Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia260372 Kadet
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich,
znalazłam wreszcie chwilę czasu aby bardziej przyjrzeć się Forum. Tak, tak, wiem, że zaczęłam od środka a powinnam od początku. Postanowiłam więc nadrobić zaległości.
Co pewien czas zdarzało mi się trafić na te strony ale nie miałam odwagi przystąpić.
Mam 36 lat i od 6 lat choruję na toczeń, widocznie gwarancja była tylko na 30 lat. Był początek roku, zima, wszyscy dookoła zasmarkani. A mi padło na struny głosowe. Uparcie chodziłam do pracy. Któregoś dnia pod koniec pracy poczułam ból bioder i ramion. Znajoma odwiozła mnie do domu. Nie mogłam sięgnąć ręką do kieszeni płaszcza. Wysiłek wielki, udało się ale to wyczerpało moje siły. Padłam w pełnym opakowaniu na kanapę. Reszta była w rękach męża. Przyszedł do domu po paru godzinach i przystąpił do działania. Pierwsza myśl - grypa, leki wygrzewające itd. bo 40 stopni gorączki i totalny bezwład. Po 2 dniach czułam się jak nowo narodzona. Po 2 tygodniach powtórka z rozrywki i tak przez kilka miesięcy. W kwietniu mąż postawił ultimatum albo lekarz albo palcem przy mnie nie kiwnie. Cóż było robić - lekarz. Potem badania i badania ..... i wszystkie wyniki prawidłowe. Potem szpital i tu ANA. Kolejny szpital. Usunięcie migdałów jako środek zaradczy. Nic- bez pozytywnego efektu. I już listopad, kolejny szpital, tym razem w Szczecinie na Arkońskiej. W grudniu postawili diagnozę. Super, zajęło im to tylko rok. Wreszcie leczenie. Najpierw medrol. 1,5 roku i uczuliłam się na niego. Przytyłam mocno, na twarzy dostałam wysypki, krostek z wodą, cukrzycę posterydową i zastrzały na wszystkich palcach, na niektórych nawet po 2. Zmiana leków na encorton. Pięknie schudłam, cera ładna itd. Przez ponad 2 lata Ok. i znowu to samo - uczulenie. Próba leczenia Imuranem - nie toleruję leku. Teraz biorę calcort i jestem na etapie gubienia wagi. Na początku choroby ważyłam 49 kg. Ostatnio przed zmianą leków- 69. Obecnie 63. Jest coraz lepiej ale do dawnej wagi daleko i raczej to cel nie do osiągnięcia.
Czy ktoś z Was bierze Calcort? Czy jest coś jeszcze co mogłabym brać, gdybym, odpukać uczuliła się i na ten lek?
Pozdrawiam _________________ MR |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Wydzieliłem z poprzedniego tematu, będzie wygodniej. Co nieco już mieliśmy okazję od Ciebie usłyszeć, mam nadzieję, że na tym się nie skończy.
Co do pytań - sprawa wyboru leku, tolerancji organizmu - była wspominana. Zapraszam do uczciwego korzystania z forumowej wyszukiwarki http://toczen.pl/forum/search.php
Znajdziesz info zarówno o Calcorcie, jak innych lekach chociażby tutaj: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=856 |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosia260372 Kadet
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
całą teorię, ulotki z leków mam w miarę opanowane. W wyszukiwarce też sporo przejrzałam. Każde leczenie, zmianę leczenia zaczynam od opinii i wywodów na temat leków. Ale ciągle mi mało. Wiem, że kuracja sterydami to sprawa indywidualna. I właśnie m.in. ze względu na to odwiedzam forum i korzystam z dobrodziejstw internetu, wiem, że raczej trudno trafić na taki sam egzemplarz, tym bardziej, że i lekarze różni. W Koszalinie Pani doktor powiedziała mi, że nie ma już innych leków. A w Gdańsku się znalazł - calcort.
Pozdrawiam _________________ MR |
|
Powrót do góry |
|
|
KRZEMINKA Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Miło mi Cię powitać Małgosiu niedługo będziesz też uzależniona od forum,ja też niedawno zaczełam i juz się uzależniłam-pozdrawiam _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Oficjalnie witam przedstawicielkę Trójmiasta
Zaczęłaś nieco dramatycznie, ale przynajmniej miałaś "mocne wejście"
Uważaj na uzależnienie A poza tym czytaj i korzystaj do oporu _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
Małgosia1 Master butterfly
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Gosiu, moja imienniczko. W Szczecinie najlepsza jest dr. Ostanek na Uni Lubelskiej ,a dlaczego trafiłaś na Arkońską? |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 9:29 pm Temat postu: |
|
|
witam Cię bardzo serdecznie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
jagula Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 12:02 am Temat postu: |
|
|
witaj Gosiu, już wiesz, że u nas jak w domu serdecznie Cię witam! |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 8:23 am Temat postu: |
|
|
Witam serdeczni.Wiesz Małgosiu ja się przekonałam że w takiej wirtualnej rodzince to i z choroba łatwiej się użerać. Przekonasz sie i ty że możesz nie pisać ale poczytać to nieomal obowiązek.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
|
Katarzyna Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 8:43 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum Gosiu _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
|
kasia 72 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:07 am Temat postu: |
|
|
Przyłączam się do powitania.
Witaj Gosieńko w naszej forumowej rodzince. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
|
DorciaR Master butterfly
Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 12:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam przedstawicielkę trójmiasta. Tak to jest z naszymi mężami, że gonią do lekarza. Ale dobrze, że tak się stało, bo przynajmniej wiesz co Ci jest i jesteś leczona. Nie wiadomo jak by to się skończyło jak byś nie poszła do specjalisty. Co do leków to nic nie mogę Ci poradzić, bo ja jestem w trakcie diagnostyki. Na forum napewno znajdziesz mnóstwo potrzebnych informacji, wszystko tutaj jest super poukładane, więc bez problemów znajdziesz.
Pozdrawiam _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiulka Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Gosiu:) Widzę że sporo już przeszłaś z chorobą i lekami. ja również biore od paru lat Calcort i chwalę go sobie bardzo- poza ceną Czuj sie tutaj dobrze
Kasia _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 3:06 pm Temat postu: |
|
|
Miło mi Cię poznać |
|
Powrót do góry |
|
|
ludmila_07 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 3:35 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
na coś w końcu trawisz by nie uczulało
najważniejsze że rzeczowo podeszłaś do sprawy
wagą się nie przejmuj, inne dolegliwości posterydowe miej pod kontrolą
no i zawsze już zaglądaj na to forum _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
|
|