|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2014 10:54 am Temat postu: przepisy - ciasta 2 |
|
|
przepisy - ciasta 1 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 6:28 pm Temat postu: |
|
|
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
Przez to ciasto moje sierpniowe plany odchudzające poszły się paść... Kilka dni się pilnowałam i wtedy własnie przyszła ciocia Marysia z całą blachą jeszcze ciepłego pachnącego ciacha... Bardzo dobre i bardzo łatwe - nie dość, że się w ogóle odważyłam je zrobić, to jeszcze wyszło
300 g mąki pszennej
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
125 g masła (ja dałam "Palmę")
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g śliwek
(cynamon - dla chętnych)
Masło roztapiamy i studzimy. Wlewamy do miski, dodajemy jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka. Mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek i sodę - mieszamy. Wsypujemy do płynnych składników i mieszamy.
Wlewamy ciasto do formy, na wierzch układamy śliwki rozcięciem do góry (i posypujemy /jeśli chcemy/ cynamonem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2014 8:53 am Temat postu: |
|
|
Folka upiekłam ciasto z tego przepisu. Jest przepyszne, super łatwe i szybkie do zrobienia Naprawdę polecam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2014 6:25 pm Temat postu: |
|
|
MUFFINY CZEKOLADOWE Przepis na 12szt Na życzenia aiwki:)
200 g dowolnej czekolady
150 g masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
niecała szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
170 ml mleka
Masło roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia.Do miski przesiałam mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.Wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Można jeszcze raz przesiać składniki, albo wymieszać.
Jajka zmiksowałam razem z mlekiem. Wlałam masę do suchych składników.
Wlałam rozpuszczone wcześniej masło, Pokroiłam czekoladę na mniejsze kawałki,dodałam je do masy, wystarczy wymieszać wszystko, paroma delikatnymi ruchami łyżki. Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami. Powstałą masę wkładamy do papilotek, Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni. Piekłam muffiny przez około 20 minut. Na wierzchu powinna się zrobić skorupka a ciasteczka pięknie urosły.
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 06, 2014 9:59 am Temat postu: |
|
|
Biszkopt na tortownicę 23 cm średnicy
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia boki wysmarować margaryną lub masłem ale ruchem od dna tortownicy ciągnąc do góry, nie inaczej ponoć tak lepiej rośnie
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
Smacznego!
Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2014 8:58 pm Temat postu: |
|
|
ciastko czeko rozkosz
składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
łyżka wody
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
łyżka sody
1 i 1/2 szklanki cukru
szklanka maślanki
2 jajka
100 ml oleju
szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
szklanka wiórków kokosowych (nie jest to konieczne)
przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąką, kakao, sodę, proszek, sól i cukier.
W drugiej maślankę, jajka i olej.
Następnie obie masy połączyć, dodać kawę.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto polać polewą czekoladową i pospać wiórkami kokosowymi albo wiórkami z białej czekolady.
Rewelacyjnie smakuje podane na ciepło (np. zagrzane w mikrofali) z lodami waniliowymi jadłam dziś u przyjaciółki i wzięłam przepis
Spróbuję zrobić to z mąką jaglaną i karobem  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2014 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Oprócz proszku to łyżka sody jeszcze  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2014 9:22 pm Temat postu: |
|
|
meguchna napisał: |
Oprócz proszku to łyżka sody jeszcze  |
dokładnie jest tak, jak napisałam
soda i proszek to dość częste połączenie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2014 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Ale mi chodzi o ilosc Kinga.1łyzka sody az  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2014 9:54 pm Temat postu: |
|
|
meguchna jest tak, jak napisałam i nie ma w tym pomyłki  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 18, 2014 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Ok  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kkk13 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 9:22 am Temat postu: |
|
|
Ciasto cytrynowe - dietetyczne - czyli 2/3x mniej kalorii niż inne ciasta
Składniki :
- 2 cytryny
- 3 średniej wielkości jajka
- 200g fruktozy lub cukru
- 55g mąki
- 200g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Cytryny włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę ( do miękkości).
2. Wyjąć cytryny, podzielić na pół, usunąć pestki, zrobić purée w mikserze razem ze skórą - wszystko razem.
3. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przygotować okrągłą formę do pieczenia (nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia)
5. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i purée cytrynowe.
6. Wlać ciasto cytrynowe do formy i piec przez jedną godzinę.
7. Kontrolować ostatnie 15 minut. Ciasto może być dość ciemne (u góry powinien być złoty kolor). Najlepiej użyć testu wykałaczki.
8. Ochłodzić ciasto przez 10 minut, wtedy wyjąć z formy.
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo lubię do niego sosik z jogurtu naturalnego, cukru pudru, soku z cytryny i mięty - działa tak orzeźwiająco. _________________ „Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" Mahatma Gandhi |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Gru 14, 2014 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Super polewę do ciast proponuję:
Składniki
100 gram masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny+ 2 łyżki wrzącej wody
W rondelku umieścić masło, kakao, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodać do polewy.
Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Polewę wystudzić i polać nią ciasto.
Jest to porcja do polania ciasta upieczonego w dużej blaszce _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 05, 2015 10:33 am Temat postu: |
|
|
Brownie z kaszy jaglanej
1/2 szklanki kaszy jaglanej / szczypta soli / 3 jajka / 50 ml oleju / 1/2 szklanki śmietany / 3/4 – 1 szklanki drobnego cukru do wypieków / 1/2 szklanki kakao / 1 łyżeczka proszku do pieczenia; dodatkowo: orzechy lub inne bakalie
W garnku zagotować szklankę wody, wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników. Płaską formę o wymiarach ok. 23 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Źródełko
http://durszlak.pl/przepis/brownie-z-kaszy-jaglanej-99c39299-ae5e-420a-9194-692a961cda9b?c=tag&t=ciasto-z-kaszy-jaglanej
Ja dałam brązowy cukier, bo drobny tylko taki miałam. A zamiast orzechów itp. wrzuciłam suszoną żurawinę
Fotka moja:
|
 |

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2015 12:08 pm Temat postu: |
|
|
Biszkopt z makiem
Upiec biszkopt :
4 jaja
1 szklanka cukru ( ja daję 3/4)
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa do przełożenia:
Gotową masę wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej lub budyniem migdałowymi trzema jajkami.
Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak ciągle mieszając.
Gęstniejąca ,gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto (mi wychodzi 3 blaty).
Na wierzchu polać polewą,lukrem lub wg uznania.
*Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego ale może być świeżyzna  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|