid-20/.

Poza tym na forum biologicznym chwalą bardzo Vomitusheel:

http://www.heel.pl/index/ofirmie/leki_firmy_heel/vomitusheel/
-lek tym bardziej wydaje sie bezpieczny ,bo to homeopatyk-piszą,że skuteczny.
Poza tym jest diphergan-ale on bardzo usypia....

Posprawdzaj jeszcze w necie:
Avioplant,
Atossę,
Emerton

No i testuj domowe sposoby Wink

Jezeli faktycznie gorzej sie czujesz,moim zdaniem powinnas porozmawiac o zmianie leczenia z lekarzem-bierzesz małe dawki sterydów-być może masz zaostrzenie i trzeba je zwiększyć/zmienic bądż coś dorzucić...?Ale o tym juz lekarz decyduje.
Powodzenia Ci życzę Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak tylko skontaktuje sie z mamą to dam ci namiar na dobry lek przeciwwymiotny..moja mama od pół roku bierze ciężką chemie, ma raka, przerzuty czerniaka. lek jest naprawde dobry ale z gtego co wiem to drogi, mama ma pełna refundacje. najwazniejsze ze jest skuteczny, odkąd go bierze wcale nie wymiotuje. jutro napisze jak sie nazywa
pozdrawiam

już wiem- lek nazywa sie setronon Smile
pozdrawiam
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 8:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Setronon - OndansetronumNazwa preparatu: Setronon

Nazwa międzynarodowa: Ondansetronum

Wybrane składniki: ondansetron

Postać leku: tabletki powlekane

Kategoria: Przewód pokarmowy i metabolizm

Specjalności: Gastroenterologia
Onkologia kliniczna
Chirurgia ogólna

Działanie: przeciwwymiotne

Powiązane preparaty handlowe: Setronon, tabletki powlekane, 4 mg, 10 szt
Setronon, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt

Zamienniki handlowe: Atossa, tabletki powlekane, 4 mg, 10 szt (ANPHARM)
Atossa, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt (ANPHARM)
Emetron, 4 mg, tabl.powl., 10 szt (RICHTER GEDEON)
Emetron, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt (RICHTER GEDEON)
OndaLEK 4, tabletki powlekane, 4 mg, 10 szt (LEK)
OndaLEK 8, tabletki powlekane, 8 mg, 10 szt (LEK)
Zofran, 4 mg, tabl.powl.,kraj, 10 szt (GLAXO WELLCOME POZNAN)
Zofran, 8 mg, tabl.powl.,kraj, 10 szt (GLAXO WELLCOME POZNAN)

WSKAZANIA

Zapobieganie i hamowanie nudności i wymiotów wywołanych chemioterapią lub radioterapią nowotworów. Zapobieganie i leczenie nudności i wymiotów pooperacyjnych.

DAWKOWANIE

Doustnie. Dawkę i częstotliwość stosowania preparatu ustala lekarz.

MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE

Zaparcia, ból głowy, zaczerwienienie twarzy i uczucie gorąca, czkawka, reakcje nadwrażliwości, niekiedy o ciężkim przebiegu, w tym reakcje anafilaktyczne, ruchy mimowolne lub drgawki, bóle w klatce piersiowej, zaburzenia rytmu serca, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, bradykardia (zwolnienie akcji serca).

POINFORMUJ LEKARZA

Gdy masz nadwrażliwość na ondansetron lub którykolwiek ze składników preparatu.

Gdy cierpisz na schorzenia wątroby, podostrą niedrożność jelit.

Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią (Lek można stosować w ciąży jedynie w przypadku zdecydowanej konieczności. Podczas stosowania ondansetronu nie należy karmić piersią).

Troche szczegółów na "zaś" się przyda.
Nawet nie wiedziałam,ze zamienniki tegoz leku podałam-może będą tańsze znacząco,a tak samo dobre?
Myślę,ze każdemu z nas może sie przydac takowa wiedza niestety Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: