Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aggy75 Junior
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 6:35 pm Temat postu: pierwsze symptomy |
|
|
Kochani, mam pytanie. Wiem, ze kazdy ma indywidualne, bardzo unikalne objawy, ale moze jest cos wspolnego: od czego zaczyna sie taki 'atak' lupusa, jakie pierwsze objawy sugeruja, ze bedzie nawrot? jak to u Was wyglada/wygladalo? |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Ojjjjjj, to jest różnie. Ile pacjentów, tyle różnych objawów.
U mnie zaczęło się od gorączek (lipiec 2002). W listopadzie 2005 miałam nawrót (zajęcie nerek): pierwszy objaw to puchnięcie kostek u nóg (zbagatelizowałam ), potem wywaliło mi rumień na twarzy... |
|
Powrót do góry |
|
|
moaz Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 7:14 pm Temat postu: |
|
|
U mnie było trochę inaczej... Oglądałem film "Matrix", pierwszą część i w momencie gdy wyciągali Nea z matrixa niechcący i mnie wyciągneli... wtedy zakręciło mi się w głowie..., a gdy się obudziłem strasznie waliło mi serce, było mi duszno i nie miałem siły. Ale chociaż wylazłem z matrxa, choć do dziś nie wiem czy było warto ... |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 7:49 pm Temat postu: |
|
|
mi spuchły kostki, potem całe nogi - zrobiłam badania moczu i krwi
duży białkomocz, wysokie OB itp itd
zapomniałam dodać, że mam tocznia _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Wto Lut 27, 2007 9:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Ja co prawda jestem mieszancem ale u mnie zaczeło sie od sinych raczek póżniej objawy grypowe i do tego wysoka goraczka i bóle w klatce piersiowej dość silne.. no i oczywiści złe wynki moczu ,anemia i wysokie OB _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
agatka03 Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Jestem Sjogrenowcem, ale objawy początkowe były burzliwe - jak u wiekszości- bóle i sztywność stawów, temperatura podwyższona, obrzęki slinianek, węzły chłonne powiększone, uczulenie na słońce, a, najważniejsze - brak łez - tak zauważyłam z dnia na dzień,że nie moge płakać...I trudności z połykaniem, potem krwiomocze, "babskie" sprawy też, niestety...Wyniki - fatalne.Odpukać.... _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
|
OLESIA Master butterfly
|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 7:21 am Temat postu: |
|
|
u mnie nawrót choroby objawił sie bardzo silnymi bólami głowy, stawów i wysokim OB- okazało że lupusik dobrał się do główki _________________ Szczęście jest jak słońce lecz nawet na słońcu znajdują się plamy. |
|
Powrót do góry |
|
|
karolina7 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 7:47 am Temat postu: |
|
|
U mnie objawy to wysoka gorączka 40 stopni rumien na twarzy straszne osłabienie spuchnięte kolana i bol stawów _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiulka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Zmęczenie, osłabienie, męczliwośc, ból stawów, głowy. A potem to doszły objawy niewydolności : spuchniete kostki, przeguby rąk (w zegarku paska brakło). powieki... _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
|
abi29 Master butterfly
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 9:14 pm Temat postu: |
|
|
U mnie zaczyna się od puchnięcia. Na czole rośnie mi guz. Teraz było jeszcze ciekawiej- spuchła mi dolna warga i powieki. A później to już tylko ból... |
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 11:06 pm Temat postu: |
|
|
Kolejny temat dla "młodszych stażem" (dyskusji na takie tematy chyba nigdy dość );
Atak Dermatomyositis przebiegał wręcz podręcznikowo- mniej więcej w pierwszej połowie września "wyskoczył" mi na twarzy rumień- najpierw w okolicy nosa, a później oczu. Od początku października doszła opuchlizna- zwłaszcza przedramiona puchły jak balony, i ból mięśni, kolejno- karku, barków, ramion, ud. Przez miesiąc następował powolny, choć ciągły spadek siły mięśniowej, oraz coraz bardziej puchłem, i tak aż do "Wielkiego Bęc" (początku listopada)... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 9:52 am Temat postu: |
|
|
ja zaczęłam gorączką ponad 40 stopni, OB 150
reszta dołączyła potem _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
monika.kala Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 6:05 pm Temat postu: |
|
|
U mnie goraczka i rumien na twarzy koloru fioletowego. |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna Junior
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 5:39 pm Temat postu: |
|
|
Zapalenie stawów obu rąk,silne obrzęki,bardzo silny ból.Silne bóle w piersi -okazało sie potem że jest obustronne zapalenie opłucnej.Objawy zaziębienia.Taki stan trwał kilka miesięcy,potem wywalił na twarz rumień i mój biedny lekarz wreszcie wiedział co mi jest. _________________ Maria |
|
Powrót do góry |
|
|
klima245 Senior
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 12:34 pm Temat postu: |
|
|
hej, u mnie rowniez zaczelo sie od bolu w kolanach, lokciach a nawet palce U RAK BOLALY TAK ZE NIE MOGLAM RUSZAC DLONMI, to samo bylo z kolanami, ledwo chodzilam, wtedy tez faszerowalam sie trabletkami przeciwbolowymi, co nie bylo najlepszym pomyslem, bo mowili mi ze to tez moglo pobudzic tocznia:(
pozdrawiam _________________ agatka |
|
Powrót do góry |
|
|
|