Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Liluu Master butterfly
|
Wysłany: Pon Paź 02, 2017 9:15 am Temat postu: |
|
|
ja wysyłam receptę do nadal do Czech, max w przeciągu tygodnia otrzymuję przesyłkę z lekami
podaję namiary:
PharmDr. Jiri Franek
Lekarna U Trznice
Moskevska 172/13
73-701 Cesky Tesin _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
|
Offfca Junior
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2017 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Liluu a jak to wygląda z płatnością? Nigdy nie miałam większych problemów z kupieniem plaquenilu ale od 3 tygodni mam problem. Dotąd kupowałam w superpharm zawsze jakoś załatwili ściągnęli z innej apteki. Teraz odwiedziłam kilka aptek i w żadnej nie ma w hurtowni też. Ostatcznie udało mi się zapisać w jakąś kolejkę na ten lek ale nie wiadomo kiedy będzie i czy w ogóle przyczyną tego jest ponoć cofnięcie pozwolenia na import plaquenilu do Polski. Więc w Polsce jest obecnie niedostępny. |
|
Powrót do góry |
|
|
Liluu Master butterfly
|
Wysłany: Pią Paź 06, 2017 9:01 am Temat postu: |
|
|
paczkę wysyłają za pobraniem, odbierasz na poczcie i płacisz, tylko należy pamiętać, żeby do recepty dołączyć kartkę z czytelnymi danymi adresowymi, bo na receptach nie zawsze można się doczytać _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
|
doktorowa Stary wyjadacz
|
Wysłany: Nie Lis 12, 2017 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Mam do Was takie pytanko. A mianowicie jestem diagnozowana w kierunku autoimmunologicznej choroby tkanki łącznej, na razie stwierdzono "nieokreślone zajęcie tkanki łącznej"
Nie mam książkowych objawów, ale niestety doskwiera mi ogromne zmęczenie, senność, mam duży problem ze snem- a mianowicie śpię bardzo mocno, dużo i długo. Często po prostu nie słyszę budzika i mam problem, żeby rano wstawać. Często doskwierają mi też bardzo silne bóle głowy. Lekarz coś wspominał, że można by włączyć Plaquenil, aczkolwiek najpierw trzeba poczekać na wyniki badań.
Czy po tym leku czuliście się wzmocnieni, mieliście więcej sił? |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lis 13, 2017 9:21 am Temat postu: |
|
|
Doktorowa, ja miałam od razu że stetydami ślę podobno pomaga na zmęczenie. Pamiętaj, że zaczyna działać po 3 msc., no do 6.
Byłam u siebie " na wsi" z recepta i lęku na półkach nie było ale zadzwoniono gdzieś i go mam. Więc raczej z obrotu nie jest wycofany. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
boguslaw4321 Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 9:56 am Temat postu: |
|
|
No to mamy problem z Plaquenilem z Czech.
Próbowałem dziś zamówić w kilku aptekach i powiedzieli, że do Polski już nie wysyłają. Podobno ostatnio zmieniły się przepisy. Polskie recepty realizują, ale musi być odbiór osobisty.
W polskich hurtowniach brak od kilku miesięcy.
Ma ktoś pomysł, gdzie kupić wysyłkowo? _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 10:00 am Temat postu: |
|
|
ojjojjoj.. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
Aisha Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 3:34 pm Temat postu: |
|
|
Hej☺ ja plaquenil kupuje wysylkowo razem z calcortem w Goerlitz. Baeren Apotheke czy cos w tym stylu, pojawi sie po wpisaniu w wyszukiwarke. |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 3:43 pm Temat postu: |
|
|
Plaquenil ma byc w Polsce 28 listopada
a wiec w aptekach okolo 5-6 grudnia.
Ministerstwo wydalo zgode chyba ponowna
i dlatego byl przestoj.Info w dniu dzidzisiejszym
otrzymalam z apteki ale taka informacja w ogole
krazy. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
best17 Junior
|
Wysłany: Sob Sty 13, 2018 9:17 am Temat postu: |
|
|
Witam, temat plaquenilu wraca do mnie wtedy gdy zapas leku mi się kończy i zaczynam go szukać, żeby nie wracać do metypretu. W tej chwili jest dostępny w Polsce w sieci aptek Gemini. Dzwoniłam przed chwilą. W Bydgoszczy jest od ręki. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Na początku moich zmagań z toczniem wiedza , którą na forum znalazłam: o chorobie, leczeniu i to, że tak zaraz się nie umiera, bo wiele osób choruje od wielu lat były po prostu bezcenne. Może teraz moja informacja komuś pomoże. Trzymajcie się zdrowo |
|
Powrót do góry |
|
|
Riada Junior
|
Wysłany: Nie Lip 08, 2018 7:52 pm Temat postu: quensyl, calcort - namiary na aptekę w Zgorzelcu |
|
|
Hej, chciałam się podzielić ważnym kontaktem - do tej pory po leki jeździłam do Niemiec, a teraz Niemcy przyjeżdżają do mnie wysyłam skan recepty mailem, a oryginał pocztą, płacę przelewem w euro albo pln i za parę dni mam leki w domu, pocztexem - kontakt do apteki w Zgorzelcu to zamowienie@engelapo.eu
Można ich sobie wygooglować i poczytać. Mi powiedziała o nich lekarka więc dzielę się kontaktem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Oleksandra Junior
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2018 8:50 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za info, kiedyś może się przydać Póki co, w Polsce sieć Aptek Gemini cały czas ma Plaquenil na stanie, nie ma potrzeby sprowadzania go z zagranicy (w Gdańsku kupuję bez problemu, mają lek na miejscu). _________________ "Albowiem nie dał mi Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości, i trzeźwego myślenia" (por. 2 Tm 1,7) |
|
Powrót do góry |
|
|
AndrzejZ Junior
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2018 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Tak, gemini, euro-apteki i apteki medicaver mają plaquenil. Nie mam takowych koło domu, więc sprawdzam przez gdziepolek.pl - można tam zarezerwować, żeby bez sensu nie jechać. Póki co to działa. |
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2018 10:17 am Temat postu: |
|
|
Kochani, chciałabym odświeżyć temat. Od ładnych paru lat jestem na Arechinie. Czuje się dobrze, nie mam skutków ubocznych, wzrok kontroluję i nie ma tragedii w tej materii. Jednak odwiedziłam ostatnimi czasy 2 reumatologów. Zarówno jeden, jak i drugi na wieść o arechinie od razu rzekł "zmiana na plaquenil". I teraz proszę Was o porady. Czy jest sens zmieniać lek, na którym się dobrze czuję i mam remisję? Czy to, że to lek nowszej generacji sprawia, że jest lepszy? Czy zmieniając teraz lek nie rozhuśtam sobie organizmu? Patrząc na nasze starania o dziecko...
Jakoś nie jestem przekonana do zmiany leku. Jak jest dobrze to po co zmieniać?
Doradźcie proszę i opiszcie jak u Was z tym tematem. Być może to jakieś moje głupie uprzedzenia a być może uzasadnione obawy? Wiem, że macie większe doświadczenie w tym temacie. _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
|
mamatrójki Senior
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2018 11:21 am Temat postu: |
|
|
mmm...mi lekarze zamienili Arechinę na Quensyl i tłumaczyli, że to ten sam lek, tylko lepiej oczyszczony - nie da tylu skutków za kilka, kilkadziesiąt lat. Quensyl to niemiecki odpowiednik a Planequil to czeski _________________ Asia |
|
Powrót do góry |
|
|
|