Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sałatki i inne przetwory
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 7:08 am    Temat postu: sałatki i inne przetwory Odpowiedz z cytatem

sałatka z cukini
--------------------
1 kg cukini po obraniu
20dkg cebuli
20dkg marchwi
1 łyżka soli
suchy koper
cukinię i cebulę pokroić w plasterki posplic i zostawic na 24 godziny
zalewa;
400ml wody
10 ml octu 10%
2czubate łyzki cukru
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
składniki zalewy + czosneki marchew starta na dużych wiórka chgotować 15 minut wlać ocet dodać odciśniętą cukinię i gotować 12 minut.Na dno słoika wlożyc trochę suchego kopru i wrzące nakładać do słoików.dokładnie zakręcić ustawić na zakrętkach i ciepło przykryć
Smacznego


Ostatnio zmieniony przez Lidia dnia Pon Lip 25, 2005 1:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 7:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

papryka w occie
----------------------

1 kg papryki
1,5 szklanki octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyzki soli
paprykę pokroić wzdłuż ułożyć w słoikach i zalać gotującą zalewą.Dodac do każdego słoika 3-5 kropli oliwy.Pasteryzować 5 minut wstawiając słoiki do gorącej wody.Papryka jest jędrna chrupiąca
smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
aneta
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 481
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a znacie przepis na sałatkę z ielonych pomidorów Question
_________________
Chron bakterie! To jedyna kultura u niektorych ludzi

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Lip 25, 2005 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sałatka z zielonych pomidorów
------------------------------------
2,5 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
0,3 kg kapusty włoskiej
pokroić pomidory i cebulę w cienkie plastru ,kapustę poszatkować drobno.
posolić /gorść soli/każde w osobnym naczyniu
zalewa;0,5 l octu,pieprz,szklanka cukru,listek laurowy ,2-3 ziarnka ziela angirlskiego,szklanka wody-zagotować.Warzywa odcisnąć z soli i włożyć do gotującej zalewy.Gotować do zmiany koloru.Gorące nakładac do słoiczków i natychmiast zakręcać.Można skosztować czy nie wyszlo zbyt kwaśne i dodać cukru z odrobiną wody i jeszcze raz zagotować.
smacznego
Lidka
Najlepiej spróbować zalewę czy nie jest zbyt kwaśna.
ps.mozna dodać 0,3 kg ogórków oczywiście swierzych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Pon Sie 01, 2005 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Salatka z salaty lodowej.
(porcja dla 1 osoby w zaleznosci kto ile zje)

cwiartka salaty lodowej
1 pomidor
pol zielonego ogorka
sos vinegret
mozna dodawac jeszcze:
rzodkiewke, kukurydze, szynke, papryke, szypiorek

poszatkowac salate na drobne kawalki do tego pokroic pomidiora i ogorka w pol plasterki, dodac lyzke sosu vinegret. Do smaku dodac soli.
Jezeli ktos je z rzatkiewka to kroic ja w plasterki a papryke w wiekrza kostke.
Salatke mozna robic na rozne sposoby ze smietana, z vinegret, z jogurtem. Jak kto lubi. Zycze smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Sie 09, 2005 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dżem wieloowocowy
--------------------------

Spady jabłek obrać i niezbyt drobno pokroić.Poddusić podlewając odrobiną wody.Dodać wszystkie sezonowe owoce jskie są osiągalne/tanim kosztem/odparować wraz z jabłkami dodać cukru żeby dyło dobrze słodkie i odparowac aż nabierze odpowiedniej gęstości.Wkładać do niedużych sloiczków gorące i w gorącej wodzie pasreryzować 15 minut.Nie umywa się do tego żaden kupny dżem ani z dodatkiem cukru żelującego.
smacznego
Lidka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Sie 09, 2005 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mus jabłkowy
-------------------

Spady jabłek obrać pokroić na ćwiartki i poddusić bez cukru.Gdy się rozgotują włożyć gorące do słoików i zapasteryzowac w gorącej wodzie.Świetne zimą po posłodzeniu do naleśników,galaretek i ciast.aznzcznie smaczniejsza jest owocowa galaretka gdy zastąpimy część wody owocowym musem.
smacznego.

Owoce do drugiego dania
-------------------------------
Jabłka pokroić w kawałki mniejsze niż ćwiartki ,dodać pokrojone gruszki ,paprykę słodką czerwoną i żółtą ,kilka kropli sosu tabasko sól pieprz.
Jak ktoś lubi można dodać ostrą paprykę w proszku i inne ziółka.udusić i gorące natychmiast zamykać w malych słoiczkach.Większe lepiej pasteryzowac.
Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Sob Sie 13, 2005 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dip ogorkowy

2 ogorki zielone
1 jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
koperek

Ogórki zielone zetrzec na tarce, koperek posiekac na drobno. Dodac wycisniety czosnek. Wszystko wymieszac z jogurtem. Przyprawic wedlug uznania.
_________________
.:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Sob Sie 13, 2005 10:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka z martadeli

poł kilo martadeli
poł słoika ogorków KORNISZONY
2-3 cebule
5 jajek ugotowanych na twardo

sos do sałatki:
1 łyżecza oliwy
poł łyżeczki soli
3 łyżki cukru
poł łyżeczki musztardy
przecier pominorowy mały w puszce
poł łyżeczi chili

Zagotować i odstawić aż wystygnie.

Wszystko pokroić na drobna kostkę. Wymieszać ze sosem. Dodać 1 i 1/2 sloika majonezu. I odstawić na 24h do lodówki.
_________________
.:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Ewelina
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 579
Skąd: pomorskie

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 8:32 am    Temat postu: Sałatka chrupiąca Odpowiedz z cytatem

Składniki:
liście sałaty
kiełki soji,
kukurydza,
słonecznik,
ser feta,
pomidor,
sos z oliwy lub jogurt naturalny.
Smacznego!
_________________
Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pią Paź 07, 2005 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing Doskonsły dodatek do dań z białego mięsa.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiertki.Cukinię obrać i pokroić w kawałki zblizone wielkością do jabłek.posolić,posypać majerankiem i pozostawić na 20 minut.wrzucić na odrobinę tłuszczu na patelnię i szyko obsmażyć.
Można użyć samych jabłek.
Smacznego
Lidka

ps.Jabłka lepsze są kwaśnie lub kwaskowate


Ostatnio zmieniony przez Lidia dnia Pon Paź 10, 2005 2:26 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Paź 10, 2005 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing Przez najbliższe 3 dni będę zajęta gruszkami.Robię gruszki w kwaśnej zalewie/mniam/.Można pojadać same lub jako dodatek do pieczonego schabu ,białych mięs i drobiu.
2 kg twardych gruszek/najlepsze zimowe aromatyczne.
1 kg cukru
1,5 szklanki wody
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Do wrzącego syropu wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki i po chwili odstawić do ostygnićia.Następnego dnia syrop zlać/bedzie go więcej bo gruszki puszczą sok/sprawdzić czy dosyć kwaśny zagotować i dodać gruszki.Potrzymać chwilę żeby tylko raz zawrzały i natychmiast odstawić.czynnośćpowturzyć następnego dnia.Gruszki powinny być dość twarde i szkliste.Można dolożyć jeszce jeden dzień jeżeli gruszki były duże.Oststniego dnid gruszki włożyć do syropu i chwilę pogotować następnie wkładać do wyparzonych słoiczków.Natychmiast zakręcać i ciepło okryć kocem.Zazwyczaj się pięknie zamykają i można je pojadać przez całą zimę.Kto lubi może godać 2-3 goździki.
Smacznego
Lidka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1628

PostWysłany: Sob Maj 20, 2006 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dania wegetariańskie Wink



_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17131

PostWysłany: Sob Maj 20, 2006 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Veg bomba!
takie sałatki to fantazja..a jakieeeee dobre Very Happy
hmmmm ale mrówki nie jadam......


Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Sob Maj 20, 2006 5:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
didulka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 2919
Skąd: Świętochłowice

PostWysłany: Sob Maj 20, 2006 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o rany rewelacja Laughing
yymmm ale bym pomaszkiecila Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group