| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 
	
	
		| Autor | Wiadomość | 
	
		| gusia_92 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 10 Lip 2005
 Posty: 1076
 Skąd: Skoczów
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sob Paź 15, 2005 8:04 pm    Temat postu: przepisy wigilijne. |   |  
				| 
 |  
				| Moze to troche za wszesnie ale warto sabie je wyprubowac przed swietami albo przemyslec czy zrobic. moze i jestem glupia ale do swiat tylko dwa miesiace a jak znam zycie to to strasznie zleci. 
 Ciastka z ryzu dmuchanego
 
 30 dag krówek
 2 łyzki kakao                                 > rozpuscic w rondlu na gazie
 1/2 kostki margaryny
 
 Do masy wsypac
 1 paczke ryzu dmuchanego i pozadnie wymieszac
 
 Kłaśc na talerz male kupki lyzeczka. Gdy ostygnie ciastka sa gotowe.
 _________________
 .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Lidia Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 22 Sty 2005
 Posty: 2511
 Skąd: Gliwice
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw Paź 27, 2005 10:22 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| pierniczki ------------
 
 1 kg mąki pszennej
 3 jaja
 25 dkg miodu
 25 dkg cukru
 25 dkm masła/margaryny/12 dkg smalcu
 1 czubata łyżeczka kakao
 1 łyżeczka amoniaku
 1 łyżeczka sody
 2 przyprawy korzenne
 stopić miód,tłuszcz,cukier i dodac przyprawy.
 Makę przesiac z sodą i amoniakiem połączyc z letnią masa i dobrze wyrobić.Może w lodówce poleżeć kilka dni najmniej 12godzin.Rozwałkowac
 placki i wycinac foremkami pierniczki.wstawiać do goracego pieca /170/
 piec 10-11 minut w zależności od piekarnika.układaćluźno na blaszce bo bardzo rosną.Ciastka są bardzo kruche.po ozdobieniu przechowywać w szczelnym słoju 2-4 tygodnie.
 smacznego
 Lidka
 _________________
 "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 "Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 Seneka
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Dorota Ka Senior
 
  
 
 Dołączył: 03 Mar 2005
 Posty: 71
 Skąd: Kędzierzyn
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw Paź 27, 2005 12:50 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Cześć Lidzia  może masz przepis ale wyprobowany na sernik jesli tak to napisz mi nie wiedziec dlaczegoale moje serniki  zawsze po upieczeniu klapna jak cholerka a w czasie pieczenia wszystko wyglada idealnie wyrosniety rumiany aż ślinka leci a po czasie opadnie nie wiem czy cos zle robie czy mam zly przepis a widze ze ty duzo pieczesz to moze mi cos poradzisz.pozdrawiam Dorota |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| agulka Master butterfly
 
  
 
 Dołączył: 02 Paź 2005
 Posty: 222
 Skąd: Chelm- Wawa Wawa - Chełm
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw Paź 27, 2005 3:26 pm    Temat postu: mniam mniam |   |  
				| 
 |  
				| az mi slinka cieknie ojojojojojoj 
 biegne po coś słodkiego
 
 
 
 
  _________________
 Kwiatki, bratki i stokrotki
 dla Malwinki dla Dorotki
 kolorowe i pachnące
 malowane słońce
      |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Lidia Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 22 Sty 2005
 Posty: 2511
 Skąd: Gliwice
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto Lis 22, 2005 5:10 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Karp w galarecie --------------------
 glowy/po usunieciu oczu i skrzeli/,płetwy,ogonki gotować tak żeby tylko mrugało 2 godziny.Dodać sól,2 listki laurowy,4 ziela zngielskie,5-6 ziarenek pieprzu i dużo warzyw jak do rosołu/nie dodawać kapusty.po 2 godzinach wyjąć głow a płyn przecedzić. Bulion powinien być aromatyczny lakko złoty.postawić na wgniu.
 Z karpia przepołwoionego wzdłuż kręgosłupa ukroić 2 cm paseczki ,wyjąć duże ości .Zwinąć w roladki poczynając od grubszej strony.Spiąć wykałaczką.ile chcemy porcji galaretki tyle roladek.Do gotującego się wywaru włożyc roladki zagotować i gotować na bardzo małym ogniu /żeby tylko mrugało/ pół godziny.wyjąć roladki delikatnie rozwinąć usunąć drobne ości i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.Wywar przecedzić ,doprawić do smaku musi być ciemno złoty,aromatyczny.Dodać do gorąceco zwykłą żelatynę/wywaru powinno być około 3/4 litra/ tak jak w przepisie na 1 litr.W małych filiżankach ułożyc dekoracje z marchweki w plasterkach,jajka na twardo i groszku.Zalać odrobiną przestudzonegp płynu i wstawic do lodówki.Gdy zastygnie ułozyć roladki z karpia owinięte wokół czastek jajka i zalać krzepnącym wywarem.Podawać na listkach sałaty z czastką cytryny.
 Robi się  dzień przed wigilią.
 
 Można w płaskim naczynie ugotować całego karpia /z nie odcięta głową ,usunięte oczy i skrzela/ około1,5 godziny -80 dekowy,większy dlużej,
 na glębokim pólmisku zrobić dekorację położyć karpia w całości.Obłożyć ćwiartkami jajek,groszkiem i zalać krzepnącą galaretą.
 pierwszy sposób nieco bardziej pracochłonny pozwala kawałki ryby pozbawić ości.
 
 Smacznego
 Lidka
 
 do galarety nadaje się sos na bazie majonezu;drobny szczypiorek, 2 korniszony i 4marynowane pieczarki bardzo drobno posiekac połączyc z majonezem -mały sloiczek,doprawiż pieprzem .
 
 
 
 słodka kapusta z grzybami
 -------------------------------
 
 garść grzybów suszonych ugotować w niewielkiej ulośći wody/nie odlewać/
 kapustę poszatkować wrzucić do wrzącej wody niech się pogotuje 20 minut.Posiekać drobno cebulę.na 5 lyżkach oleju zeszklić cebulę .Lyżką cedzakową przełożyć obgotowaną kapustę.Dodać nieduża marchewkę w
 całości ,sól i pieprz i niech się gotuje /bardzo wolno/Podleć wodą z grzybów,dodać grzybki pokrojone w paseczki.Wyjąć po ugotowaniu marchewkę.płyn powinien się wygotować żeby kapusta była bardzo gęsta.
 Można zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić.POdawać z pieczywem lub ziemiakaml z wody.
 Smacznego
 Lidka
 _________________
 "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
 
 "Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 Seneka
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Monika B Moderator
 
  
  
 Dołączył: 14 Lis 2004
 Posty: 17307
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Gru 04, 2005 6:45 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Kapusta z grochem i grzybami....... ---------------------------------------
 30 dkg grochu luskanego 1/2 kg kapusty kiszonej  garsc suszonych grzybkow..groch gotowac do czasu az sie rozpadnie.kapuste kiszona 20 minut
 .suszone grzyby dosyc male lub kawałki do miekkosci .wszystko wymieszac razem gotowac jeszcze z 10 min.doprawic do smaku .....i podawac na wiglilie .....mozna zamiast suszonych grzybow dodac usmazone pieczarki.
 na koniec dodajemy jeszcze masło , chwile gotujemy wszystko razem
 
 .dla ludzi z dobrym zoladkiem i jelitami
  
 Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Pią Gru 20, 2013 9:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| gusia_92 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 10 Lip 2005
 Posty: 1076
 Skąd: Skoczów
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Gru 18, 2005 8:33 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| KOKOSKI 
 12,5 dag kokosu
 30dag cukru krysztalu
 4 białka
 4 lyzki bolki tartej
 
 -------------------------------------
 
 BIałka ubic z cukrem na parze az bedzie gorace, odstawic z pary. Dalej ubijac do wystygniecia. (w zimnej kapieli) wsypac kokos i atrta bulke. wymieszac i klasc male kupki na blache. upiec ok 170-180 stopni
 _________________
 .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| gusia_92 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 10 Lip 2005
 Posty: 1076
 Skąd: Skoczów
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Gru 18, 2005 8:37 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| CIASTKA ORZECHOWE-KAPELUSIKI 
 Ciasto
 25 dag maki
 7 dag cukru
 12 dag margaryny
 3 zoltka
 
 Wymieszac rowalkowac. wycinac kieliszkiem ciastka.
 Osobno ubic 3 bialka (snieg)
 dodac 18 dag cukru pudru
 18 dag mielonych orzechów
 wymieszac i klasc na ciatka. piec w  temperaturze 170-180 stopni
 _________________
 .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| gusia_92 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 10 Lip 2005
 Posty: 1076
 Skąd: Skoczów
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Gru 18, 2005 8:41 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| RAFAELLO 
 1 margaryna
 25 dag cukru
 100 ml wody
 1 cukier waniliowy
 30 dag mleka w proszku
 15 dag kokosu
 
 ---------------------
 rozpuscic margaryne odstawic, dodac cukier wode mleko i kokos. wymieszac. robic kulki i obtczac w kokosie
 _________________
 .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| agatka03 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 29 Lis 2004
 Posty: 3264
 Skąd: z Polski jestem...:)
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto Gru 20, 2005 2:31 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| KARP Z PIECZARKAMI - dzwonka karpia obsypać solą i czarnym pieprzem,skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami karpia,na to wiórki masła /prawdziwego!/,trochę pokrojonej cebuli i  pieczarek,tak aby ostatnią warstwę stanowiły pieczarki,masło i cebula/jak ktoś nie lubi,może być bez niej/. Zapiekac w piekarniku. Tak przyrządzony karp rozpływa się w ustach i jest naszym ulubionym daniem wigilijnym...  _________________
 ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| agatka03 Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 29 Lis 2004
 Posty: 3264
 Skąd: z Polski jestem...:)
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw Gru 14, 2006 7:57 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Postanowiłam odnowic stary,ubiegloroczny wątek. Otóż podam Wam przepis na świeże śledzie w zalewie,są delikatne,słodkie i bardzo smaczne. 
 - 1 kg świeżych /nie solonych/ śledzi oczyścić,lekko posolic.Odstawic na chwilkę.
 Zalewa:
 - 1 szklanka octu /osobiście daje trochę mniej/
 - 1 szklanka oleju
 - 1 szklanka wody
 - 1 pokrojona w cienkie plasterki cebula
 liśc laurowy,ziele angielskie i 4 lub 5 czubatych łyzek cukru.
 To wszystko zagotować,do gotujacego dodawać pokrojone na kawałki śledzie i całośc gotować 3 minuty.
 Najlepsze są po 2,3 dniach.
 _________________
 ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| martek Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 20 Wrz 2003
 Posty: 552
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Nie Gru 17, 2006 7:49 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Podaję przepis na pierogi, można zrobić je wcześniej a potem przed podaniem podgrzac albo w mikrofali (do 20sek. max!)albo w piekarniku. Zawsze robię i postne i z miesem. Mam od razu potrawę na wigilię i na świateczne dni. Można zamrozić i zostawic na wieczór sylwestrowy  a do tego barszczyk.
 
 PIEROŻKI Z KAPUSTĄ
 CIASTO:
 1,2kg mąki
 5dkg drożdży
 5dkg margaryny (lub masła roślinnego lub oleju)
 15dkg gęstej śmietany
 szklanka ciepłego mleka
 (można dodać odrobinę soli i np. wg uznania trochę startej gałki muszkatołowej)
 
 Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody (lub same mleko-wtedy więcej mleka w zależności jaka mąka). Z drożdży, niewielkiej ilości rozcieńczonego mleka (lub samego mleka) i mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta. W zależności od mąki  jeśli ciasto nie można zarobić- dodajemy jeszcze  po trochę śmietany , tłuszczu i mleka.
 Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać farsz i zlepić podłużne pierożki.
 
 FARSZ:
 1.
 kiszona kapusta
 ugotowane grzyby
 cebula
 jajko
 sól i pieprz do smaku
 2.
 kiszona kapusta
 mięso ugotowane
 cebula
 jajko (niekoniecznie)
 sól i pieprz do smaku
 3.
 kiszona kapusta
 cebula
 jajko
 sól, pieprz do smaku
 
 Ugotowaną kapustę posiekać, dodać zeszkloną cebulę, dodać grzyby lub mięso. Można dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem ewentualnie inne przyprawy wg uznania.
 Można farsz przygotować tylko z kapusty i zeszklonej cebuli. Dodać jajko i przyprawy. Kto lubi (a wątroba pozwoli) można taki farsz przesmażyć na patelni do zbrązowienia.
 
 Pierożki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, można posypać kminkiem (jak ktoś lubi).
 Wstawić do nagrzanego  do 170o C piekarnika i upiec na złoto.
 
 Smacznego
 _________________
 Martek
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| DorciaR Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 06 Cze 2006
 Posty: 1599
 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:02 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Agatka03 podała przepis na śledzie w zalewie octowej, ja z okazji że zbliżają się Święta także podam przepis na Śledzie w zalewie octowej - przepis na 1 kg śledzi trochę w innym wydaniu i z innymi proporcjami.
 
 Kupuje 1 kg śledzi świeżych. Potem je smaże. Odstawiam na bok, aby zająć się zalewą.
 
 Zalewa:
 5 szklanek wody
 1 szklanka octu
 proporcje: na 5 części wody : 1 część octu
 
 Wlewam do garnka
 
 Dodaje:
 1 marchewka (kroje ją w talarki)
 1 łyżeczka soli
 1 łyżka cukru
 2 liście laurowe
 5 ziaren ziela angielskiego
 5 ziaren pieprzu
 to zagotować!
 
 potem...
 Cebulę 4 szt pokroić na plasterki.
 Jak się zagotuje zalewa to włożyć cebulę, zaparzyć 2-3 min. Nie gotować!
 _________________
 "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| Monika B Moderator
 
  
  
 Dołączył: 14 Lis 2004
 Posty: 17307
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:05 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| ja ze sledzi preferuje - kulki rybne i to najbardziej mi smakuja jak ktos je zrobi  moge zjeśc ze stołu  wszystkie reszta jedzenia mnie nie interesuje  _________________
 Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 
  |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		| DorciaR Master butterfly
 
  
  
 Dołączył: 06 Cze 2006
 Posty: 1599
 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią Gru 14, 2007 9:21 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Monisia a znasz przepis na te kulki rybne? ja z chęcia bym je zrobiła. _________________
 "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
 |  | 
	
		| Powrót do góry |  | 
	
		|  | 
	
		|  |