Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gril
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Nie Sie 05, 2012 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odświeżam stary wątek Laughing
Z mojego wczorajszego grilla:
przepis pochodzi z książki "Łatwe gotowanie" Gordona Ramsay'a oczywiście Wink

Grillowane befsztyki
Z pikantnym sosem z czerwonej papryki


Dla 4-6 osób:

4-6 kawałków polędwicy wołowej, 200 g każdy
2 łyżeczki zmielonej papryki
2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu, lekko rozgniecionych
1 szklanka czerwonego wina
6-7 łyżek oliwy z oliwek
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku w łupinach
2 cytryny
Sól morska, pieprz

Włóż polędwicę do płytkiego naczynia, posyp 1 łyżeczką papryki i ziarnami pieprzu. Polej winem i 2 łyżkami oliwy. Przykryj naczynie i odstaw do zamarynowania na godzinę.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 C. Wymieszaj papryki z ząbkami czosnku i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz przez 15-20 minut, do momentu, gdy skóry warzyw się zrumienią i zmiękną. Odłóż do ostygnięcia.
Wyciśnij czosnek do pojemnika robota kuchennego. Obierz papryki ze skóry, usuń z nich ziarna, dodaj je do pojemnika i wlej wszystkie soki z blachy, na której piekły się warzywa. Zmiksuj na pastę.
Ciągle miksując, dodaj do pasty 1 łyżeczkę papryki, sok z 1/2 cytryny i 2-3 łyżki oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój pozostałe 1 i 1/2 cytryny na dość grube plastry i usuń pestki.
Piecz polędwicę razem z plastrami cytryny na mocno rozgrzanym grillu przez 3-5 minut z każdej strony. Przełóż na płaski talerz i odstaw na ok. 5 minut. Befsztyki podawaj polane sosem z plastrami cytryny.

Sos od tej wołowiny idealnie komponuje się z grillowanymi piersiami z kurczaka, polecam Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ewelinaaa92
Junior
Junior


Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 7
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Lis 25, 2016 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Marynata:Oliwa/olej z cytryną i ziołami- majeranek,papryka ostra, pieprz i co kto lubi

Do marynaty wrzucamy:
pokrojoną w kostki paprykę, cebulę(tak aby się dało nabić na patyczki) czosnek, namoczoną wcześniej kostkę sojową(wg przepisu na opakowaniu), podgotowaną lekko marchewkę w talarkach, tofu pokrojone w kostkę, oliwki
Składniki powinna się jakiś czas przegryzać w lodówce- mogą stać nawet cała noc
Na drugi dzień nabijamy naprzemiennie na patyczki wraz z pokrojonymi puszkowymi brzoskwiniami (można dodać świeże jabłko), na koniec zawijamy po kilka patyczków w folię aluminiową i układamy na grillu.
Gotowe po 15-25 minutach


Fajny przepis, dzisiaj próbowałam. Polecam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group