| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 25, 2005 7:08 am    Temat postu: sałatki i inne przetwory | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				sałatka z cukini
 
--------------------
 
1 kg cukini po obraniu
 
20dkg cebuli
 
20dkg marchwi
 
1 łyżka soli
 
suchy koper
 
cukinię i cebulę pokroić w plasterki posplic i zostawic na 24 godziny
 
zalewa;
 
400ml wody
 
10 ml octu 10%
 
2czubate łyzki cukru
 
4 ziela angielskie 
 
2 listki laurowe
 
składniki zalewy + czosneki marchew starta na dużych wiórka chgotować 15 minut wlać ocet dodać odciśniętą cukinię i gotować 12 minut.Na dno słoika wlożyc trochę suchego kopru i wrzące nakładać do słoików.dokładnie zakręcić ustawić na zakrętkach i ciepło przykryć
 
Smacznego
  Ostatnio zmieniony przez Lidia dnia Pon Lip 25, 2005 1:56 pm, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 25, 2005 7:14 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				papryka w occie
 
----------------------
 
 
1 kg papryki
 
1,5 szklanki octu
 
2 szklanki wody
 
1 szklanka cukru
 
3 łyzki soli
 
paprykę pokroić wzdłuż ułożyć w słoikach i zalać gotującą zalewą.Dodac do każdego słoika 3-5 kropli oliwy.Pasteryzować 5 minut wstawiając słoiki do gorącej wody.Papryka jest jędrna chrupiąca
 
smacznego | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		aneta Master butterfly
  
  
  Dołączył: 06 Lip 2005 Posty: 481 Skąd: Warszawa
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 25, 2005 9:56 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				a znacie przepis na sałatkę z ielonych pomidorów   _________________ Chron bakterie! To jedyna kultura u niektorych ludzi
 
 
  | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Lip 25, 2005 10:42 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				sałatka z zielonych pomidorów
 
------------------------------------
 
2,5 kg pomidorów
 
0,5 kg cebuli
 
0,3 kg kapusty włoskiej
 
pokroić pomidory i cebulę w cienkie plastru ,kapustę poszatkować drobno.
 
posolić /gorść soli/każde w osobnym naczyniu
 
zalewa;0,5 l octu,pieprz,szklanka cukru,listek laurowy ,2-3 ziarnka ziela angirlskiego,szklanka wody-zagotować.Warzywa odcisnąć z soli i włożyć do gotującej zalewy.Gotować do zmiany koloru.Gorące nakładac do słoiczków i natychmiast zakręcać.Można skosztować czy nie wyszlo zbyt kwaśne i dodać cukru z odrobiną wody i jeszcze raz zagotować.
 
smacznego
 
Lidka
 
Najlepiej spróbować zalewę czy nie jest zbyt kwaśna.
 
ps.mozna dodać 0,3 kg ogórków oczywiście swierzych. | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		gusia_92 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Sie 01, 2005 8:01 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Salatka z salaty lodowej.
 
(porcja dla 1 osoby w zaleznosci kto ile zje)
 
 
cwiartka salaty lodowej 
 
1 pomidor
 
pol zielonego ogorka
 
sos vinegret
 
mozna dodawac jeszcze:
 
rzodkiewke, kukurydze, szynke, papryke, szypiorek
 
 
 poszatkowac salate na drobne kawalki do tego pokroic pomidiora i ogorka w pol plasterki, dodac lyzke sosu vinegret. Do smaku dodac soli. 
 
Jezeli ktos je z rzatkiewka to kroic ja w plasterki a papryke w wiekrza kostke.
 
Salatke mozna robic na rozne sposoby ze smietana, z vinegret, z jogurtem. Jak kto lubi. Zycze smacznego | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Sie 09, 2005 10:42 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dżem wieloowocowy
 
--------------------------
 
 
Spady jabłek obrać i niezbyt drobno pokroić.Poddusić podlewając odrobiną wody.Dodać wszystkie sezonowe owoce jskie są osiągalne/tanim kosztem/odparować wraz z jabłkami dodać cukru żeby dyło dobrze słodkie i odparowac aż nabierze odpowiedniej gęstości.Wkładać do niedużych sloiczków gorące i w gorącej wodzie pasreryzować 15 minut.Nie umywa się do tego żaden kupny dżem ani z dodatkiem cukru żelującego.
 
smacznego
 
Lidka | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Wto Sie 09, 2005 10:55 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Mus jabłkowy
 
-------------------
 
 
Spady jabłek obrać pokroić na ćwiartki i poddusić bez cukru.Gdy się rozgotują włożyć gorące do słoików i zapasteryzowac w gorącej wodzie.Świetne zimą po posłodzeniu do naleśników,galaretek i ciast.aznzcznie smaczniejsza jest owocowa galaretka gdy zastąpimy część wody owocowym musem.
 
smacznego.
 
 
Owoce do drugiego dania
 
-------------------------------
 
Jabłka pokroić w kawałki mniejsze niż ćwiartki ,dodać pokrojone gruszki ,paprykę słodką czerwoną i żółtą ,kilka kropli sosu tabasko sól pieprz.
 
Jak ktoś lubi można dodać ostrą paprykę w proszku i inne ziółka.udusić i gorące natychmiast zamykać w malych słoiczkach.Większe lepiej pasteryzowac.
 
Smacznego | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		gusia_92 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sie 13, 2005 10:19 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dip ogorkowy
 
 
2 ogorki zielone
 
1 jogurt naturalny 
 
3 ząbki czosnku
 
koperek
 
 
Ogórki zielone zetrzec na tarce, koperek posiekac na drobno. Dodac wycisniety czosnek. Wszystko wymieszac z jogurtem. Przyprawic wedlug uznania. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		gusia_92 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sie 13, 2005 10:27 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Sałatka z martadeli
 
 
poł kilo martadeli
 
poł słoika ogorków KORNISZONY
 
2-3 cebule
 
5 jajek ugotowanych na twardo
 
 
sos do sałatki:
 
1 łyżecza oliwy
 
poł łyżeczki soli 
 
3 łyżki cukru
 
poł łyżeczki musztardy
 
przecier pominorowy mały w puszce
 
poł łyżeczi chili
 
 
Zagotować i odstawić aż wystygnie.
 
 
Wszystko pokroić na drobna kostkę. Wymieszać ze sosem. Dodać 1 i 1/2 sloika majonezu. I odstawić na 24h do lodówki. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Ewelina Master butterfly
  
  
  Dołączył: 12 Maj 2005 Posty: 579 Skąd: pomorskie
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Sie 17, 2005 8:32 am    Temat postu: Sałatka chrupiąca | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Składniki:
 
liście sałaty
 
kiełki soji,
 
kukurydza,
 
słonecznik,
 
ser feta,
 
pomidor,
 
sos z oliwy lub jogurt naturalny.
 
Smacznego! _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak   | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Paź 07, 2005 9:02 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				  Doskonsły dodatek do dań z białego mięsa.
 
Jabłka obrać i pokroić w ćwiertki.Cukinię obrać i pokroić w kawałki zblizone wielkością do jabłek.posolić,posypać majerankiem i pozostawić na 20 minut.wrzucić na odrobinę tłuszczu na patelnię i szyko obsmażyć.
 
Można użyć samych jabłek.
 
Smacznego
 
Lidka
 
 
ps.Jabłka lepsze są kwaśnie lub kwaskowate
  Ostatnio zmieniony przez Lidia dnia Pon Paź 10, 2005 2:26 pm, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Lidia Master butterfly
  
  
  Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
  | 
		
			
				 Wysłany: Pon Paź 10, 2005 2:13 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				  Przez najbliższe 3 dni będę zajęta gruszkami.Robię gruszki w kwaśnej zalewie/mniam/.Można pojadać same lub jako dodatek do pieczonego schabu ,białych mięs i drobiu.
 
2 kg twardych gruszek/najlepsze zimowe aromatyczne.
 
1 kg cukru
 
1,5 szklanki wody
 
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
 
Do wrzącego syropu wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki i po chwili odstawić do ostygnićia.Następnego dnia syrop zlać/bedzie go więcej bo gruszki puszczą sok/sprawdzić czy dosyć kwaśny zagotować i dodać gruszki.Potrzymać chwilę żeby tylko raz zawrzały i natychmiast odstawić.czynnośćpowturzyć następnego dnia.Gruszki powinny być dość twarde i szkliste.Można dolożyć jeszce jeden dzień jeżeli gruszki były duże.Oststniego dnid gruszki włożyć do syropu i chwilę pogotować następnie wkładać do wyparzonych słoiczków.Natychmiast zakręcać i ciepło okryć kocem.Zazwyczaj się pięknie zamykają i można je pojadać przez całą zimę.Kto lubi może godać 2-3 goździki.
 
Smacznego
 
Lidka | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		veg8 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Maj 20, 2006 5:10 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dania wegetariańskie     
 
 
 
  _________________
   | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		Monika B Moderator
  
  
  Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Maj 20, 2006 5:40 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Veg bomba!
 
takie sałatki to fantazja..a jakieeeee dobre    
 
hmmmm ale mrówki nie jadam......
  Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Sob Maj 20, 2006 5:50 pm, w całości zmieniany 1 raz | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		didulka Master butterfly
  
  
  Dołączył: 20 Maj 2005 Posty: 2900 Skąd: Świętochłowice
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Maj 20, 2006 5:49 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				o rany rewelacja    
 
yymmm ale bym pomaszkiecila    | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		 |