Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przepisy wigilijne.
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Sob Paź 15, 2005 8:04 pm    Temat postu: przepisy wigilijne. Odpowiedz z cytatem

Moze to troche za wszesnie ale warto sabie je wyprubowac przed swietami albo przemyslec czy zrobic. moze i jestem glupia ale do swiat tylko dwa miesiace a jak znam zycie to to strasznie zleci.

Ciastka z ryzu dmuchanego

30 dag krówek
2 łyzki kakao > rozpuscic w rondlu na gazie
1/2 kostki margaryny

Do masy wsypac
1 paczke ryzu dmuchanego i pozadnie wymieszac

Kłaśc na talerz male kupki lyzeczka. Gdy ostygnie ciastka sa gotowe.
_________________
.:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Czw Paź 27, 2005 10:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pierniczki
------------

1 kg mąki pszennej
3 jaja
25 dkg miodu
25 dkg cukru
25 dkm masła/margaryny/12 dkg smalcu
1 czubata łyżeczka kakao
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka sody
2 przyprawy korzenne
stopić miód,tłuszcz,cukier i dodac przyprawy.
Makę przesiac z sodą i amoniakiem połączyc z letnią masa i dobrze wyrobić.Może w lodówce poleżeć kilka dni najmniej 12godzin.Rozwałkowac
placki i wycinac foremkami pierniczki.wstawiać do goracego pieca /170/
piec 10-11 minut w zależności od piekarnika.układaćluźno na blaszce bo bardzo rosną.Ciastka są bardzo kruche.po ozdobieniu przechowywać w szczelnym słoju 2-4 tygodnie.
smacznego
Lidka
_________________
"uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Dorota Ka
Senior
Senior


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71
Skąd: Kędzierzyn

PostWysłany: Czw Paź 27, 2005 12:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Lidzia może masz przepis ale wyprobowany na sernik jesli tak to napisz mi nie wiedziec dlaczegoale moje serniki zawsze po upieczeniu klapna jak cholerka a w czasie pieczenia wszystko wyglada idealnie wyrosniety rumiany aż ślinka leci a po czasie opadnie nie wiem czy cos zle robie czy mam zly przepis a widze ze ty duzo pieczesz to moze mi cos poradzisz.pozdrawiam Dorota
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agulka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 222
Skąd: Chelm- Wawa Wawa - Chełm

PostWysłany: Czw Paź 27, 2005 3:26 pm    Temat postu: mniam mniam Odpowiedz z cytatem

az mi slinka cieknie ojojojojojoj

biegne po coś słodkiego



Very Happy
_________________
Kwiatki, bratki i stokrotki
dla Malwinki dla Dorotki
kolorowe i pachnące
malowane słońce SmileSmileSmileSmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Lis 22, 2005 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karp w galarecie
--------------------
glowy/po usunieciu oczu i skrzeli/,płetwy,ogonki gotować tak żeby tylko mrugało 2 godziny.Dodać sól,2 listki laurowy,4 ziela zngielskie,5-6 ziarenek pieprzu i dużo warzyw jak do rosołu/nie dodawać kapusty.po 2 godzinach wyjąć głow a płyn przecedzić. Bulion powinien być aromatyczny lakko złoty.postawić na wgniu.
Z karpia przepołwoionego wzdłuż kręgosłupa ukroić 2 cm paseczki ,wyjąć duże ości .Zwinąć w roladki poczynając od grubszej strony.Spiąć wykałaczką.ile chcemy porcji galaretki tyle roladek.Do gotującego się wywaru włożyc roladki zagotować i gotować na bardzo małym ogniu /żeby tylko mrugało/ pół godziny.wyjąć roladki delikatnie rozwinąć usunąć drobne ości i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.Wywar przecedzić ,doprawić do smaku musi być ciemno złoty,aromatyczny.Dodać do gorąceco zwykłą żelatynę/wywaru powinno być około 3/4 litra/ tak jak w przepisie na 1 litr.W małych filiżankach ułożyc dekoracje z marchweki w plasterkach,jajka na twardo i groszku.Zalać odrobiną przestudzonegp płynu i wstawic do lodówki.Gdy zastygnie ułozyć roladki z karpia owinięte wokół czastek jajka i zalać krzepnącym wywarem.Podawać na listkach sałaty z czastką cytryny.
Robi się dzień przed wigilią.

Można w płaskim naczynie ugotować całego karpia /z nie odcięta głową ,usunięte oczy i skrzela/ około1,5 godziny -80 dekowy,większy dlużej,
na glębokim pólmisku zrobić dekorację położyć karpia w całości.Obłożyć ćwiartkami jajek,groszkiem i zalać krzepnącą galaretą.
pierwszy sposób nieco bardziej pracochłonny pozwala kawałki ryby pozbawić ości.

Smacznego
Lidka

do galarety nadaje się sos na bazie majonezu;drobny szczypiorek, 2 korniszony i 4marynowane pieczarki bardzo drobno posiekac połączyc z majonezem -mały sloiczek,doprawiż pieprzem .



słodka kapusta z grzybami
-------------------------------

garść grzybów suszonych ugotować w niewielkiej ulośći wody/nie odlewać/
kapustę poszatkować wrzucić do wrzącej wody niech się pogotuje 20 minut.Posiekać drobno cebulę.na 5 lyżkach oleju zeszklić cebulę .Lyżką cedzakową przełożyć obgotowaną kapustę.Dodać nieduża marchewkę w
całości ,sól i pieprz i niech się gotuje /bardzo wolno/Podleć wodą z grzybów,dodać grzybki pokrojone w paseczki.Wyjąć po ugotowaniu marchewkę.płyn powinien się wygotować żeby kapusta była bardzo gęsta.
Można zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić.POdawać z pieczywem lub ziemiakaml z wody.
Smacznego
Lidka
_________________
"uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Nie Gru 04, 2005 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kapusta z grochem i grzybami.......
---------------------------------------
30 dkg grochu luskanego 1/2 kg kapusty kiszonej garsc suszonych grzybkow..groch gotowac do czasu az sie rozpadnie.kapuste kiszona 20 minut
.suszone grzyby dosyc male lub kawałki do miekkosci .wszystko wymieszac razem gotowac jeszcze z 10 min.doprawic do smaku .....i podawac na wiglilie .....mozna zamiast suszonych grzybow dodac usmazone pieczarki.
na koniec dodajemy jeszcze masło , chwile gotujemy wszystko razem

.dla ludzi z dobrym zoladkiem i jelitami Wink


Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Pią Gru 20, 2013 9:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KOKOSKI

12,5 dag kokosu
30dag cukru krysztalu
4 białka
4 lyzki bolki tartej

-------------------------------------

BIałka ubic z cukrem na parze az bedzie gorace, odstawic z pary. Dalej ubijac do wystygniecia. (w zimnej kapieli) wsypac kokos i atrta bulke. wymieszac i klasc male kupki na blache. upiec ok 170-180 stopni
_________________
.:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CIASTKA ORZECHOWE-KAPELUSIKI

Ciasto
25 dag maki
7 dag cukru
12 dag margaryny
3 zoltka

Wymieszac rowalkowac. wycinac kieliszkiem ciastka.
Osobno ubic 3 bialka (snieg)
dodac 18 dag cukru pudru
18 dag mielonych orzechów
wymieszac i klasc na ciatka. piec w temperaturze 170-180 stopni
_________________
.:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 1076
Skąd: Skoczów

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RAFAELLO

1 margaryna
25 dag cukru
100 ml wody
1 cukier waniliowy
30 dag mleka w proszku
15 dag kokosu

---------------------
rozpuscic margaryne odstawic, dodac cukier wode mleko i kokos. wymieszac. robic kulki i obtczac w kokosie
_________________
.:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KARP Z PIECZARKAMI - dzwonka karpia obsypać solą i czarnym pieprzem,skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami karpia,na to wiórki masła /prawdziwego!/,trochę pokrojonej cebuli i pieczarek,tak aby ostatnią warstwę stanowiły pieczarki,masło i cebula/jak ktoś nie lubi,może być bez niej/. Zapiekac w piekarniku. Tak przyrządzony karp rozpływa się w ustach i jest naszym ulubionym daniem wigilijnym... Smile
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Czw Gru 14, 2006 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postanowiłam odnowic stary,ubiegloroczny wątek. Otóż podam Wam przepis na świeże śledzie w zalewie,są delikatne,słodkie i bardzo smaczne.

- 1 kg świeżych /nie solonych/ śledzi oczyścić,lekko posolic.Odstawic na chwilkę.
Zalewa:
- 1 szklanka octu /osobiście daje trochę mniej/
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 1 pokrojona w cienkie plasterki cebula
liśc laurowy,ziele angielskie i 4 lub 5 czubatych łyzek cukru.
To wszystko zagotować,do gotujacego dodawać pokrojone na kawałki śledzie i całośc gotować 3 minuty.
Najlepsze są po 2,3 dniach.
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
martek
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 552

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podaję przepis na pierogi, można zrobić je wcześniej a potem przed podaniem podgrzac albo w mikrofali (do 20sek. max!)albo w piekarniku.
Zawsze robię i postne i z miesem. Mam od razu potrawę na wigilię i na świateczne dni. Można zamrozić i zostawic na wieczór sylwestrowy a do tego barszczyk.

PIEROŻKI Z KAPUSTĄ
CIASTO:
1,2kg mąki
5dkg drożdży
5dkg margaryny (lub masła roślinnego lub oleju)
15dkg gęstej śmietany
szklanka ciepłego mleka
(można dodać odrobinę soli i np. wg uznania trochę startej gałki muszkatołowej)

Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody (lub same mleko-wtedy więcej mleka w zależności jaka mąka). Z drożdży, niewielkiej ilości rozcieńczonego mleka (lub samego mleka) i mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta. W zależności od mąki jeśli ciasto nie można zarobić- dodajemy jeszcze po trochę śmietany , tłuszczu i mleka.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać farsz i zlepić podłużne pierożki.

FARSZ:
1.
kiszona kapusta
ugotowane grzyby
cebula
jajko
sól i pieprz do smaku
2.
kiszona kapusta
mięso ugotowane
cebula
jajko (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku
3.
kiszona kapusta
cebula
jajko
sól, pieprz do smaku

Ugotowaną kapustę posiekać, dodać zeszkloną cebulę, dodać grzyby lub mięso. Można dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem ewentualnie inne przyprawy wg uznania.
Można farsz przygotować tylko z kapusty i zeszklonej cebuli. Dodać jajko i przyprawy. Kto lubi (a wątroba pozwoli) można taki farsz przesmażyć na patelni do zbrązowienia.

Pierożki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, można posypać kminkiem (jak ktoś lubi).
Wstawić do nagrzanego do 170o C piekarnika i upiec na złoto.

Smacznego
_________________
Martek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1599
Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agatka03 podała przepis na śledzie w zalewie octowej, ja z okazji że zbliżają się Święta także podam przepis na
Śledzie w zalewie octowej - przepis na 1 kg śledzi trochę w innym wydaniu i z innymi proporcjami.

Kupuje 1 kg śledzi świeżych. Potem je smaże. Odstawiam na bok, aby zająć się zalewą.

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu

proporcje: na 5 części wody : 1 część octu

Wlewam do garnka

Dodaje:
1 marchewka (kroje ją w talarki)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu

to zagotować!

potem...
Cebulę 4 szt pokroić na plasterki.
Jak się zagotuje zalewa to włożyć cebulę, zaparzyć 2-3 min. Nie gotować!
_________________
"Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja ze sledzi preferuje - kulki rybne i to najbardziej mi smakuja jak ktos je zrobi Very Happy moge zjeśc ze stołu wszystkie reszta jedzenia mnie nie interesuje Wink
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1599
Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania

PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monisia a znasz przepis na te kulki rybne? ja z chęcia bym je zrobiła.
_________________
"Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group