Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania inaczej.......
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 4903
Skąd: kraków

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 1:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz Agatko pierwszy raz czytam by śledzie gotowac z zalewa to ciekawy pomysł ale jesli śledzie przez to moga się dłużej trzymać to może zrobie by sie przekonać ..ps jak długo takie śledzie można trzymać i w jakim miejscu?
_________________
cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Sro Gru 16, 2009 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasiu- sledzie tak przygotowane nam smakuja rewelacyjnie, w przepisie bylo więcej octu /szklanka/, ale my nie lubimy tak kwasnych, więc od lat robie własnie tak-są cudownie slodko-kwasne:)
Ładuję je gorące do słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem, aż ostygna, potem do lodówki, dlugo są dobre...
Znajoma trzyma na balkonie.
Smile
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Śledzie ze słonecznikiem
Składniki:
- 1/2 kg solonego śledzia w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 5 sztuk cebuli,
- 1/2 szklanki oleju wigilijnego
- ok.1 szkl. ziarna słonecznika

Sposób przyrządzenia:
Płaty śledziowe zamaczamy w zimnej wodzie, aby pozbyć się zasolenia. Ponieważ nie są one mocno solone, czasami wystarczy starannie je opłukać.
Śledzie kroimy w małe dzwonka lub paseczki , następnie
przygotowujemy cebulę, krojąc ją w grubą kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju wigilijnym na złoty kolor

Podajemy wykładając w salaterce na dnie cebulę , na to paseczki śledzia, całość zasypujemy warstwą słonecznika uprażonego na suchej patelni
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pią Sty 22, 2010 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurczak w 40 ząbkach czosnku

kurczak do 2 kg
szklanka oliwy
40 ząbków czosnku
natka pietruszki
łodyga selera naciowego albo plasterki selera korzeniowego
1 i 1/2 szk. mąki , woda , 2 łyżki oleju
sól
pieprz
gałka muszkatałowa lub curry

Kurczaka sprawić, natrzeć wewnątrz i zewnątrz przyprawami . Włożyć do środka pęczek natki pietruszki , seler i część (1/3 )czosnku .
Przygotować naczynie ( garnek)takiej wielkości ,aby pomieścił kurczaka w całości, wlać oliwę, wrzucić ząbki czosnku w całości i nieobrane.
Na czosnku ułożyć kurczaka.
Z mąki i wody wyrobić ciasto, uformować z niego kulę, a następnie rozwałkować . Przykryć garnek pokrywą z ciasta i oblepić ciastem brzegi naczynia - w ten sposób powstanie naturalne i hermetyczne zamknięcie. Piec ok. 1,5 godz.
Kurczak tak pieczony jest kruchy, a czosnek rozgotowuje się całkowicie.

smacznego
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1273
Skąd: lodz

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chce zrobic salatke gyros ale nie mam kapusty pekinskiej(nigdzie nie bylo)czy robiliscie ta salatke z mloda zwykla kapustka Question Question
_________________
roza
Razem-lecz osobno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 5:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiście Teresko
kapusta jest najlepsza do wszystkiego
do tego przepisu też
robię ją nawet ze śmietaną jak sałatę tyle ,że dodaję owoce
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1273
Skąd: lodz

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jupi Ludmila-piekne dzieki...siedzialam i czekalam na odpowiedz bo sie balam ze sie nie uda Rolling Eyes a w necie szukalm i nie znalazlam -wszedzie pekinska..
A tak poza tym milo Cie widziec Buziak juz pedze do kuchni robic-tylko jeszcze mis sie nasunelo pytanie-czy ja spazyc?czy wczesniej pokroic posolic,nadmiar soku odcisnac?
_________________
roza
Razem-lecz osobno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie , nie sól i nie odciskaj
fajna jest taka chrupiąca
a i tak zmięnie od sosu

pozdrawiam, też się cieszę ,że tu jestem
nareszcie w domu....
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1273
Skąd: lodz

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki jeszcze raz Smile


Stwierdzam ze Salatka gyros-z bialą kapusta jes bardzo smaczna-osobiscie smakuje mi lepiej jak z pekinska Slina
_________________
roza
Razem-lecz osobno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Nie Sie 08, 2010 11:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leczo trochę inaczej Wink

1 dorodna cukinia / kabaczek/
pół kilograma pieczarek
5-6 papryk czerwonych
5-6 pomidorów / obranych ze skórki/
cebula
filet z piersi kurczaka

Cukinie obrac, pokroic na kawałki, zblanszować. Na patelni, na oliwie, podsmazyć piórka cebuli, dodac rozdrobnione pomidory i pokrojona w paski paprykę.
Na oddzielnej patelni usmazyc pokrojone w kostkę /paski/ filety /posypuje przyprawa "złocisty kurczak lub gyros/.
Oddzielnie podsmazam tez, tym razem na suchej patelni pokrojone cienko pieczarki, tak dlugo,az odparuje się woda.
Całośc wkladam do jednego gara i chwilke gotuje, tak,żeby cukinia sie nie rozgotowała, bo wtedy nie wyglada to zbyt apetycznie. Doprawic trzeba według podniebienia Wink
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Nie Sie 08, 2010 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super,dzięi Agatko-bo ja trochę inaczej zawsze robiłam.Skonfrontuje twój i Moniki przepis,bo ta tam fasolka jeszcze mnie korci Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Nie Sie 08, 2010 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli chcesz tego duzo , to
kilka kolorowych papryk , czerwona- zielona-zołta- pomaranczowa- kazda po 2 sztuki moze byc tez dwukolorowa
duze 2 cebule
jedna piers z kurczaka podwojna jesli jest nieduza
do tego po 30 dkg fasolki zielonej i zołtej
5 duzch pomidorow bez skorki

do gara wlewam ciut oleju wkładam pokrojona z plasterki cebule i od razu pokrojona papryke troche musi odparowac wode do tego wrzucam pokrojona fasolke to wszystko we własnym sobie się gotuje z 15 min , do tego pokrojone w kostke pomidory i wrzucam pokrojna w kostke piers z kurczaka wczesniej podsmazoną na patelni
razem jeszcze z 10 minut az pomidory sie rozpadną
jesli całosc jest zbyt rzadka robie zasmazke z maki i masła ( nieduzo )
doprawiam troche ostra papryka i jesli masz bazylię to troche bazyli lub zielonej pietruszki i doprawic do smaku
smacznego
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Nie Sie 08, 2010 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki dziewczyny-w tygodniu zrobię z pewnością,bo tego lata jeszcze nie bylo lecza Razz
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Karii
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 4372

PostWysłany: Pią Sie 13, 2010 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa serowa

ok litr bulionu
2-3 kostki serka topionego
trochę czosnku
średnia cebula
szczypta chilli
liście Kafiru/ sok z cytryny
trochę szczypiorku do ozdoby

Do bulionu dodajemy serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Równocześnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku chili i czosnkiem. Nie radze solić bo serki są wystarczająco słone Wink Ja dodaje jeszcze suszony liść Kafiru - pachnie cytryna i takiż też daje smaczek Very Happy Ale myślę, że sok z cytryny zadziałał by podobnie. Sera można dodawać wedle uznania. Jak się uzna, że jest za mało serowa to zawsze można dorzucić Very Happy
Zupa ma fajny delikatny smaczek Very Happy
_________________
..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sob Sie 14, 2010 7:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brzmi nieźle ,tak jak i przepis na zupkę moniiw tygodniu będę próbować Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następny
Strona 16 z 19

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group