Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
boguslaw4321 Stary wyjadacz
|
Wysłany: Czw Mar 02, 2017 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Plaquenil zawsze był na receptę (mimo wszystko ma działania niepożądane), chyba że 'bardzo' ostatnio coś się zmieniło. _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
|
katarzynadudek7 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Mar 02, 2017 9:15 pm Temat postu: |
|
|
W Polsce jeśli jest dostępny w hurtowniach, a z tym bywa największy problem jest na receptę. Bez recepty jest we Francji. |
|
Powrót do góry |
|
|
Klaudia35 Junior
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 6:52 pm Temat postu: Uczulenie na Plaqenil |
|
|
Witajcie, zacznę od tego, że mam podejrzenie tocznia, a zdiagnozowano u mnie zespół antyfosfolipidowy, od 4,5 roku jestem na Arechinie, lekarka kazała mi zmienić na Plaqenil. Wzielam wczoraj wieczorem pierwsza tabletkę i przechodzę katusze. Już w nocy zaczęły mnie swędzieć dłonie i stopy z obu stron, potem było już coraz gorzej, teraz swędzi mnie już prawie wszystko. Wypiłam wapno i nic. Babka w aptece powiedziała że mam już nie brać i skontaktować się z lekarzem. Tylko, że wizytę mam za dwa miesiące, a dodzwonić się tam nie mogę. Czy ktoś z Was miał może taki problem jak ja? |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Idz do lekarza rodzinnego po poradę .
Sama mam uczulenie na wiele leków i mam takie objawy jak coś mi szkodzi.Najpierw świąd skóry na początku niewielki , potem swędzi już wszystko łącznie z uszami .Potem dostaję wysypki .
Dodaj jesli masz jakaś tabletkę na alergię .Przynajmniej przestanie swędzieć . Dostaniesz bez recepty w aptece .
Nie bierz tego skoro masz takie objawy . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
Klaudia35 Junior
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedz.Wzięłam contrahist, bo tylko to miałam w domu. Zobaczymy co będzie. Dzisiaj nie wezmę ani Plaqenilu ani arechinu i jak jutro będzie dobrze to wezmę Plaqenil i zobaczę czy sytuacja się powtórzy. Jeśli tak to nie będę już brała i wrócę do arechinu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Morison Junior
|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2017 5:58 pm Temat postu: Witajcie! |
|
|
Hej, hej! Jestem nową osobą na forum. Zdiagnozowano u mnie Zespół Sjorgena dwa miesiące temu. Wcześniej chodziłam leczyć się wyłącznie do okulisty, ponieważ miałam poważnie uszkodzoną rogówkę i trwający wiecznie zespół suchego oka. Po wizycie w szpitalu i badaniach stwierdzono ZS, zapisano mi Plaquenil w dawce 400 mg dziennie...Trochę boję się tej dawki bo czytałam o efektach ubocznych tego leku. Rozmawiałam z lekarzami na ten temat, ale oni mam wrażenie że nabrali wody w usta i nic nie chcą mówić. Trochę się przestraszyłam czy ten lek bardziej mi nie zaszkodzi niż pomoże. Obecnie biorę go drugi tydzień i mam po świętach zrobić morfologię krwi wraz z enzymami wątrobowymi. Czy jest ktoś w stanie podzielić się swoimi spostrzeżeniami po stosowaniu Palquenilu? Czy pomaga w Zespole Sjorgena? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2017 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Biorę go nieprzerwanie od ponad 6 lat w tej dawce i jest ok. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2017 6:47 pm Temat postu: |
|
|
W związku ze zdiagnozowanym DLE biorę Plaquenil ok. 4 lata. Coś dzieje się ze wzrokiem (m.in. nasilające się problemy z akomodacją) , ale to raczej wynika z jednego z kierunków autoagresji przeciwko mięśniom. Za to coraz bardziej uwidacznia się Sjogren - 'suche oko', czasem co pół godz. muszę brać krople, jakieś stany zapalne. Negatywnych skutków Plaquenilu nie zauważyłem.
Pozdrawiam, _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
|
Alat Junior
|
Wysłany: Wto Cze 27, 2017 10:24 am Temat postu: |
|
|
Mam pytanie odnośnie stosowania Plaquenilu/Quensylu . Od lekarza prowadzącego dostałam info, że mam brać 200mg/dobę. Przeczytałam cały wątek i teraz się zastanawiam z czego wynika, że wszyscy biorą lek wieczorem?
Mysłałam, że rano (po śniadaniu) będzie ok, ale teraz to już nie wiem nic.
Czy ktoś z Was może mi pomóc w tym temacie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 27, 2017 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Alat Nie słyszałem o takim zaleceniu. Ja biorę P. rano przy okazji z innymi lekami. Natomiast co do zasady: jeśli bierze się dłużej jakiś lek 1x dziennie, wskazane jest pobierać o tej samej porze. Chodzi o to, by nasycenie lekiem w organizmie nie spadło poniżej minimalnego poziomu.
Podsumowując: bierz kiedy chcesz, ale o tej samej/podobnej porze (np. rano po śniadaniu). _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 27, 2017 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Ja osobiście lepiej "trawię" go przed zaśnięciem Może nie lubi połączeń z porannymi lekami Ja biorę 400 jednorazowo. |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Wto Cze 27, 2017 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja , z kolei, nie biore na noc bo mam problemy z zasnieciem.... _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
AndrzejZ Junior
|
Wysłany: Czw Cze 29, 2017 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Ja początkowo miałem zalecenie na wieczór (400), a po zmniejszeniu dawki do 200 doktor przeniosła mi do porannego zestawu- nie dostrzegłem różnicy w samopoczuciu, czyli pewnie jak zwykle to sprawa indywidualna. |
|
Powrót do góry |
|
|
rybcia Junior
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2017 9:53 am Temat postu: plaquenil |
|
|
witam, jestem tu nowa , wiec wybaczcie ucze sie obslugi forum. chciala bym Was zepytac gdzie w PL dostane plaquenil ? bede wdzieczna za wskazówki pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Pon Paź 02, 2017 8:30 am Temat postu: |
|
|
W tym momencie w hurtowniach w PL jest niedostępny - wpisany na listę "braków". Zacząłem intensywnie poszukiwać. Napiszę, gdy coś się dowiem. _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
|
|