|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasiakuc Master butterfly
Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 4903 Skąd: kraków
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 1:44 pm Temat postu: |
|
|
wiesz Agatko pierwszy raz czytam by śledzie gotowac z zalewa to ciekawy pomysł ale jesli śledzie przez to moga się dłużej trzymać to może zrobie by sie przekonać ..ps jak długo takie śledzie można trzymać i w jakim miejscu? _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 1:50 pm Temat postu: |
|
|
Kasiu- sledzie tak przygotowane nam smakuja rewelacyjnie, w przepisie bylo więcej octu /szklanka/, ale my nie lubimy tak kwasnych, więc od lat robie własnie tak-są cudownie slodko-kwasne:)
Ładuję je gorące do słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem, aż ostygna, potem do lodówki, dlugo są dobre...
Znajoma trzyma na balkonie.
_________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:53 am Temat postu: |
|
|
Śledzie ze słonecznikiem
Składniki:
- 1/2 kg solonego śledzia w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 5 sztuk cebuli,
- 1/2 szklanki oleju wigilijnego
- ok.1 szkl. ziarna słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Płaty śledziowe zamaczamy w zimnej wodzie, aby pozbyć się zasolenia. Ponieważ nie są one mocno solone, czasami wystarczy starannie je opłukać.
Śledzie kroimy w małe dzwonka lub paseczki , następnie
przygotowujemy cebulę, krojąc ją w grubą kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju wigilijnym na złoty kolor
Podajemy wykładając w salaterce na dnie cebulę , na to paseczki śledzia, całość zasypujemy warstwą słonecznika uprażonego na suchej patelni _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Kurczak w 40 ząbkach czosnku
kurczak do 2 kg
szklanka oliwy
40 ząbków czosnku
natka pietruszki
łodyga selera naciowego albo plasterki selera korzeniowego
1 i 1/2 szk. mąki , woda , 2 łyżki oleju
sól
pieprz
gałka muszkatałowa lub curry
Kurczaka sprawić, natrzeć wewnątrz i zewnątrz przyprawami . Włożyć do środka pęczek natki pietruszki , seler i część (1/3 )czosnku .
Przygotować naczynie ( garnek)takiej wielkości ,aby pomieścił kurczaka w całości, wlać oliwę, wrzucić ząbki czosnku w całości i nieobrane.
Na czosnku ułożyć kurczaka.
Z mąki i wody wyrobić ciasto, uformować z niego kulę, a następnie rozwałkować . Przykryć garnek pokrywą z ciasta i oblepić ciastem brzegi naczynia - w ten sposób powstanie naturalne i hermetyczne zamknięcie. Piec ok. 1,5 godz.
Kurczak tak pieczony jest kruchy, a czosnek rozgotowuje się całkowicie.
smacznego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 5:35 pm Temat postu: |
|
|
chce zrobic salatke gyros ale nie mam kapusty pekinskiej(nigdzie nie bylo)czy robiliscie ta salatke z mloda zwykla kapustka _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 5:39 pm Temat postu: |
|
|
oczywiście Teresko
kapusta jest najlepsza do wszystkiego
do tego przepisu też
robię ją nawet ze śmietaną jak sałatę tyle ,że dodaję owoce _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Ludmila-piekne dzieki...siedzialam i czekalam na odpowiedz bo sie balam ze sie nie uda a w necie szukalm i nie znalazlam -wszedzie pekinska..
A tak poza tym milo Cie widziec juz pedze do kuchni robic-tylko jeszcze mis sie nasunelo pytanie-czy ja spazyc?czy wczesniej pokroic posolic,nadmiar soku odcisnac? _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 6:03 pm Temat postu: |
|
|
nie , nie sól i nie odciskaj
fajna jest taka chrupiąca
a i tak zmięnie od sosu
pozdrawiam, też się cieszę ,że tu jestem
nareszcie w domu.... _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
teresa środa Master butterfly
Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 6:16 pm Temat postu: |
|
|
dzięki jeszcze raz
Stwierdzam ze Salatka gyros-z bialą kapusta jes bardzo smaczna-osobiscie smakuje mi lepiej jak z pekinska _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 11:03 am Temat postu: |
|
|
Leczo trochę inaczej
1 dorodna cukinia / kabaczek/
pół kilograma pieczarek
5-6 papryk czerwonych
5-6 pomidorów / obranych ze skórki/
cebula
filet z piersi kurczaka
Cukinie obrac, pokroic na kawałki, zblanszować. Na patelni, na oliwie, podsmazyć piórka cebuli, dodac rozdrobnione pomidory i pokrojona w paski paprykę.
Na oddzielnej patelni usmazyc pokrojone w kostkę /paski/ filety /posypuje przyprawa "złocisty kurczak lub gyros/.
Oddzielnie podsmazam tez, tym razem na suchej patelni pokrojone cienko pieczarki, tak dlugo,az odparuje się woda.
Całośc wkladam do jednego gara i chwilke gotuje, tak,żeby cukinia sie nie rozgotowała, bo wtedy nie wyglada to zbyt apetycznie. Doprawic trzeba według podniebienia _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 11:31 am Temat postu: |
|
|
super,dzięi Agatko-bo ja trochę inaczej zawsze robiłam.Skonfrontuje twój i Moniki przepis,bo ta tam fasolka jeszcze mnie korci _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 7:16 pm Temat postu: |
|
|
jesli chcesz tego duzo , to
kilka kolorowych papryk , czerwona- zielona-zołta- pomaranczowa- kazda po 2 sztuki moze byc tez dwukolorowa
duze 2 cebule
jedna piers z kurczaka podwojna jesli jest nieduza
do tego po 30 dkg fasolki zielonej i zołtej
5 duzch pomidorow bez skorki
do gara wlewam ciut oleju wkładam pokrojona z plasterki cebule i od razu pokrojona papryke troche musi odparowac wode do tego wrzucam pokrojona fasolke to wszystko we własnym sobie się gotuje z 15 min , do tego pokrojone w kostke pomidory i wrzucam pokrojna w kostke piers z kurczaka wczesniej podsmazoną na patelni
razem jeszcze z 10 minut az pomidory sie rozpadną
jesli całosc jest zbyt rzadka robie zasmazke z maki i masła ( nieduzo )
doprawiam troche ostra papryka i jesli masz bazylię to troche bazyli lub zielonej pietruszki i doprawic do smaku
smacznego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki dziewczyny-w tygodniu zrobię z pewnością,bo tego lata jeszcze nie bylo lecza _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karii Master butterfly
Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4372
|
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 10:45 am Temat postu: |
|
|
Zupa serowa
ok litr bulionu
2-3 kostki serka topionego
trochę czosnku
średnia cebula
szczypta chilli
liście Kafiru/ sok z cytryny
trochę szczypiorku do ozdoby
Do bulionu dodajemy serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Równocześnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku chili i czosnkiem. Nie radze solić bo serki są wystarczająco słone Ja dodaje jeszcze suszony liść Kafiru - pachnie cytryna i takiż też daje smaczek Ale myślę, że sok z cytryny zadziałał by podobnie. Sera można dodawać wedle uznania. Jak się uzna, że jest za mało serowa to zawsze można dorzucić
Zupa ma fajny delikatny smaczek _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Margaret74 Moderator
Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sob Sie 14, 2010 7:35 am Temat postu: |
|
|
Brzmi nieźle ,tak jak i przepis na zupkę moniiw tygodniu będę próbować _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|