Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szpinak na różne sposoby

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Paź 26, 2010 5:49 pm    Temat postu: Szpinak na różne sposoby Odpowiedz z cytatem

Nie zauważyłam tu takiego wątku, więc zakładam.
Oto moje ulubione przepisy na szpinak:

Cannelloni ze szpinakiem


1 opakowanie cannelloni
1 kg szpinaku (może być mrożony)
200 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 g masła
1 porcja serka camembert lub brie
sól, pierz, gałka muszkatołowa

Świeży szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki i dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić i dusić do chwili aż wyparuje cała woda albo bez rozmrażania dłużej dusić. Przed końcem duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach i wymieszać z nieco przestygniętym szpinakiem.
Cannelloni ugotować w bardzo dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem oleju na półtwardo, bo będą jeszcze zapiekane. Makaronu Lubella się nie gotuje, bo się rozpadnie. Delikatnie odsączyć na dużym sicie i przelać obficie zimną wodą.
Każdą rurkę nadziewać przygotowanym farszem i układać w natłuszczonej wcześniej formie do zapiekania. Następnie obłożyć wiórkami masła i pokrojonym w kostki serkiem pleśniowym.

Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Kurczak w sosie z makaronem penne


Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka, ok. 600 g
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- szpinak mrożony, 2 opakowania
- starty żółty ser i posiekana natka pietruszki do posypania potrawy
- makaron penne
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę.
Szpinak wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać kurczaka z sosem. Odstawić na godzinę, aby smaki się połączyły.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st C. przez 30 min.
Ugotować makaron penne.

Makaron wymieszać z sosem, lub wyłożyć na talerze a następnie polać sosem.
Całość posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego Smile
Razz
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Paź 26, 2010 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ma wątku, bo wszystkie przepisy są w "dania inaczej..."
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zuzka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 894

PostWysłany: Wto Paź 26, 2010 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chyba musze sobie podrukować te przepisy z całęgo działu.
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Sro Paź 27, 2010 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

monia dziekuje
a kinia ma racje jest troche przepisow ze szpinakiem w dziale Dania inaczej
mnie zainteresowały na poczatek kulki ryzowe ze szpinakiem
wyprobuję na pewno na razie syn jakiegos wirusa złapal wiec nie je ale poczekam
kurcze jest tu od groma tych przepisow ,
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Pon Kwi 02, 2012 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa szpinakowa

- kawałek mięska na wywar - ja biorę drób, udo jakieś np.
- szpinak mrożony - lub świeży w sezonie
- czosnek - ilość wg upodobań
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- śmietana lub jogurt do zabielenia
- mąka (opcjonalnie, do zagęszczenia, ja nie daję)

Gotuję najpierw rosołek na mięsie. Można też na warzywach.
W tzw. międzyczasie rozmrażam szpinak. Ja wyjmuję kilka h wcześniej i zostawiam, by sobie spokojnie sam odtajał Wink
Do rosołku dodaję szpinak, czosnek drobno posiekany, można dać trochę drobno posiekanej cebulki.
Jak się to pogotuje, przyprawiam gałką, solą i pieprzem.
Zaprawiam zupę śmietaną lub jogurtem. Można też dodać mąki, ale ja ze względu na dietę pomijam ten punkt.
Zupa pysznie smakuje z makaronem i jajkiem na twardo Wink
Ja jem z samym jajkiem.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 2042

PostWysłany: Pon Kwi 02, 2012 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szpinak to niewyczerpany temat moich kulinarnych wariacji.

Nadszedł jego czas.
Po zimie jako pierwszy śmiało wyrasta z ziemi.

Młode nieduże gładkie liście są idealne do sałatek.
Większe do gotowania.



Korzystajcie ze szpinaku!
_________________

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1631

PostWysłany: Pon Wrz 10, 2012 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szybkie smaczne danie ...
chcesz zrobić komuś pyszną niespodziankę?
polecam:

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Nadzienie do naleśników:
1) Opakowanie mrożonego szpinaku 400~500g
2) Ser feta
(można zastąpić innym np ser favita sałatkowo-kanapkowy
ale należy uważać bo on już sam w sobie jest słony i z tym serem nie używam soli)
3) Dodaję 2 ząbki czosnku
5) Łyżka margaryny (używam kasie)
6) Odrobinka żółtego sera


Na wstępie smażymy zwykłe naleśniki można je zrobić wcześniej i niech chwilę ostygną można usmażyć dzień wcześniej.

Rozmrożony szpinak chwilę dusimy na patelni kilka minut - dodając łyżkę margaryny. Do szpinaku dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę. Następnie rozkruszony widelcem biały ser wrzucam do szpinaku i mieszam i mieszam i mieszam i mieszam... i mieszam Razz i czekam aż się chwilkę poddusi. Pewnie chcecie wiedzieć co dalej ? Jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Aaaa później to nalesniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rurkę. Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na nim naleśniki. Później szukam tarki i ścieram żółty ser na największych oczkach posypując niewielką ilość na ułożone naleśniki. I tak gotowe danie wkładam do rozgrzanego piekarnika tem. 120-140* aż ser się ładnie rozgrzeje 15-20 min.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bellybelly
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 1270

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2012 11:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

veg8 Jadłam i potwierdzam, że pyszności. A dla tych co nie boją się kalorii polecam polać jeszcze sosem śmietanowym przed pieczeniem Slina
_________________
"Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MariuszRyłko
Junior
Junior


Dołączył: 12 Lis 2013
Posty: 2
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Lis 14, 2013 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście uwielbiam toretllinii ze szpinakiem:) szpinak w naleśniku też jest boski:) jadłem z przepisu i zachwalam sobie do teraz:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group