Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sałatki i inne przetwory
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 10:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiem juz to nwet czuje po ubraniach na wage jeszcze nie weszłam
ale...
nie jest źle
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chorobcia
pomyliałam się
do sałtki z czerwona fasolą wrzucam jeszcze złote marynowane cebulki
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
jagula
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 2287

PostWysłany: Wto Sie 19, 2008 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smażone wiśnie

5 kg dobrze dojrzałych wiśni
pół kg miodu -ja daję więcej ,aż jest przyjemnie słodkie
łyżeczka cynamonu
kilkanaście goździków

Wiśnie umyć ,usunąć pestki i smażyć w dużym garnku na wolnym ogniu przez trzy dni po kilka godzin dziennie
W połowie ostatniego dodajemy goździki ,kilka minut przed zakończeniem smażenia cynamon ,a miód natychmiast po odstawieniu z ognia.Mieszamy i nakładamy do słoików (wyparzone) i zakręcamy .Następnego dnia krótko pasteryzujemy


Pomidory "na zimę"
składniki: pachnące dojrzałe pomidory, czosnek- ile kto lubi , oregano, bazylia (suszone), odrobina soli
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry (dla leniwych może być wersja ze skórką - pamiętajmy żeby je wymyć), układamy ciasno w słoiczkach warstwami przekładając czosnkiem i zasypując ziołami, zakręcamy i pasteryzujemy ok.30 minut.

Idealne do zimowego spaghetti
_________________
Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
abisynka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 2666

PostWysłany: Sro Sie 20, 2008 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

słatka z ananasem kukurydzą i rodzynkami

1 puszka kukurydzy (najlepiej bondule)
1 por
1 paczka rodzynek (najlepiej duże sułatanki)
1 puszka ananasów (czym słodsze tym bardziej słodka sałatka)
8 jajek (ugotowanych na twardo)
2 łyżki majonezu (najlepiej dekoracyjny wianiary)

anansy odsączyć z soku i pokroić w kostkę, jajka i por też pokroić w kostkę (por w drobną kostkę by łatwiej było go jeść), rodzynki sparzyć i po napęcznieniu odsączyć. wszystko razem wrzucić do wymieszania. i dodać łyżkę majonezu i dalej wymieszać jeżeli sałatka jest za sucha dodać drugą łyżkę majonezu.

uwaga
składniki dodawać w podobnych proporcjach a sałatka nie będzie za słodka a por doda pikantnego smaku.
uwaga
to typ sałatki który po kilku godzinach puszcza soki wieć się tym nie martwcie potem wystarczy pzred podaniem wymieszać.
_________________
"wiedzieć to znać swoje przeznaczenie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

śliwki prawie marynowane Wink
śliwek - dowolna ilość - ile kto pragnie
wypestkować włożyć do dużego słoja i zalać octem , tak by przykrył wszystko,
zostawić na 24 godziny
śliwki odsączyć , zasypać cukrem , nakryć i zostawić, w chłodnym miejscy stoją i dwa lata
ocet zagotować i zlać do butelek , używać do innych potraw , buraczków, barszczu ,żuru sałatki buraczano-paprykowej itp. itd.
,ma piękny rubinowy kolor
śliwek się nie pasteryzuje
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 1686
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ludmiła wiedziałaś kiedy podrzucić ten przepis Very Happy .
Mama przytargała do mnie całą reklamówkę sliwek i część juz moczy się w oceciku. Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
(...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sro Wrz 10, 2008 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiedziałam a jakże Very Happy
ja wczoraj dorobiłam kolejne
tyle że stale dokupuję cukier jak bimbrownik Wink Laughing
już zużyłam do wszystkich przetworów 40 kg
może już wystarczy
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Mella
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 996

PostWysłany: Wto Gru 30, 2008 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W związku z tym, że część osób Nowy Rok będzię witać w domu, wrzucam przepis na bardzo prostą sałatkę:

- puszka fasoli białej
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- słoik pieczarek marynowanych (ja daję ponad 1/2 l - mogą być krojone,
ale ja daję całe, tylko te większe trochę kroję)
- słoik cebulek marynowanych
- pokrojona w kostkę i podsmażona/podduszona pierś z kurczaka
- majonez (najlepszy kętrzyński lub kielecki, albo jakiś inny).

Wszystko wymieszać, można dodać jakieś przyprawy (ja daję zioła przyprawowe do sałatek) i gotowe. Wink
_________________
"Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 11:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja z taką sałatką witałam nowy rok

pierożki tortellini mogą być z mięsem albo uszka z grzybkami
do tego ananasy albo brzoskiwinie, por w każdej z tych wersji , rodzynki
i sos
majonez pół na pół ze śmnietaną , trochę soku z puszki od owoców, sól, pieprz, curry,( możnaq dodać zioła do sałatek)

smacznego
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1599
Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania

PostWysłany: Sro Maj 27, 2009 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeglądałam temat sałatek i nie zauważyłam tej sałatki. Były podobne z tuńczykiem i ryżem ale te składniki super się razem komponują i nawet dla mojego tradycjonalnego w jedzeniu męża ta sałatka była wyborna i bardzo mu smakowała. Mi też oczywiście bardzo smakowała Slina i bardzo ją polecam.
Pochodzi z serwisu Wielkie Żarcie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=65

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:
woreczek ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka groszku
puszka kukurydzy
kilka ogórków konserwowych (albo kiszonych)
kilka płatów papryki konserwowej


Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z pokrojonymi warzywami i odsączonym tuńczykiem. Posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem oraz łyżeczką ostrej musztardy.

Sałatkę można urozmaicać, na przykład:
1. zamiast konserwowej papryki dać świeżą czerwoną i pokrojoną w kostkę małą cebulkę
2. groszek wymieszać pół na pół z zieloną albo czerwoną fasolką z puszki
3. dodać pokrojone w dużą kostkę jajko

Trzeba pamiętać o dokładnym wystudzeniu ryżu i nierozgotowaniu go, bo zamiast apetycznej sałatki wyjdzie nam pudding. Lepiej też kupować tuńczyka w kawałkach niż rozdrobnionego i delikatnie domieszać go na końcu, rozbijając widelcem większe kawałki. Można dać dwie puszki tuńczyka.

Ja zamiast papryki dodałam cebulę i jajko. Wyszła przepyszna Slina
_________________
"Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dorcia- to z pewnością zasługa marynat Wink Z pewnościa ten przepis wypróbuję-ostatnio kiedy postawiono tego typu sałtkę, nie tknęłam jej ze względu na kolor,bo tuńczyka lubię,ale brakowało mi w niej koloru. A tu go będę miała! Poza tym uwielbiam wszystko co z octu Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1599
Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margaret,
no może zasługa marynat bo mają specyficzny smak. Ja np. dodałam kukurydzy z dodatkiem papryki czerwonej i miałam troszkę kolorku i nie była taka szara ta sałatka.
_________________
"Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Substraty Smile

• 2kg korali jarzębiny ( przemrożonych )

• 1 kg jabłek ( najlepiej antonówek)

• 1/2 kg gruszek

• 1/2 kg śliwek

• 2-3 łyżeczki imbiru

• 6 -8 ząbków czosnku pokrojnych tak jak się lubi ( ja lubię w płatki)

• 2 szklanki cukru

• 25 dag rodzynek

• 2 łyżeczki chili

• 2 łyżeczki kolorowego pieprzu , potłuczonego na miazgę ale nie na pył

Produkty Smile
Świeże owoce są gorzkie, nawet szkodliwe, ale po zblanszowaniu lub przemrożeniu można z nich robić różne przetwory, w tym misz - masz czyli najsmaczniejszą jarzębinę do mięs Smile
Jarzębinę umyć, odsączyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do jarzębiny. 1/2 do 2/3 owoców i cały cukier i włożyć do rondla i dusić 90 minut. Pod koniec duszenia dodać gruszki i śliwki, -rozpadają się szybko .
Następnie zdjąć z ognia, gdy owoce są rozgotowane, lekko przestudzić. Ciepłą masę przetrzeć przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucić. Czosnek obrać, posiekać. Rodzynki dokładnie opłukać.( można namoczyć w alkoholu)
Pozostałą jarzębinę oraz jabłka wrzucić do przecieru, dodać czosnek, rodzynki i przyprawy. Ponownie doprowadzić do wrzenia i dusić 10 minut. Spróbować, czy jarzębina jest dość słodka. Jeśli trzeba, dosypać cukier i podgrzewać, by się rozpuścił.
Słoiki umyć, wyparzyć, napełnić gorącą jarzębiną.Pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 stopni w kuchni z termoobiegiem - na blachę wlać wody , -albo tradycyjnie w garnku z wodą , ale też chwilę.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jeśli pod koniec duszenia dodamy 2-3 łyżki octu winnego, jarzębina będzie bardziej wytrawna, pasująca do dziczyzny.

z tej porcji wychodzi około 10 słoików po 0.25
można sobie podzielić na połowę wszystkie dane

w ten sposób czyli kuchnia z termoobiegiem zamykam wszystie słoiki , które trzeba zapasteryzować na zimę
trwa to chwilę i na raz sporo można ,,wrzucić do pieca "
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Wrz 19, 2009 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Palce lizać Exclamation Exclamation Exclamation

Nutella ze śliwek węgierek


2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
20 dag kakao


Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).

Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.

Smacznego.

Slina Slina Slina
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 2042

PostWysłany: Nie Wrz 20, 2009 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja Babcia nauczyła mnie prostego sposobu, aby nie pasteryzować dżemów, konfitur, marmolad czy powideł.

Po włożeniu gorących konfitur czy dżemu do słoika trzeba polać je łyżeczką spirytusu, na spirytus dać trochę cukru i następnie zapalić. Gdy spirytus prawie się wypali ( to trwa chwilkę może dwie ) trzeba zamknąć słoik.
_________________

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 3 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group